Evropská unie rozhodla, že z regálů zmizí některé potraviny obsahující uzenou příchuť vytvořenou pomocí kouřových aromat. Nejde tedy o tradičně uzené výrobky, ale o ty, u nichž byla tato látka vyvinuta jako alternativa k běžnému uzení a zároveň neprošly schválením EU. Výrobci nyní musí receptury upravit a dosáhnout kouřové chuti jiným způsobem, a to bez navýšení nákladů.
Kouřová aromata byla původně vyvinuta jako alternativa k tradičnímu uzení a měla dodat typickou chuť a barvu potravinám bez emisí kouře a s přesně standardizovaným složením. „Postupem času se ale jejich využití rozšířilo do mnoha dalších produktů, kde by je nikdo nečekal,“ vysvětlil Marek Zemánek, tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory.
Používají se nejen v masných výrobcích či sýrech, ale i v chipsech, BBQ omáčkách nebo v různých průmyslových přísadách.
„Nárůst jejich využívání vedl k tomu, že spotřebitelé byli vystaveni vyšším dávkám i širšímu spektru těchto látek. Z technologického pomocníka se tak stal univerzální ochucovací prostředek,“ dodal Zemánek.
Nové receptury a alternativy
Výrobci potravin se na změny připravují a již nyní hledají nové způsoby, jak nahradit kouřovou chuť. „Naše společnost již u většiny dotčených výrobků složení změnila v souladu s novou legislativou a na nové receptury kompletně přejde v nejbližší době. Portfolio výrobků nebude touto změnou omezeno,“ uvedl tiskový mluvčí Martin Frýdl z Orkla Food Česko a Slovensko, jež stojí například za značkami Vitana či Hamé.
Část z nich se vrací k tradičnímu uzení skutečným kouřem, i když je to náročnější a dražší. Jiní vyvíjejí nové přírodní alternativy, například extrakty z pražených obilovin, koření či dřeva.
„Na trhu se již objevují takzvané smoke-free flavours, tedy dochucovadla, která nejsou založena na kouřovém kondenzátu, ale mají typickou kouřovou chuť a vůni,“ dodal Zemánek.