(02/04/2023)   Evropský úřad pro bezpečnost potravin vydal varování týkající se obsahu nitrosaminů v potravinách; hlavní skupinou přispívající k expozici nitrosaminům je podle Úřadu maso a masné výrobky

Evropský úřad pro bezpečnost potravin vydal dne 28/03/2023 varování týkající se obsahu nitrosaminů v potravinách. Nitrosaminy (zde) jsou látky vznikající za určitých podmínek z dusitanů a bílkovin, resp. ze sekundárních aminů (aminokyseliny, biogenní aminy, některá aromata aj.), které jsou přirozenou složkou potravin. Vystavení spotřebitelů nitrosaminům podle EFSA ale vyvolává zdravotní obavy, deset různých nitrosaminů EFSA vyhodnotil jako karcinogenní a genotoxické (NDMA, NMEA, NDEA, NDPA, NDBA, NMA, NSAR, NMOR, NPIP, NPYR). Největší skupinou výrobků, která podle EFSA přispívá k expozici nitrosaminům, je maso a masné výrobky. Nitrosaminy byly dále nalezeny i ve zpracovaných rybách, kakau, pivu a dalších alkoholických nápojích. Jejich výskyt ale není vyloučen ani ve zpracované zelenině, obilovinách, mléce a mléčných výrobcích nebo fermentovaných, nakládaných a kořeněných potravinách. Stanovisko EFSA bude nyní předáno Evropské komisi, která bude s členskými státy jednat o dalším postupu a případném přijetí opatření k řízení rizik.

Více informací zde a zde.

Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu