Vážení členové,

v loňském roce jsme zpracovávali připomínky a náměty k novelizaci vyhlášky č. 329/1997 Sb. Novelizace bude provedena zejména z důvodu přijetí přímo použitelné evropské legislativy a v oblasti regulace obsahu kontaminujících látek v máku a provádění úřední kontroly v této oblasti.

Novelizace vyhlášky je rozpracována na úrovni MZe a SZPI – prozatím na pracovní úrovni.

Aktuálně se na Vás obracím se žádostí o doplnění návrhu některých parametrů navrhovaných výrobků, které budou co nejvíce vyhovovat použití v praxi a jejich hodnoty budou pro Vás výrobce splnitelné.

Jedná se o výrobky:

  • deproteinový škrob, modifikovaný škrob (parametry do příl. 2 tab. 3)
  • bílkovinný hydrolyzát z luštěnin, naklíčené luštěniny (parametry do příl. 6 tab. 1), vláknina z luštěnin
  • vláknina z olejnatých semen (podobné parametry z příl. 6 tab. 3)

Ze strany SZPI obdrželo ministerstvo náměty na zařazení některých dalších výrobků, které se na trhu objevují. V této souvislosti bych Vás požádala o případné nadefinování a především doplnění fyzikálních a chemických parametrů i pro následující:

 

  • škrob ovesný, škrob rýžový, škrob tapiokový (parametry do příl. 2 tab. 2)
  • sójový extrudát, sójový bílkovinný hydrolyzát, sójový lecitin, sójová vláknina (parametry do příl. 6 tab. 3)
  • proteinový izolát z luštěnin (parametry do příl. 6 tab. 3)
  • výrobky: sufu, okara, tahini (parametry do příl. 6 tab. 3)
  • hummus (nadefinovat podíl tahini pasty a cizrny; parametry do příl. 6 tab. 3)
  • semena šalvěj hispánská, konopné semeno (parametry příl. 9 tab. 2)

O případnou spolupráci žádám do 18. dubna 2023. Předem děkuji, Eliška Křížová (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.).