• Vyhláška č. 58/2018 Sb. – doplňky stravy
    • S ohledem na stále se rozvíjející trh s doplňky stravy
      a potravinami nového typu začalo MZe připravovat novelu.
      Fáze: v pracovní přípravě, předpokládaní datum účinnosti:
      1.1.2024
  • Vyhláška č. 330/1997 Sb., o čaji, kávě a kávovinách
    • Fáze: probíhá notifikace u EK – na základě připomínek EK a členských států, DE a ES prodloužena do 3.5.2023, datum účinnosti: 1.7.2023
    • Novelizace: – nové technologie výroby čaje, nové suroviny – rozšíření příloh
  • Vyhláška č. 69/2016 Sb. – maso, masné výrobky, ryby, vejce
    • Fáze: v pracovní přípravě
    • Úprava kvalitativních požadavků na výrobky
  • Vyhláška č. 132/2015 Sb. - sazebník náhrad nákladů za rozbory prováděné laboratořemi SZPI pro účely kontroly
  • Vyhláška č. 248/2018 Sb. - nápoje, kvasný ocet a droždí
  • Vyhláška č. 254/2010 Sb. - seznam vinařských podoblastí, vinařských obcí a viničních tratí
  • Vyhláška č. 261/2016 Sb. - tabákové výrobky
  • Vyhláška č. 275/2004 Sb. - jakost a zdravotní nezávadnost balených vod a způsob jejich úpravy
    • Fáze: vypořádávání připomínek, časová prodleva od ukončení meziresortního připomínkového řízení, která byla způsobena náročnou komunikací mezi Ministerstvem zdravotnictví, Státním zdravotním ústavem, SZPI, Svazem minerálních vod a potravinářským odborem Ministerstva zemědělství o nastavení limitů pesticidů
    • Stále probíhá vypořádávání připomínek v rámci konzultace se SZPI
  • Vyhláška č. 329/1997 Sb. - škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena
    • Novelizace bude provedena zejména z důvodu přijetí přímo použitelné evropské legislativy v oblasti regulace obsahu kontaminujících látek v máku a provádění úřední kontroly v této oblasti
    • Fáze: Novelizace vyhlášky je rozpracována a pokračuje ve spolupráci se Státní zemědělskou potravinářskou inspekcí - zatím na pracovní úrovni
  • Vyhláška č. 366/2005 Sb. - některé zmrazené potraviny
  • Vyhláška č. 417/2016 Sb. - o některých způsobech označování potravin
  • Nová vyhláška o požadavcích na pokrmy 
    • Fáze: zapracování připomínek od Komise LRV
    • Předpokládané datum účinnosti 1.7.2023 (v řešení)
    • Zapracování některých požadavků z vyhlášky MZd 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných
    • Zaměření na teplotu oleje při smažení, mikrobiologické kritéria pokrmů