Nejvýraznější zdražování potravin od 90. let neustává. Obchody, potravináři a zemědělci jej odůvodňují cenami energií, krmiv i obalů. Ministr zemědělství je ale přesvědčený, že někdo v dodavatelském řetězci nehraje fér. A chce prověřit, kdo na zdražování nejvíc vydělává. Aktuálně.cz přináší srovnání toho, které zboží nejvíce zdražilo u zemědělců, zpracovatelů a prodejců.

Ceny, za které Češi ještě loni v únoru běžně nakupovali potraviny, se dnes zdají až nepředstavitelně nízké. Vejce stála méně než tři koruny za kus, kilogram cukru či mouky byl za 16 korun. Pak ale přišla ruská invaze na Ukrajinu a s ní spojené zdražování energií a následně potravin. Cedulky na regálech obchodů dnes ukazují u vajec dvojnásobnou cenu, podobně je na tom i cukr, mouka je dražší o třetinu.

...

 

Se stále dražším jídlem musí lidé počítat i podle potravinářů. „Zdražování potravin je nevyhnutelné. A příčiny jsou jednoznačné: Jsou to zvýšené náklady nejen na elektřinu a plyn, současně se zvedají i ostatní náklady, ceny obalů, lidské práce a v neposlední řadě také cena za likvidaci odpadů,“ uvádí Helena Kavanová z Potravinářské komory.

Autor: ASZ

Vydáno: 26. března 2023

Zdroj: https://www.asz.cz/clanek/10659/mleko-zdrazili-zemedelci-hovezi-maso-obchodnici-kdo-se-nejvic-podili-na-rustu-cen/