POTRAVINY / OZNAČOVÁNÍ   (29/01/2023)   Zástupci producentů biopotravin podali žalobu pařížskému soudnímu dvoru proti společnostem, které používají typ environmentálního značení zvaný „Eco-Score“ na potravinách

Evropská organizace zastupující ekologické zemědělce a producenty biopotravin IFOAM a její francouzská pobočka IFOAM France podaly žalobu k pařížskému soudnímu dvoru, ve které napadly používání environmentálního značení „Eco-Score“ (francouzské značení dopadu produkce na životní prostředí a klima) na potravinách. IFOAM požaduje zákaz používání tohoto označování na potravinách, protože podle IFOAM znevýhodňuje ekologickou produkci, je klamavé v komunikaci směrem k zákazníkům a je příkladem takzvaného greenwashingu (lakování na zeleno). IFOAM konkrétně v žalobě napadá společnosti a organizace ADEME (francouzská agentura pro ekologický přechod), YUCA (provozovatel platformy „Yuka“), ECO2 Initiative, platformu Etiquettable a sdružení OPEN FOOD FACTS (platforma poskytuje informace o složení a původu potravin, jako výživový ukazatel využívá Nutri-Score, jako ekologický ukazatel právě Eco-Score). IFOAM se domnívá, že používání značení Eco-Score je v rozporu s článkem 30 Nařízení (EU) č. 2018/848 o ekologické produkci a označování ekologických produktů. Představuje podle nich klamavou obchodní praktiku i příklad greenwashingu. Podle prezidenta IFOAM Jana Plagge systém potenciálně uvádí spotřebitele v omyl, pokud jde o ekologickou či neekologickou povahu produkce potravin, zvýhodňovat může výrobky z intenzivního zemědělství. Terminologie, která je podle výše zmíněného Nařízení povolena pro označování biopotravin, by podle IFOAM neměla být zneužívána pro jiné účely, a už vůbec ne u potravin, jejichž produkce není příliš šetrná k životnímu prostředí.

Více informací zde.

Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu