POTRAVINY / OZNAČOVÁNÍ (22/01/2023) Nizozemí připravuje pravidla zavádějící systém značení výživových hodnot potravin Nutri-Score, a to navzdory varováním nizozemských odborníků na výživu, podle kterých systém může vést k méně zdravému stravování
Sedm evropských zemí – Belgie, Francie, Německo, Lucembursko, Nizozemí, Španělsko a Švýcarsko – se v průběhu roku 2021 rozhodlo podpořit zavedení systému označování výživových hodnot potravin Nutri-Score. V tomto kontextu tyto země vytvořily takzvaný „Vědecký výbor Nutri-Score“ (Scientific Committee of the Nutri-Score), který si dal za cíl vyhodnotit a aktualizovat algoritmus, podle kterého je Nutri-Score udělováno. Ten byl aktualizován v polovině loňského roku. Nizozemí nyní pracuje na právní úpravě pravidel pro zavedení systému Nutri-Score na národní úrovni, iniciativa spadá do gesce ministerstva pro zdravotnictví, sociální péči a sport. Návrh by měl být představen v příštích dvou měsících. Iniciativu nicméně kritizují nizozemští odborníci na výživu (zástupci univerzit Wageningen a Amsterdam), kteří žádají ministerstvo o přehodnocení stanoviska. Podle odborníků sice změnou algoritmu systému Nutri-Score došlo k několika úpravám, stále ale nevyhovuje nizozemské potravinářské směrnici, není podle nich ani v souladu s národním přístupem ke zlepšování produktů (NAPV). Odborníci na výživu ve svém vyjádření uvádí, že Nutri-Score a jeho současný algoritmus zůstává matoucím pro spotřebitele, může vést k méně zdravému stravovacímu chování a k posílení nedůvěry k potravinám. Jako příklad odborníci uvádějí zelenou barvou a písmenem „A“ hodnocené čokoládové kuličky, které patří do kategorie snídaňových potravin. Podle odborníků na výživu je důležité zaujmout strukturální přístup, který umožní pozvolné zlepšování produktů, jakým je například právě NAPV. Ministerstvo plánuje spustit konzultace se zúčastněnými stranami v nadcházejících týdnech.