• Ceny vajec letí nahoru. Lidé mají zájem o komunitní kurníky, zvažují i balkóny, 20. ledna 2023

Doba levných vajec je pryč a lidé čím dál častěji hledají alternativy, jak na tomto produktu, kterého ročně v průměru spotřebují 263 kusů na hlavu, ušetřit. Hledáním těchto cest nahrává fakt, že cena jednoho vejce se dnes v průměru podle dat Českého statistického úřadu, pohybuje kolem pěti korun. Mnohdy však nabízejí prodejci vejce i o několik korun dráž. Přitom ještě před rokem se cena pohybovala kolem tří korun.

Autor: Petr Vaňous

Zdroj: https://www.denik.cz/ekonomika/cena-vajec-komunitni-kurniky.html

  • Suchej leden, suchej únor. Kde se vzal měsíc bez alkoholu, 23. ledna 2023

Světová kampaň zaměřená na jeden měsíc strávený bez kapky alkoholu slaví v letošním roce desetileté výročí. Krátká pauza nám umožní zjistit, zda máme alkohol stále pod kontrolou, nebo už začal ovládat on nás.

Autor: Libor Budinský

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/magazin-zivotni-styl-suchej-leden-suchej-unor-kde-se-vzal-mesic-bez-alkoholu-223823#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=abtest204_anketa_k_prihlaseni_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=%3Ca%20href=

  • Největší zlo jsou cukry, tuky tělo potřebuje, říká výživový specialista, 25. ledna 2023

Výživová doporučení se mění. Dokonce i tuky, které bývaly na černé listině, už jsou brány na milost a staly se součástí vyvážených redukčních diet. Tělo je potřebuje, a pokud jíme ty správné a v přiměřeném množství, nepřibereme. Co se však už léta nemění, je každoroční lednové předsevzetí mnoha lidí – zhubnout a začít zdravě žít. „Otázka je, jak dlouho jim to vydrží,“ říká Petr Tláskal, ústavní nutricionista Fakultní nemocnice Motol a předseda Společnosti pro výživu.

Autor: Lubor Černohlávek

Zdroj: https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/tuky-petr-tlaskal-zdravi-dieta-obezita.A230104_100853_zdravi_javu?zdroj=LN_banner

  • Po celé Evropě klesá zájem o biopotraviny, vyšší cena začíná vadit, 23. ledna 2023

Biopotraviny si do nákupních košíků hledají cestu čím dál obtížněji. Jak v Česku, tak v celé Evropě. Itálie, Německo či Polsko hlásí významný pokles odbytu od osmi do dvaceti procent. A podobný trend registrují i někteří čeští obchodníci a zemědělci. Nicméně ne všichni.

Autor: Veronika Bělohlávková

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/biopotraviny-retail-zakaznici-rust-pokles-zemedelci.A230120_173627_ekonomika_vebe

  • Bangladéšští zemědělci přešli z kuřat na kachny. Výhoda je, že plavou, 23. ledna 2023

Bangladéšští farmáři hledají rozmanité cesty, jak se vypořádat s klimatickou krizí. Někteří vsadili na chov kachen, kterým nevadí záplavy, další využívají slanou vodu v orné půdě a místo pěstování rýže přešli na krevety.

Autor: thee

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/zemedelstvi-banglades-kachny-klimaticka-zmena.A230111_171727_eko-zahranicni_thee

  • Konec jablek v Česku? I šéf ovocnářů už kácí svůj sad, zasadí řepku, 24. ledna 2023

Průměrný Čech sní ročně 25 kilogramů jablek. Zhruba polovina z toho pochází z domácí provenience. Nůžky mezi tuzemskými a zahraničními, zvláště pak polskými, pěstiteli jablek se však budou čím dál více rozevírat. A to v neprospěch českých sadařů.

Autor: Petr Vaňous

Zdroj: https://www.denik.cz/ekonomika/jablone-jablka-sadari-obili.html

  • Strategie Od zemědělce ke spotřebiteli má změnit evropské zemědělství k lepšímu, 24. ledna 2023

Jak chce Evropská unie „ozelenit“ zemědělství? Horkým tématem je omezování chemických pesticidů. Schvalování nových předpisů se však zřejmě protáhne. Snaha snížit emise skleníkových plynů a nastartovat udržitelnější ekonomický rozvoj se dotýká všech odvětví, včetně zemědělství. Pro tento sektor připravila Evropská unie speciální strategii. Zatímco v angličtině je známá pod pojmem Farm to Fork, v češtině se oficiálně překládá jako Od zemědělce ke spotřebiteli.

Autor: Oldřich Přibík

Zdroj: https://zemedelec.cz/strategie-od-zemedelce-ke-spotrebiteli-ma-zmenit-evropske-zemedelstvi-k-lepsimu/

  • Manželé vzkřísili kutnohorskou čokoládu. Teď Lidka sbírá na soutěžích triumfy, 24. ledna 2023

Historie čokolády z Kutné Hory se psala již před sto lety, ovšem kvůli znárodnění proslulé továrny na čokoládu Lidka výroba zcela zanikla. O její vzkříšení se před téměř sedmi lety zasloužili manželé Bartošovi, kteří začali vyrábět i světově oceňovanou čokoládu. Otevřeli také Muzeum kutnohorské čokolády.

Autor: Veronika Bělohlávková

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/cokolada-cesko-lidka-kutna-hora-bartosovi.A230120_122612_ekonomika_vebe

  • Z boje se nemá utíkat. Šéf agrárníků Doležal obhajuje post v čele komory, 24. ledna 2023

Současnému prezidentovi Agrární komory ČR Janu Doležalovi skončí za několik měsíců tříleté funkční období, její sněm tak bude v květnu vybírat nástupce. Je ale možné, že zvolí znovu Doležala. „Kandidovat budu, z boje se nemá utíkat, pevně věřím, že jsme jako produkční zemědělci ještě neřekli poslední slovo,“ řekl exkluzivně portálu iDNES.cz. Zatím žádní jiní kandidáti známí nejsou.

Autor: Jan Drahorád

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-dolezal-agrarni-komora-potraviny-personalni.A230123_162008_ekonomika_drh

  • Chorvatské zdražení rezonuje Evropou. Nové ceny otestovali polští novináři, 24. ledna 2023

Po přijetí eura se ceny základních potravin v Chorvatsku vyšplhaly na úroveň, která je podobná té v Itálii, Francii, Španělsku nebo třeba Německu. Citelně zdražily chorvatské restaurace a jednotlivec tam nyní za večeři nechá zhruba dvanáct eur, v přepočtu asi 285 korun. I proto se tam vypravili reportéři polského portálu Gazeta Wyborcza.

Autor: jla

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/chorvatsko-inflace-euro-ceny-kuny-zdrazovani-politika.A230124_135504_eko-zahranicni_jla

  • Skupina Bohemia Sekt začala exportovat své sekty a vína do Jordánska, 24. ledna 2023

Skupina Bohemia Sekt, největší výrobce sektů a vín v ČR, začal vyvážet své produkty na jordánský trh. K dostání jsou ve specializovaných obchodech s alkoholem a v hotelech. ČTK to dnes řekl manažer exportu Petr Němeček. Největšími exportními trhy skupiny jsou Slovensko a Belgie. V posledních dvou letech vstoupila i do Mexika a Nigérie. Prioritou podniku ale zůstává Česká republika a český spotřebitel, předloni prodal v ČR 31,5 milionu lahví sektů, šumivých nápojů a vín.

Autor: ČTK

Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/221618/skupina-bohemia-sekt-zacala-exportovat-sve-sekty-a-vina-do-jordanska

  • Loni v Česku zdražila většina druhů zeleniny, zlevnil květák a mrkev, 24. ledna 2023
Na pultech tuzemských obchodů loni výrazně podražila většina druhů zeleniny. Meziroční pokles cen byl zaznamenán pouze u květáku a mrkve. Zvýšily se i ceny, za které pěstitelé zeleninu prodávají obchodníkům a zpracovatelům. Zelináři ale dlouhodobě upozorňují na to, že se postupně zvětšuje rozdíl mezi farmářskými cenami zeleniny, které spíš stagnují, a průběžně rostoucí cenou na pultech obchodů. 

Autor: tyden.cz

Zdroj: https://www.tyden.cz/rubriky/byznys/loni-v-cesku-zdrazila-vetsina-druhu-zeleniny-zlevnil-kvetak-a-mrkev_560723.html

  • Agrární komora ČR a Česká národní banka řešily ceny potravin, 25. ledna 2023

Prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal a guvernér České národní banky Aleš Michl se dnes sešli, aby jednali o cenách potravin. Hovořili o mechanismu cenotvorby potravin a možnostech budoucího vývoje, na který má vliv i kurz koruny vůči euru či výše úrokových sazeb. Dalšími tématy byly nová Společná zemědělská politika Evropské unie a dodržování nových pravidel v souvislosti s novelou zákona o významné tržní síle.

Autor: AK ČR

Zdroj: https://www.akcr.cz/txt/agrarni-komora-cr-a-ceska-narodni-banka-resily-ceny-potravin

  • Cukrovary podle odhadů vyrobí o sedm procent méně cukru než v předchozí cukrovarnické kampani, 25. ledna 2023

Cukrovary v období od loňského října do konce září letošního roku vyrobí 580 000 tun cukru, což je o sedm procent méně než v předchozí cukrovarnické kampani. Vyplývá to z odhadů Ministerstva zemědělství (MZe). Resort dnes uvedl, že poslední cukrovarnickou kampaň poznamenal deštivý podzim, silné mrazy a vysoké teploty v prosinci. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) byla loni v prosinci průměrná cena kilogramu cukru krystal v obchodech o 107 procent vyšší než než v lednu 2022.

Autor: Zuzana Fialová

Zdroj: https://zemedelec.cz/cukrovary-podle-odhadu-vyrobi-o-sedm-procent-mene-cukru-nez-v-predchozi-cukrovarnicke-kampani/

  • Lidé šetří a kupují už i „unavené“ potraviny. A řetězce jim nabízejí bedýnky, 25. ledna 2023

Bedýnky se zeleninou za pár kaček a jogurty, sýry či ryby, které už dlouho nevydrží. Řetězce rozšiřují a také sjednocují nabídku potravin, o které dřív nebyl moc zájem.

Autor: Filip Horáček

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-lide-setri-a-kupuji-uz-i-unavene-potraviny-a-retezce-jim-nabizeji-bedynky-224205

  • Skořice v Kauflandu byla falšovaná. Už dvakrát, 25. ledna 2023

Potravina, která v obchodě stojí skoro nejméně ze všech položek na nákupním seznamu, a přesto byla falšovaná. Skořice. Jak složité je zjistit příměsi ve skořici a proč takový proces trvá tři čtvrtě roku?

Autor: Kateřina Čepelíková

Zdroj: https://www.vitalia.cz/clanky/skorice-v-kauflandu-byla-falsovana-dvakrat/

  • Kvalitní, ale drahé? Už ne, nákupy v Rakousku se teď vyplatí víc než dřív, 25. ledna 2023

Pendleři a Češi žijící v rakouském příhraničí mají stále víc důvodů nakupovat u našich jižních sousedů. Dřív jezdili hlavně za kvalitou a lepším výběrem, v současnosti se cena řady potravin a zboží přiblížila těm domácím, v určitých případech vychází přepočet z eur dokonce levněji. Ovlivnil to rozdílný růst spotřebitelských cen v obou zemích, aktuálně je navíc nejvýhodnější kurz koruny vůči euru od podzimu 2008.

Autor: Přemysl Spěvák

Zdroj: https://www.denik.cz/ekonomika/nakupy-v-rakousku-20240124.html

  • Cena cukru je nemorální. Nekula chce od obchodních řetězců vysvětlení, 25. ledna 2023

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) vyzval obchodní řetězce, aby vysvětlily své vysoké ceny cukru. Podle něj nastavují vysoké obchodní přirážky, což považuje za nemorální. V tiskové zprávě o tom ve středu informovalo ministerstvo zemědělství (MZe).

Autor: Adam Kahánek

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-cena-cukru-je-nemoralni-nekula-chce-od-obchodnich-retezcu-vysvetleni-40420996#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=7&utm_campaign=abtest204_anketa_k_prihlaseni_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=%3Ca%20href=

  • První účet za vybité chovy. Jen za leden 300 milionů korun, 26. ledna 2023

Loni stát vyplatil chovatelům drůbeže více než 137,5 milionu korun. Jde o náhrady za utracené chovy v souvislosti s nákazou ptačí chřipky. Jen za letošní leden částka dosáhne odhadem 290 milionů.

Autor: Silvie Friedmannová

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-prvni-ucet-za-vybite-chovy-jen-za-leden-300-milionu-korun-224224

  • Budvaru loni klesl výstav o 1,5 % na 1,78 milionu hl, hlavně kvůli Rusku, 26. ledna 2023

Pivovar Budějovický Budvar měl loni výstav 1,788 milionu hektolitrů. Meziročně klesl o 1,5 procenta, hlavně kvůli chybějícím prodejům v Rusku. Exportně se pivovaru loni dařilo třeba ve Velké Británii, kde poprvé prodal přes 90.000 hektolitrů. Zisk pivovaru meziročně výrazně klesne. Budvar letos investuje kolem 300 milionů korun. ČTK to v rozhovoru řekl ředitel Budvaru Petr Dvořák. Výši zisku neuvedl. Letos plánuje národní podnik tržby přes tři miliardy Kč.

Autor: ČTK

Vydáno: ceskenoviny.cz

  • Hovězí na ústupu. Býků i krav bude ubývat, farmáři zvažují konec chovů, 26. ledna 2023

Zatímco těsně po vzniku samostatné republiky žilo v Česku kolem 2,51 milionu kusů skotu, na přelomu tisíciletí už jen 1,57 milionu. Dalších dvacet let se počty krav, býků a telat pohybovaly kolem 1,4 milionu kusů, stejně jako loni. Větší už stáda nebudou.

Autor: Jan Drahorád

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/hovezi-kravy-byci-telata-chovy-farmy-ceny.A230125_162711_ekonomika_ven?zdroj=ekonomikah_hp

  • Nový rekord: Největší pizza na světě zabrala celou sportovní arénu, 26. ledna 2023

Společnost Pizza Hut pokořila Guinnessův světový rekord. Upekla největší pizzu na světě. Třináctiarovou. Velká byla jako plocha sportovní arény v Los Angeles Convention Center. 

Autor: Kateřina Rakúsová

Zdroj: https://www.denik.cz/ze_sveta/nevetsi-pizzu-na-svete-upekla-pizza-hut.html

  • Obtížná situace. Malí pěstitelé se snaží svou produkci udat na internetové mapě

Malí sedláci a pěstitelé se snaží využít k prosazení své produkce na trhu internet a různé aplikace. Mají to ale těžké. Zákazníci si raději obvykle pohodlně najednou přivezou celý nákup včetně zeleniny z obchodních řetězců. „Zajet si k nám pro tři kila brambor bývají lidi líní,“ řekl Jiří Marjanko, který pěstuje zeleninu na Litoměřicku. Kdo by to přesto chtěl zkusit, najde si na něj snadno kontakt na mapě pěstitelů, kterou na svých webových stránkách provozuje Zelinářská unie.

Autor: Jiří Janda

Zdroj: https://www.denik.cz/podnikani/zemedelci-inzerce-mapy-20230117.html

  • Potravinová banka Ústeckého kraje získá díky opravě dvakrát větší sklad, 26. ledna 2023

Potravinová banka Ústeckého kraje se na přelomu března a dubna přestěhuje do staronových prostor. Čeká na kolaudaci. Od roku 2010 měla organizace bývalé vojenské kasárny v Litoměřicích pronajaté od města, po devíti letech je koupila a za 18 milionů korun opravila. Plocha skladovacích prostor původně zabírala 600 metrů čtverečních, po rekonstrukci je zhruba dvojnásobná. ČTK to dnes řekla výkonná ředitelka spolku Andrea Marksová. Kolik se vejde do opravených skladů jídla, zatím není podle ředitelky možné odhadnout.

Autor: ČTK

Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/221631/potravinova-banka-usteckeho-kraje-ziska-diky-oprave-dvakrat-vetsi-sklad

  • Nová pravidla pro rybáře: Lístků bude méně, změní se lov v pstruhových revírech, 27. ledna 2023

Na zhruba čtvrtmilionu lidí, kteří se v Česku aktivně věnují rybolovu, čekají od letoška nová pravidla. Změnil se totiž Rybářský řád a na spadnutí je i novela vyhlášky o rybníkářství, kterou připravilo ministerstvo zemědělství. Ve výsledku by rybářům mělo ubýt papírování a sjednotí se postup lovu v pstruhových revírech. Co konkrétního se chystá?

Autor: Kamila Minaříková

Zdroj: https://www.denik.cz/z_domova/rybari-rybolov-pstruzi-ryby-20230125.html

  • Vejce jako symbol inflace. V USA zdražila tolik, že se pašují z Mexika, 27. ledna 2023

Cena slepičích vajec ve Spojených státech vzrostla na historické maximum. V některých obchodech jsou nyní k mání za astronomickou cenu 18 dolarů (přibližně 407 Kč) za tucet. Prodejci viní ze situace ptačí chřipku, farmáři si naopak myslí, že se producenti navzájem dohodli na ceně. Na vše doplácí zákazník.

Autor: Jan Dvořák

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/usa-vejce-prodej-obchody-manhattan-ceny-obchodnici.A230126_110205_eko-zahranicni_jadv?zdroj=ekonomikah_hp

MAGAZÍN

  • Vyhněte se „energeťákům“. Lákají na kofein a další výhody, ty jsou ale jen na oko a tělo spíše vyčerpávají, 27. ledna 2023

Energetické nápoje stimulují nervovou soustavu a srdečně-cévní systém k vyššímu výkonu. Proto jsou populární. „Připočteme-li k tomu jejich dostupnost, relativně nízkou cenu a sladkou chuť, která sama o sobě dává základ vzniku kvalitní závislosti, je jejich oblíbenost logická,“ říká ostravský nutriční poradce a zakladatel vzdělávacích kurzů ATAC Martin Jelínek.

Autor: Martin Ježek

Zdroj: https://www.lidovky.cz/relax/enerfy-drink-energeticky-napoj-lekar-unava-vitamin-mineral-cukr.A230125_105058_ln_magazin_ape?zdroj=LN_top

  • Nový sklad Prazdroje je větší než fotbalové hřiště, pojme 18 milionů lahví, 27. ledna 2023

Největší investici pivovaru Plzeňský Prazdroj od roku 2006 slavnostně uvedli zástupci firmy ve čtvrtek do provozu. Jde o plně automatizovaný sklad, jehož výstavba si vyžádala více než 780 milionů korun. Díky tomu teď největší tuzemský výrobce piva dokáže své zákazníky zásobovat rychleji.

Autor: Ladislav Vaindl

Zdroj: https://www.idnes.cz/plzen/zpravy/plzensky-prazdroj-sklad-vystavba-pivo-paleta-vozik-emise.A230126_152402_plzen-zpravy_vb

  • Příprava pizzy v Itálii výrazně podražila, náklady citelně převýšily inflaci, 27. ledna 2023

Růst nákladů na přípravu pizzy v Itálii převýšil růst inflace. Upéct světoznámou margheritu bylo v prosinci meziročně dražší o 30 procent, zatímco míra inflace činila 12,3 procenta. Informuje o tom agentura Bloomberg, která nově každý měsíc sestavuje takzvaný index margherity. Na příkladu jednoho z místních tradičních a jednoduchých jídel tak dokládá, jak se Italům zvyšují životní náklady.

Autor: ČTK

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-priprava-pizzy-v-italii-vyrazne-podrazila-naklady-citelne-prevysily-inflaci-40421164