- Vejce rychle mizí z obchodů, jejich nedostatek nahradí zboží z Litvy či Polska, 13. ledna 2023
Lidé se předzásobují vejci, bojí se totiž jejich nedostatku. Výsledkem by mohly být prázdné regály jako v době covidu, kdy krátkodobě chyběla třeba mouka. Důvodem této situace je likvidace zhruba 750 tisíc slepic kvůli ptačí chřipce v chovu na Tachovsku. Podle prodejců by ceny během následujících dnů mohly vyletět nahoru.
Autor: Jitka Šrámková
- Z chovu v Brodu nad Tichou je odklizeno už přes 80 pct. nakažené drůbeže, 13. ledna 2023
Už víc než 800 tun uhynulé nebo utracené drůbeže vynesli od minulé středy hasiči a pracovníci drůbežárny z velkochovu v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde se potvrdilo dosud největší ohnisko ptačí chřipky v republice. Vyklizeno tak je už přes 80 procent slepic, které tam firma Česká drůbež ve třech třípodlažních halách chovala. Mrtvá drůbež se likviduje v kafilerii v Biřkově na Klatovsku, z drůbežárny se odvážejí i miliony vajec, řekl dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.
Autor: www.ceskenoviny.cz
- 1000 tun slepic, miliony vajec. V Brodu nad Tichou skončila likvidace chovu, 15. ledna 2023
V chovu v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde se potvrdilo dosud největší ohnisko ptačí chřipky v Česku, skončila po poledni likvidace drůbeže. V třech třípodlažních halách bylo původně na 750 000 nosnic.
Autor: ČTK
- Filipínce trápí nedostatek cibule. Za kilogram nechají víc než za kuře, 15. ledna 2023
Cibule je na Filipínách klíčovou složkou téměř každého pokrmu. Kvůli ničivým tajfunům z posledních měsíců je ale této plodiny nyní na ostrovech pomálu a její nedostatek se promítl už i do cen. Cibule na Filipínách totiž nyní stojí asi třikrát víc než kuře a její nedostatek odstartoval i četné pašerácké praktiky.
Autor: jla
Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/filipiny-cibule-ceny-uroda-tajfun-inflace-dovoz.A230111_104812_eko-zahranicni_jla
- Přes jihočeské virtuální tržiště potravin koupily už školy zboží za dva miliony, 16. ledna 2023
Přes virtuální tržiště potravin od místních výrobců, které spustil loni na podzim Jihočeský kraj s agrární komorou, se již prodalo zboží za dva miliony Kč. Berou ho školní jídelny. Zapojilo se asi 60 procent krajských škol a 51 potravinářů. Nejvíc jde na odbyt maso. Je ještě potřeba upravit některé IT technologie, řekli ČTK zástupci agrární komory, školních jídelen a potravinářů.
Autor: ČTK
- Zemědělci loni prodávali své výrobky o téměř 32 procent dráže než rok předtím, 16. ledna 2023
Ceny výrobců v Česku loni vzrostly. V zemědělství o 31,8 procent, v průmyslu o 24,3 procenta a ve stavebnictví o 12,3. V prosinci růst zpomalil, uvedl Český statistický úřad. Ceny výrobců naznačují vývoj cen pro spotřebitele.
Autor: ČTK
- Jedni nevědí, jak zaplatí za jídlo, a druzí bohatnou. Extrémní chudoba i bohatství se poprvé za 25 let zvýšily současně, 16. ledna 2023
Ve světě sílí nerovnost, poprvé za 25 let se extrémní bohatství i extrémní chudoba zvýšily současně. Ve zprávě zveřejněné před začátkem výročního zasedání Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu to v pondělí uvedla organizace Oxfam, která bojuje proti chudobě. Výrazné loňské zvýšení cen potravin a energií způsobilo, že miliardáři zbohatli ještě citelněji.
Autor: ČTK
- Nový trend: Lidé kupují nevydaná jídla, ušetří díky tomu až polovinu peněz, 16. ledna 2023
Denně v malém brněnském Cukrářství Martinák vyskládají do prodejní vitríny desítky čerstvě vyrobených zákusků. Ne všechny věnečky, větrníky, laskonky či kremeše však najdou svého zákazníka a ještě donedávna šlo neprodané zboží do stoupy. Doba se však mění a i díky moderním technologiím mohou u Martináka pracovat se zbytky tak, že najdou uplatnění jinde. Cukrářství se připojilo k dalším zhruba 200 cukrárnám, restauracím a hospodám,
Autor: Petr Vaňous
Zdroj: https://www.denik.cz/ekonomika/lide-kupuji-nevydana-jidla-20240109.html
- Teplé počasí dělá zelinářům vrásky. Hrozí plísně a za energie stejně neušetří, 17. ledna 2023
Nezvykle teplé zimní počasí nemělo výrazný dopad na náklady pěstitelů zeleniny. V zimních měsících sice nemuseli skleníky vytápět tak intenzivně jako při tuhých mrazech, na druhou stranu ale více elektrické energie spotřebovali na chlazení uskladněných zásob. Rozmáčená pole s ozimou zeleninou mohou v kombinaci s vysokými teplotami nahrát šíření plísní, což by poškodilo úrodu například cibule.
Autor: iDNES.cz, ČTK
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/pocasi-zelinari-zelenina-zemedelstvi-energie.A230116_110834_domaci_akp
- Češi urputně šetří a nakupují ve slevách. Úspory jsou jedny z nejvyšších v historii, 17. ledna 2023
- Podnikatel Mikoláš: Brzdou českého zemědělství jsou obchodní řetězce, 17. ledna 2023
„Z Česka se vyváží mléko nebo obilí a vozí se sem hotové levné výrobky, to je špatně. Ztrácíme soběstačnost,“ říká Jaroslav Mikoláš, spolumajitel společnosti Lupofyt, která působí na Rakovnicku. Loni se dostala jako jediný zemědělský podnik mezi sto nejlepších firem v soutěži Českých 100 Nejlepších v kategorii Životní prostředí, potravinářství a zemědělství.
Autor: Josef Rod
- Lidé mohou v Kohoutovicích kupovat ovoce a zeleninu z automatu od farmářů, 17. ledna 2023
V městské části Brno-Kohoutovice přibyl automat, ze kterého mohou lidé kupovat ovoce a zeleninu od lokálních farmářů z nedalekých Malhostovic. Novinářům to dnes řekl starosta Kohoutovic Jakub Hruška (KDU-ČSL). Podle něj jsou ceny podobné jako v obchodech, ale potraviny jsou kvalitnější. Například tři kila brambor lidé dostanou za 55 korun, stejnou cenu zaplatí i u dvou kilogramů jablek.
Autor: ČTK
- Pivovar dá šanci talentovaným kuchařům. Připravil soutěž BenardChef, 17. ledna 2023
Mladí a talentovaní kuchaři mají možnost se ucházet se o titul BernardChef. Novou soutěž pro studenty gastronomických škol i nadšené amatéry vyhlásil Rodinný pivovar Bernard.
Autor: Pivovar Bernard
Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/221532/pivovar-da-sanci-talentovanym-kucharum-pripravil-soutez-benardchef
- Veterináři utrácejí 1900 kachen na farmě v Nouzově u a Nymbursku, 17. ledna 2023
Nouzov (Nymbursko) - Veterináři dnes dopoledne utrácejí 1900 kachen na farmě společnosti Perena v Nouzově u Dymokur na Nymbursku, kde se objevilo letošní osmé ohnisko ptačí chřipky. Přípravné práce začaly ráno, likvidace chovu má být hotová během dopoledne. Drůbež veterináři a hasiči usmrcují v kontejnerech s oxidem uhličitým, řekl ČTK mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.
Autor: ceskenoviny.cz
- Češi šetří na ovoci či bílkovinách. Lepší je ale jíst méně a kvalitně, říká odborník, 17. ledna 2023
Míra propojení světa se začala hlavně kvůli pandemii covidu a válce na Ukrajině snižovat. Omezení globalizace by však mohlo podle agrárního analytika Petra Havla přispět ke snížení emisí v potravinových dodavatelských řetězcích, ale i k vyšší dostupnosti jídla v chudších regionech. V těch jsou problémem zejména drahé potraviny, v Africe pak i jejich nedostatek. Naopak na Západě je jich nadbytek.
Autor: Radek Novotný
- Bez letáku a slevy Češi už nenakupují, kvůli drahotě vybírají podle seznamu, 18. ledna 2023
Letáky se slevovými akcemi jsou hlavním pomocníkem Čechů při shánění potravin, které jim pomohou něco málo na jídle ušetřit. Podle průzkumu společnosti Incomind mezi tisícovkou respondentů, který poskytla MF DNES, se o slevové akce zajímá devět z deseti dospělých Čechů. Téměř tři čtvrtiny z nich chodí do obchodů cíleně kvůli zboží v akci a polovina dotazovaných tvrdí, že podle letáků nakupuje nyní více než před rokem.
Autor: Veronika Bělohlávková
Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/letaky-akcni-zbozi-ceny-vernostni-programy-obchody.A230110_145547_ekonomika_vebe?zdroj=ekonomikah_hp
- Vejce nebudou, varuje chovatel. Cena může vyrůst až na 10 korun za kus, 18. ledna 2023
Časovaná bomba, kvůli které brzy vejce dojdou. Tak označil jednatel velkochovu na Hradecku Jan Pozdílek ptačí chřipku. V posledních měsících zdražoval už sedmkrát.
Autor: Filip Horáček
- Malé rodinné farmy vzaly pandemii covidu jako příležitost. Zájem o víno a pivo vzrostl, 18. ledna 2023
Drobní zemědělci si v průběhu pandemie covidu dokázali poradit. Přestože poptávka obecně klesla, využili majitelé malých rodinných farem online prostředí k prodeji a propagaci vlastních produktů, prodávali i přímo ze dvora, a posílili tak vazby se svými zákazníky. Ve druhé vlně pandemie pak zaznamenali zvýšený zájem o bio a lokální produkty. Vyplývá to z výzkumu vědců z Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií, který se zaměřil na krátkodobý vliv pandemie na malé rodinné farmy ve střední Evropě.
Autor: mendelu.cz
- Kácení sadů zrychlí. Ztráta ze sklizně jablek bude čtvrt miliardy korun, 18. ledna 2023
Ztráta ovocnářů ze sklizně jablek bude kolem čtvrt miliardy korun. Důvodem je snížení farmářských cen jablek a výrazně zvýšené náklady na pěstování a především na skladování úrody. Důsledkem ztráty bude zrychlení kácení sadů.
Autor: iDNES.cz, ČTK
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ovocnari-jablka-sady-ztrata.A230118_105149_domaci_akp
- Pivovar Svijany uvařil loni 653.000 hektolitrů piva, meziročně o 4,5 pct méně, 18. ledna 2023
V Pivovaru Svijany na Liberecku uvařili loni 653.000 hektolitrů piva, je to zhruba o 4,5 procenta méně než v roce 2021. Snížení reálných příjmů obyvatel v důsledku inflace a vyšších nákladů na základní potřeby se projevilo podle očekávání omezováním výdajů a poklesem poptávky po pivu, řekl dnes na dotaz ČTK ředitel pivovaru Roman Hladík. Výroba piva se tak podle něj stále nedostala na předcovidovou úroveň. Byla osm procent pod úrovní roku 2019, kdy ve Svijanech uvařili rekordních 709.896 hektolitrů piva.
Autor: ČTK
- Madeta zavádí systémy zpětného získávání tepla, mění i způsob chlazení, 19. ledna 2023
Největší česká mlékárna Madeta zavedla kvůli vysokým cenám energií úsporná opatření. Zkrátila dobu, kdy se topí, zavádí systémy zpětného získávání tepla. Když mění v provozech světla, tak rovnou na úsporná svítidla LED. V českobudějovickém skladu změnila způsob chlazení, díky tomu ročně ušetří asi 400.000 Kč. Vyplývá to z informací ve firemním zpravodaji, které ČTK potvrdilo vedení firmy.
Autor: ČTK
- Největší změny za deset let. Spotřebitelský zákon zkracuje záruky a krotí slevy, 19. ledna 2023
českých obchodech se už skoro 14 dní nakupuje podle nových pravidel. Novela zákona o ochraně spotřebitele, která platí od 6. ledna, například fakticky zkrátila záruční lhůtu ze dvou let na jeden rok a přinesla řadu dalších změn. Obchodníci je označují za nejvýznamnější v odvětví za poslední desetiletí. Dotkla se také zobrazování slev, což je aktuální vzhledem k běžícím novoročním výprodejům, ale i ověřování recenzí výrobků či jejich vratek. V případě reklamací nyní musí zákazník po uplynutí jednoho roku dokázat, že vadu nezpůsobil on, ale výrobce. To může být s postupem času čím dál těžší úkol, který se neobejde bez znaleckého posudku.
- Hospody v krizi, fast food vítězí. Trendem je sdílené jídlo, říká Luboš Kastner, 19. ledna 2023
Zaplivané hospody na vesnici jsou minulostí, ty nudné a obyčejné podle odborníků možná brzy budou. Některé již kosí vysoké náklady na energie a méně hostů. Podle podnikatele a experta na gastronomii a pivo Luboše Kastnera zlá doba pro tradiční restaurace a hospody teprve přichází. Od ledna do března jsou totiž dlouhodobě tržby zvlášť v regionech tragické. „Gastromapa Česka potřebuje mladé, usměvavé, progresivní restauratéry. A kvalitní služby,“ uvádí v rozhovoru pro Deník člen Asociace malých a středních podniků a živnostníků.
Autor: Přemysl Spěvák
- Klimatická hrozba se podle šéfa OSN blíží bodu, z něhož nebude návratu, 19. ledna 2023
Klimatická hrozba se podle šéfa OSN Antónia Guterrese blíží bodu, z něhož nebude návratu. Změny, které pak přinese, podle něj podkopou základní podmínky života. Svět tak "flirtuje s klimatickou katastrofou", řekl Guterres na Světovém ekonomickém fóru (WEF) ve švýcarském Davosu.
Autor: Petra Vaňatová
Zdroj: https://zemedelec.cz/klimaticka-hrozba-se-podle-sefa-osn-blizi-bodu-z-nehoz-nebude-navratu/
- Krkonošská kauza: První kolo sporu o krávy farmář prohrál. Dál se chce soudit, 19. ledna 2023
Zatímco chystal František Zálešák krmivo pro svůj skot v nejvýše položené farmě v zemi, vynášela samosoudkyně Okresního soudu v Trutnově Pavla Ondráčková ve čtvrtek v osiřelé síni rozsudek v jeho kauze. V ní se farmář domáhal zrušení výpovědí z pachtovních smluv ze strany Správy Krkonošského národního parku (KRNAP).
Autor: Petr Vaňous, Jan Braun
Zdroj: https://www.denik.cz/krimi/soud-krnap-farma-krkonose.html
- Vajíčka opět zdražují. Dají se sehnat levněji a kdy cena zase spadne?, 19. ledna 2023
Jistě jste zaznamenali, jak rychle se přepisují cenovky u vajíček. Plato, které jste byli zvyklí kupovat ani ne za stovku, stojí bezmála dvě. Kdo za zvyšování ceny může a kolik dáte za vejce o Velikonocích, kdy je o ně největší zájem?
Autor: Renata Vyšínová
- V chovu firmy Perena na Hradecku je ptačí chřipka, utraceno bude 23.000 kachen, 19. ledna 2023
V chovu kachen firmy Perena v Dobřenicích na Hradecku se objevilo letošní desáté ohnisko ptačí chřipky. Utraceno bude 23.000 kachen. ČTK to dnes řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer. Chov kachen na farmě v Dobřenicích byl kvůli ptačí chřipce vybit již v roce 2021. Tehdy šlo o 24.000 ptáků.
Autor: ČTK
- Olej či sladkosti. Do obchodů míří ukrajinské potraviny, 20. ledna 2023
Na Ukrajině sužované útokem Rusů je připravena stovka dodavatelů, již splňují všechny unijní normy a mohou své produkty okamžitě vyvážet.
Autor: Kamila Minaříková
Zdroj: https://www.denik.cz/ekonomika/do-obchodu-miri-ukrajinske-potraviny-20240118.html