Global Food Forum Farm Europe: oznámeno založení nového uskupení Eat Europe s cílem aktivně vyjednávat v otázkách syntetických potravin, výživového označování či denominací
Evropský zemědělský think tank Farm Europe organizoval ve dnech 05-06/12/2022 každoroční Global Food Forum. Dvoudenní akce se zúčastnilo zhruba 150 účastníků od zástupců evropských zemědělských a potravinářských organizací, přes politiky, europoslance, až po komisaře pro zemědělství a rozvoj venkova Janusze Wojciechowskiho. V rámci úvodního bloku se prezident největší italské zemědělské organizace Coldiretti Ettore Prandini shodl s českým náměstkem ministra zemědělství Jiřím Šírem v otázce role zemědělství v Evropské Unii. Podle Šíra musí EU udělat maximum pro to, aby si udržela pozici globálního hráče, jinak dojde ke katastrofálním následkům. Šír rovněž zkritizoval komplexnost evropských legislativ i strategických plánů SZP, uvedl, že pro zemědělce je takřka nemožné, aby zemědělci nejen znali veškerá pravidla, ale aby podle nich zvládli i pracovat. Prandini pak doplnil, že zemědělství už v EU nemá ústřední místo. V rámci úvodních vystoupení pronesl svou řeč i komisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski. Ten varoval před budoucím vývojem a zdůraznil nutnost zajistit potravinové zabezpečení. Upozornil ale i na klesající počet farem v EU mezi lety 2010 – 2020. Význam potravinového zabezpečení zdůraznil i bývalý komisař pro zemědělství, rumunský europoslanec Dacian Ciolos. Podle něj musí být zemědělci a potravináři v centru debat o Evropské zelené dohodě a strategii Farm to Fork. V závěru dvoudenních jednání bylo zveřejněno založení nového think tanku Eat Europe, který by se měl zaměřovat na lobbing v oblasti boje proti syntetickým potravinám, označování výživových hodnot potravin na přední straně obalu, denominacím potravin, ale i taxonomii. Eat Europe bylo založeno s ohledem na současnou situaci, kdy se v oblasti potravinových systémů přijímají naléhavá opatření spojená s nutností překonávat problémy spojené se změnou klimatu, ztrátou biodiverzity a výživou a současně potravinové systémy čelí tlaku spojenému s novým vývojem v oblasti syntetických potravin odtržených od přírody.
Autor: Stálé zstoupení PK ČR v Bruselu