Nová studie vyvrací výsledky předešlých studií, které dávaly do souvislosti spotřebu červeného masa a výskyt onemocnění včetně rakoviny či srdečních chorob

Vědci z Institutu pro měření a hodnocení zdraví (IHME) Washingtonské univerzity podrobně prozkoumali desítky let výzkumu zaměřeného na konzumaci červeného masa a jeho souvislostí s různými zdravotními následky, vědci rovněž formulovali nový systém hodnocení, který by měl informovat o zdravotních rizicích spotřeby červeného masa. Desítky studií již léta dávají do souvislosti konzumaci červeného masa s výskytem zdravotních problémů včetně srdečních chorob, mrtvice, či rakoviny. Podle nové studie, kterou realizovali vědci z institutu IHME, mají ale téměř všechny realizované studie řadu metodologických omezení. Téměř všechny výzkumy byly pouze pozorovací, není tedy možné přesvědčivě určit příčinnou souvislost mezi konzumací červeného masa a vznikem některého ze jmenovaných onemocnění. Většina studií podle IHME rovněž pracuje s proměnnými, které jsou matoucí nebo zavádějící. Vědci z institutu IHME ve své studii zjistili pouze slabé důkazy o tom, že by konzumace červeného masa mohla souviset s výskytem některých druhů rakoviny (tlusté střevo, konečník, rakovina prsu), cukrovkou 2. typu a ischemickou chorobou srdeční – a to pouze v míře 0 – 15 % pravděpodobnosti, že při konzumaci červeného masa dojde ke změně zdravotního stavu. Vůbec žádné souvislosti pak neprokázali u konzumace červeného masa a mrtvice (0 %).

Více informací zde.

Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu