Vědci z italské Univerzity Bari vypracovali nový návrh značení potravin „Med Index“, který by měl skrze informace o počtu porcí, kalorickém příjmu a nutriční, environmentální a sociální udržitelnosti informovat spotřebitele o celkové udržitelnosti dané potraviny

Vědci z italské Univerzity Bari zveřejnili v uplynulém týdnu novou studii, ve které představili návrh nového značení potravin. Značení by mělo být zaměřeno na poskytování informací o celkové udržitelnosti dané potraviny spotřebitelům. Nové schéma má podobu trojúhelníku, který je rozdělen na tři patra. Nejvyšší patro, lokalizované ve špici trojúhelníku, by mělo spotřebitelům poskytovat informace o počtu porcí potraviny, které dané balení obsahuje (informace by měla být poskytována prostřednictvím různého počtu postaviček, nikoli prostřednictvím číselných hodnot). Druhé patro by mělo spotřebitele informovat o kalorickém příjmu, opět pomocí symbolů postaviček provozujících různý stupeň sportovní aktivity (celkem tři stupně znázorňující běžnou chůzi, běžný běh a rychlý běh). Spodní, nejširší, patro trojúhelníku, by mělo obsahovat informace o nutriční, environmentální a sociální udržitelnosti (znázorněno pomocí tří symbolů – příboru pro nutriční udržitelnost, listu pro environmentální udržitelnost a podaných rukou pro sociální udržitelnost). Jednotlivé symboly ve všech třech patrech trojúhelníku jsou odlišeny barevně na třístupňové škále. Jsou-li symboly zabarveny světle žlutou barvou, jedná se o „dobré“ hodnocení. Pokud jsou zabarveny světle zeleně, pak se jedná o hodnocení „lepší“, a pokud jsou zabarveny modře, pak o hodnocení „nejlepší“. Na obalu by se tedy měla objevovat kompletní pyramida se všemi třemi patry a obsahující všechny zmíněné symboly, jejich zabarvení se ale pro různé potraviny bude různit. Značení je podle navrhovatelů kompletní a založené na měřitelných parametrech pokrývajících tři různé pilíře udržitelnosti (nutriční, environmentální a sociální), při hodnocení potravin je zvažováno 27 kritérií. Algoritmus tedy není podle vědců složitý, je založen na ověřeném kontrolním seznamu shromažďujícím řadu informací a certifikací, které jsou v současnosti často roztříštěné, nejsou okamžitě viditelné, nebo nejsou schopny okamžitě upoutat pozornost spotřebitelů.

Více informací zde a zde.

Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu