- Končíme, už to nešlo utáhnout, zní od farmářů. Malé zemědělce v Česku drtí zdražování, 21. října 2022
Méně zákazníků, nejistá budoucnost a hlavně ceny energií přiměly skončit už řadu rodinných farem napříč Českem. Ustát situaci jim nepomohlo ani to, že rostoucí náklady promítly do svých ceníků. Zatímco farmáři mluví o tisících farem v problémech, stát situaci tak dramaticky nevnímá - podle svých slov eviduje jen jednotky zkrachovalých podniků.
Autor: Adéla Očenášková
- Prodej cukru se zvedl až na čtyřnásobek, roste i cena. Historicky jde o mimořádné zdražení, říká ekonom, 21. října 2022
„Cukr moučka v Bille za 37 korun, krystal za 35, ale ani jedno balení,“ popsal pro Lidovky.cz zákazník po návštěvě pražské prodejny. A v Albertu prázdné regály po akci, při které jeden člověk mohl denně koupit maximálně deset kusů.
Autor: Lukáš Karbulka
Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/prodej-cukr-zvedl-ctyrnasobek-zdrazeni-cena-billa-albert-cukrovary-kovanda.A221020_163952_ln_domov_vag?zdroj=LN_top
- Polovina sýrů bude veganská, plánují sýrárny v Želetavě, 23. října 2022
Rostlinná revoluce je podle výrobce Veselé krávy a Kiri nevyhnutelná. Francouzská skupina se sýrárnou v Želetavě nebude stát na jejím okraji. Naopak. Chce, aby polovinu sýrů, které vyrobí, tvořily rostlinné alternativy.
Autor: Filip Horáček
- Budeme si muset zvyknout, že ceny potravin stoupají, říká šéf Nestlé v Česku, 24. října 2022
Potravinářský gigant Nestlé se snaží omezovat využívání zemního plynu, ale přechod na jiné zdroje energie potrvá rok až rok a půl. „Do té doby potřebujeme nějaký typ státní podpory, aby nedošlo k výpadkům ve výrobě,“ uvádí v rozhovoru pro MF DNES generální ředitel Nestlé Česko a Slovensko Michiel Kernkamp.
Autor: Jan Drahorád
Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/rozhovor-nestle-ceny-potravin-zdrazovani-plyn-michiel-kernkamp.A221023_170952_ekoakcie_kadl?zdroj=ekonomikah_hp
- Do regálů se vrací známý trik s váhou a obalem, 24. října 2022
Inflace snižuje prodeje. Neplatí to vždy, ale už se to děje. Část výrobců potravin na cenové turbulence reaguje snížením množství nebo váhy výrobku. Důvod je prostý - zdraží díky tomu méně nebo vůbec.
Autor: Filip Horáček
- Detox pro masožrouty. Na grily míří rostlinné verze kebabu, špízů i ryb, 24. října 2022
Trendu ochrany životního prostředí se v poslední době přizpůsobují i výrobci potravin, kteří hledají rostlinné alternativy k masným výrobkům. Na potravinářském veletrhu SIAL v Paříži tak mohli návštěvníci ochutnat například imitaci ryb vytvořenou z rýže a mořských řas, kebab s kousky z hrachového proteinu nebo stoprocentně rostlinné špízy na gril, které voní jako maso.
Autor: iDNES.cz, ČTK
Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/francie-sial-rostlinne-maso-kebab-veletrh.A221023_113346_eko-zahranicni_ihav
- Takhle zdražily obědy ve vašem kraji. Střední Čechy atakují 200 korun, 24. října 2022
Ceny obědů rostou už dvanáctý měsíc po sobě. V Praze i středních Čechách už brzy přetnou dvousetkorunovou hranici. Podívejte se, jak se ceny obědů vyvíjely letos ve vašem kraji.
Autor: Iva Špačková
- Jak vyžít s padesátikorunou na den. Kdo stojí ve frontě na potraviny zdarma?, 25. října 2022
Pro pečivo a další základní suroviny začali do výdejen potravinové pomoci častěji chodit invalidní důchodci, senioři nebo matky na rodičovské. Nezvládáme rostoucí ceny, říkají. Dřív to byli hlavně lidé ohroženi bezdomovectvím.
Autor: Petr Švihel, Natálie Ulbrichová
- Unilever ČR loni zvýšil zisk o 672 procent na 285 milionů Kč, 25. října 2022
Společnost Unilever ČR loni zvýšila zisk na 285 milionů korun, což je nárůst o 672 procent oproti roku 2020, kdy měla zisk 36,9 milionu korun. Čistý obrat společnosti meziročně stoupl o 10,6 procenta na 4,58 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy umístěné ve sbírce listin. Společnost je jeden z největších distributorů kosmetických a potravinářských výrobků v ČR, patří pod ni například značky Algida, Hellmann's, Knorr nebo z kosmetiky a hygieny Dove, Rexona, Axe nebo Signal.
Autor: ČTK
Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/220670/unilever-cr-loni-zvysil-zisk-o-672-procent-na-285-milionu-kc
- Online supermarkety cítí krizi jako šanci. Plánují expanzi do malých měst, 25. října 2022
Online e-shopy v oblasti prodeje potravin a dalšího zboží v posledních dvou letech zaznamenaly značnou expanzi. Ovšem nyní i toto odvětví ovlivňuje současný tlak na ceny způsobený inflací a zdražováním energií. Navzdory nejistotě na trhu a změně spotřebitelského chování tržby nejvýznamnějších hráčů stále rostou, a to dvouciferně. Naopak někteří tento segment opustili nebo se spojili s jinými.
Autor: Veronika Bělohlávková
Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/online-supermarket-kosik-rohlik-wolt-pandemie-krize-expanze-rozvoz.A221024_184735_ekonomika_albe?zdroj=ekonomikah_hp
- Začalo porcování červeného býka. Dědic Red Bullu je jasný, horší je to s následovníkem, 25. října 2022
Po sobotním úmrtí druhého nejbohatšího Rakušana Dietricha Mateschitze († 78) se rozjela debata o dědictví impéria v hodnotě téměř 700 miliard korun, stejně jako o následovnictví marketingového vizionáře s nelibostí v kravatách. Nejde totiž o to samé. Otázka dědictví je poměrně jasná. Hledání náhrady za geniálního marketéra, který z levného životabudiče pro jihoasijské řidiče kamionů udělal předražený trendy drink a vytvořil tak zcela novou nápojovou kategorii, bude mnohem složitější.
V tom je situace Red Bullu podobná stavu Applu po úmrtí Steva Jobse. Stejně jako Mateschitz dokázal i legendární spoluzakladatel technologického gigantu přimět miliony lidí ke koupi produktu, o kterém do té doby málokdo tušil, že ho vůbec potřebuje. A u kterého také podstatnou část ceny tvoří značka. A takových byznysmenů je na světě opravdu málo.
Autor: Jan Brož
- Pro vejce klidně i o půlnoci. Prodej z automatů teď bude jednodušší, 25. října 2022
Na západ od českých hranic je to běžné, u nás zatím ne. Prodej vajíček v automatech byl dosud spíše doménou větších firem. To se ale změní. Novela veterinárního zákona, která začala platit 1. října, zjednodušila podmínky pro jejich provoz.
Autor: Kamila Minaříková
Zdroj: https://www.denik.cz/ekonomika/vejce-prodej-automaty-20221013.html
- Polské potraviny nemají moji důvěru, říká šéfka drůbežářské unie, 25. října 2022
Nejisté ekonomické vyhlídky, ale i letitá snaha o úsporu se projevují na preferencích českých zákazníků při nákupu potravin. „Je paradoxem, že české maso patří mezi špičku na trhu, ale obchodní řetězce dávají přednost levnějším produktům ze zahraničí, aby si mohly zvýšit své obchodní přirážky,“ říká šéfka Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá.
Autor: František Strnad
Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/gabriela-dlouha-ceskomoravska-drubezarska-unie-kvalita-polskych-potravin.A221024_155148_ekonomika_rie
- Na pivu nelze energii ušetřit bez ztráty kvality, hlásí pivovary a zdražují, 25. října 2022
Pivovary v Olomouckém kraji zdražují své výrobky, protože jinak neunesou nárůst cen surovin a energií. Přitom energeticky je výroba zlatavého moku mimořádně náročná. „Pivo se zkrátka musí uvařit a potom zase dlouho chladit. To neošidíte,“ vysvětluje spolumajitel malého pivovaru v Náměšti na Hané na Olomoucku Luboš Jadrníček.
Autor: Rostislav Hányš
Zdroj: https://www.idnes.cz/olomouc/zpravy/pivovary-holba-litovel-zubr-jadrnicek-tomas-pluhacek.A221025_689485_olomouc-zpravy_hrs
- Zemědělský svaz ČR si dnes zvolí nové vedení na další čtyři roky, 25. října 2022
Delegáti na celostátní konferenci Zemědělského svazu ČR dnes zvolí nové vedení na další čtyři roky. Na funkci předsedy znovu kandiduje Martin Pýcha, který svaz vede od roku 2011. Nemá žádného protikandidáta. Na programu konference je také volba místopředsedů svazu. Jako host vystoupí bývalý předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).
Autor: ceskenoviny.cz
Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/220676/zemedelsky-svaz-cr-si-dnes-zvoli-nove-vedeni-na-dalsi-ctyri-roky
- Slovensko by mohlo platit část útraty v restauracích, navrhuje Matovič. Kolik stát zaplatí, není jasné, 25. října 2022
Slovensko si chce posvítit na restauratéry, kteří vaří načerno. Obcházením elektronické evidence tržeb obírají nepoctiví hospodští státní pokladnu o část příjmů. S dodržováním pravidel by měli pomáhat přímo zákazníci. Stát za ně na oplátku zaplatí část útraty. Navrhuje to zákon, který právě projednává slovenský parlament.
Autor: irozhlas.cz
Zdroj: https://www.irozhlas.cz/ekonomika/slovensko-utrata-v-restauracich-dane-eet_2210221721_ako
- Předseda zemědělců: Kvůli Zelené dohodě hrozí potravinová krize, 26. října 2022
Největší zemědělský zaměstnavatelský svaz v úterý volí své vedení. Podle stávajícího předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy, který usiluje o znovuzvolení do čela svazu na další čtyři roky, může po současné energetické krizi vlivem Zelené dohody a přijít krize potravinová.
Autor: iDNES.cz
Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-evropa-dotace-ekologie-green-deal-pycha.A221025_111346_ekonomika_drh
- Češi nemají přehled o tom, jak moc plýtvají potravinami, upozorňují vědci, 27. října 2022
Češi vyhazují výrazně více potravin, než subjektivně vnímají. Na konferenci o potravinovém odpadu to řekla Lea Kubíčková z Mendelovy univerzity Brně. Z jejího výzkumu vyplynulo, že jeden člověk vyhodil loni v průměru 33 kilogramů potravin, respondenti ale tvrdili, že vyhodili měně než poloviční množství. K podobnému výsledku dospěl také výzkum Akademie věd, podle kterého lidé nedokážou správně odhadnout množství potravin, které vyhodí.
Autor: ČT24
- Češi šetří na teplu i potravinách, alkohol omezit nechtějí, zjistil průzkum, 27. října 2022
Ekonomická krize a prudce rostoucí ceny energií přinutily Čechy šetřit. Dvě třetiny lidí v průzkumu společnosti Edenred ze začátku topné sezony uvedly, že spoří na energiích a tak méně vytápějí a svítí. Mezi další reakce na inflaci patří výrazné omezení návštěv restaurací.
Autor: iDNES.cz
Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/energeticka-krize-setreni-domacnosti-restaurace-alkohol.A221026_125256_ekonomika_vebe
- Ekonomické i ekologické. Lahve na pivo by mohly být univerzální, říká ekonom, 27. října 2022
Vrácenou lahev v obchodě často čeká ještě dlouhá cesta. Musí se totiž dostat tam, odkud přišla. Tomáš Maier, který působí na Provozně ekonomické fakultě České zemědělské univerzity v Praze přitom upozorňuje na to, že právě s takovým „cestováním“ jsou spojeny vysoké náklady.
Autor: Martina Riemlová
Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/pivo-univerzalni-vratne-lahve-naklady.A221020_095053_ekonomika_rie
- Druhé skokové zdražení hnojiv ve dvou letech ohrožuje výnosy zemědělců i ceny potravin. Pomoci může variabilní hnojení, 27. října 2022
Zdražování provozních nákladů způsobené inflací, růstem cen energií, pohonných hmot, ale i nedostatkem pracovní síly dopadají i na zemědělce. Významnou položkou jsou hnojiva, která v posledních dvou letech několikanásobně zdražila a zároveň se z nich stalo nedostatkové zboží. Zemědělci tak řeší dilema, jestli a jak moc na podzim a dost možná i na jaře vůbec hnojit. Omezením hnojení ušetří, ale zároveň hrozí menší výnosy při příští sklizni, což může vést k dalšímu zdražování potravin. Jedním z mála možných řešení je variabilní hnojení, které zajistí, že zemědělci používají hnojiva v optimálním množství a jen na těch místech půdy, která to potřebují.
Autor: Agdata
- Udržitelnost je pro Budvar velké téma, říká manažer pro strategii Robert Chrt, 27. října 2022
Národní pivovar Budějovický Budvar se připojil k iniciativě Zálohujeme.cz. Chce tak přispět k tomu, aby se i v Česku konečně začaly vracet plechovky nejen od piva. „Aktuálně fungující kontejnerový sběr kovových odpadů, tedy i plechovek, pokládáme za nedostatečný,“ říká Robert Chrt, manažer pro strategii a business development Budvaru.
Autor: Vít Chalupa