Evropský program Horizon Europe podporuje vývoj technologií pro zpřesnění dat minimální trvanlivosti a data spotřeby u čerstvých potravin s cílem snížit potravinový odpad
Výzkumný projekt FreshProof financovaný programem Horizon Europe, na kterém se podílí řada evropských i amerických vědců, je zaměřen na vývoj způsobů omezení plýtvání potravinami i jejich potravinovými obaly. Vědci pracují především na zpřesnění dat minimální trvanlivosti a data spotřeby, aby se zabránilo zbytečnému vyhazování čerstvých potravin nespotřebovaných před uvedeným datem. Tým vědců University of South Florida v USA vyvinul systém využívající více senzorů a cloudový software k lepší identifikaci trvanlivosti potravin. Vědci jsou přesvědčeni, že s touto inovací mohou nabídnout mnohem přesnější stanovování data "minimální trvanlivosti" a zabránit zbytečnému vyhazování potravin. Problém plýtvání potravinami se týká i potravinových obalů, které jsou vyhazovány spolu s potravinami. Další tým vědců proto pracuje na vývoji systému BIOSMART s cílem snížit velké množství plastových obalů používaných pro potraviny a prodloužit trvanlivost čerstvých potravin. Stejně jako FreshProof, i BIOSMART řeší problém plýtvání potravinami pomocí senzorů, které detekují i minimální rozdíly v plynech uvnitř obalu, které indikují stav potraviny. Koncept byl již testován pro obaly obsahující sýr, šunku a ryby.
Více informací zde.
Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu