-
Na polích je nejméně brambor v historii. Nahrazují je jiné plodiny, třeba sója, 14. října 2022
Úroda základních obilovin bude letos v Česku o 4,7 procenta vyšší než loni. Více bude také řepky, její úroda vzrostla téměř o 13 procent na 1,156 milionu tun. Nižší bude naopak úroda brambor, cukrovky, máku nebo kukuřice.
Autor: ČTK
- Danone prodává svou ruskou divizi, 14. října 2022
Francouzský potravinářský gigant Danone hledá kupce pro svou ruskou divizi. Prodej by mohl vést k odpisu až jedné miliardy eur (24,6 miliardy Kč), informoval v pátek největší světový výrobce jogurtů na svém webu. Pod divizi spadá přední ruská mlékárenská značka Prostokvašino. Za prvních devět měsíců letošního roku vygenerovala pět procent tržeb společnosti Danone.
Autor: ČTK
Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-danone-prodava-svou-ruskou-divizi-40411680
- Kdo nejí maso, ať ho nejí. Ale ať k tomu nenutí ostatní, říká senátorka Kovářová, 14. října 2022
Daniela Kovářová je originální žena. Ačkoli si prošla feministickým obdobím, nyní je zastánkyní tradičních hodnot, kde místo nejvyšší zastává rodina s mámou, tátou a dětmi. Nechce zakrývat, že emancipace má i negativní stránky. Normálnost v jejím podání znamená především to, že stát nikomu nenařizuje, co má dělat, nebo si dokonce myslet. To bude také prosazovat jako čerstvě zvolená senátorka.
Autor: Kateřina Perknerová
Zdroj: https://www.denik.cz/z_domova/daniela-kovarova-senatorka-rozhovor.html
- Britové bojují se zdražováním. Předzásobili se mraženými potravinami, 17. října 2022
Zákazníci ve Spojeném království mají novou strategii, jak se vypořádat s vysokou inflací, nakupují potraviny s dlouhodobou životností, píše agentura Bloomberg. Největší maloobchodní řetězec v Británii Tesco potvrdil, že v jeho prodejnách výrazně stoupla poptávka po mražené zelenině, rybách a pizze. Lidé také dávají místo čerstvých potravin přednost sušeným nebo v konzervách. Stejný trend pozorují i konkurenční britské řetězce Sainsbury's nebo Iceland.
Autor: Bloomberg
- Expert: Destiláty po novém roce zdraží o 15 až 20 procent, 17. října 2022
Produkce lihovarů zdraží po novém roce o 15 až 20 procent. Odvětví zasahují zvyšující se ceny energií, protože většina podniků používá při výrobě pálenek plyn. Navíc rostou náklady na výrobu skla, do kterého se destiláty stáčí. ČTK to řekl tajemník Unie destilatérů ČR Jakub Gottwald, který je také jedním ze zakladatelů internetového obchodu Lihovárek. Jako jeden z velkých problémů celého odvětví vidí černý trh s pálenkami, který podle něj může být stejně velký jako ten oficiální.
Autor: ČTK
Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/220582/expert-destilaty-po-novem-roce-zdrazi-o-15-az-20-procent
- Ryby, které se neloví. Na pulty přichází losos z 3D tiskárny a tuňák z hrachu, 17. října 2022
Na českých pultech se objevily rybí novinky společností, které ale ryby nechytají ani nezabíjejí. Rakouský start-up filety lososa tiskne na 3D tiskárně, Garden Gourmet tuňáka vyrábí na bázi hrachových a pšeničných bílkovin.
Autor: Veronika Bělohlávková
Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/podniky/losos-tunak-tiskarna-hrach-rasy-vegetariany-vegani.A221011_141344_ekoakcie_vebe?zdroj=ekonomikah_hp
- Horší než covid, hlásí některé hospody. Bojí se, zda ustojí zimu kvůli drahým energiím a potravinám, 17. října 2022
Vedle pozvánek na jídelní menu se na facebookových stránkách hospod začínají objevovat i příspěvky týkající se omezování provozu. Důvodem jsou zvýšené náklady na energie spolu s nedostatkem personálu. Konec proto oznámila třeba pražská hospoda Fajnovka, hodonínská restaurace Westy nebo Hospůdka u Štěpána z Petrovic u Sušice, která fungovala 14 let. „Toto rozhodnutí pro nás nebylo vůbec jednoduché, ale jak jistě víte, celý obor pohostinství zažívá krušné časy,“ napsali majitelé Hospůdky Zdeňka a Štěpán Rudovi, kteří lákali na steaky z vlastního biochovu.
Energetická krize, která pohání celkové zdražování, postihla gastronomické odvětví v době, kdy se ještě zotavuje z období koronaviru. V důsledku pandemie zavřelo odhadem 10 až 15 procent pohostinských podniků. Obor nyní čekají další těžké měsíce a lze očekávat, že stejně jako pandemii je všechny neustojí.
- Sklizeň cukrovky v Královéhradeckém kraji bude letos o desetinu nižší, 17. října 2022
Sklizeň cukrové řepy v Královéhradeckém kraji letos zřejmě meziročně klesne o deset procent na 691.000 tun. Důvodem je nižší hektarový výnos a také zmenšení ploch polí s cukrovkou. Vyplývá to z posledního odhadu sklizně podzimních plodin k polovině září, který provedl Český statistický úřad.
Autor: ČTK
- Tři ze čtyř novozélandských ryb v sobě mají mikroplasty. Oceán navíc vymírá, 17. října 2022
Většina ryb má v těle kousky plastu, významná část mořských druhů se blíží k vyhynutí, pro některé se oceán stává neobyvatelným. S chmurnými závěry přišla zpráva novozélandské vlády, která zkoumala život v místních vodách.
Autor: Kateřina Motyčková
- U piva je těžké být pesimista. V budoucnu za něj ale 70 korun zaplatíme, říká Dvořák, 18. října 2022
Kvůli vysokým cenám energií zdražuje i pivo, připomněl v pořadu Co na to vaše peněženka generální ředitel pivovaru Budějovický Budvar Petr Dvořák. Přiznal, že výhledově Češi za oblíbený alkoholický nápoj zaplatí až 70 korun, příští rok to prý ale nebude. „U piva je těžké být pesimistou, bude lépe,“ dodal ve vysílání CNN Prima NEWS.
Autor: Denisa Korityáková
- Drahé pečivo. Rodiny platí v průměru 1600 korun měsíčně, hlásí pekárny, 18. října 2022
Extrémní ceny energií dál drtí české pekaře. Většině z nich zatím „stačilo“ zdražit jejich výrobky, některé ale příliš vysoké náklady připravily o obživu. „V tuhle chvíli evidujeme zhruba 15 pekáren z naší členské základny, které skončily,“ řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý.
Autor: Jiří Janda
Zdroj: https://www.denik.cz/ekonomika/cena-pecivo-pekarny-zdrazovani.html
- Vánoční cukroví v ohrožení. Olej stojí i sto korun a panují obavy, že zdraží i další suroviny, 19. října 2022
Pečení vánočního cukroví letos zřejmě vyjde velmi draho. Kromě mouky, másla nebo cukru zdražily totiž už i rostlinné oleje. Jejich cena meziročně stoupla o více než polovinu. Podle ekonomů není výjimkou například ani litr oleje kolem sta korun. Potravináři navíc předpokládají, že ceny ještě porostou.
Autor: CCN Prima NEWS
- Prazdroj rozšířil tým bednářů, tradiční řemeslo z Plzně nevymizí, 19. října 2022
Do party bednářů Plzeňského Prazdroje, který si toto jedno z nejstarších řemesel stále zachovává, přibyl sedmý člen. Pětatřicetiletý Milan Kubizňák, bývalý truhlář, dostal po třech letech výuční list a se slovy "Dej bůh štěstí" a pohlavkem od mistra byl pasován na bednáře a dostal vandrovní knížku. Při dnešním smolení 14 obřích dubových ležáckých sudů to ČTK řekl šéf party bednářů Karel Hofman. V opravených a vysmolených sudech bude opět zrát ležák Pilsner Urquell, stejně jako před 180 lety. Do konce roku přijme parta osmého tovaryše.
Autor: ČTK
Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/220609/prazdroj-rozsiril-tym-bednaru-tradicni-remeslo-z-plzne-nevymizi
- Česko je v cukru soběstačné. I tak ho není dost, 19. října 2022
Český výrobce müsli Emco chtěl větší množství cukru, než mu český cukrovar byl ochoten dodat, a tak hledá v Polsku. Důvodem je i vysoká cena. Za hranicemi hledá také levnější řepkový olej.
Autor: Filip Horáček
- Evropané pili mléko už před 7400 lety, zjistili vědci, 19. října 2022
Evropští zemědělci začali pít a používat mléko přibližně před 7400 lety. Vědci nalezli stopy mléčného tuku na keramice z období zhruba 5400 let před naším letopočtem. Jde o zřejmě nejstarší důkaz konzumace mléka v Evropě, uvedl server Independent.
Autor: ceskenoviny.cz
Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/220617/evropane-pili-mleko-uz-pred-7400-lety-zjistili-vedci
- Aktivistický fond jednal s Coca-Colou, nabádal ji k lepší recyklaci plastů, 19. října 2022
Aktivistický investor Engine No. 1, kterému se již například povedlo sesadit několik členů představenstva ropné společnosti ExxonMobil, se nyní zaměřil na společnost Coca-Cola. Domnívá se, že by nápojový gigant měl brát své ekologické cíle vážněji, informoval server Semafor s odkazem na své zdroje.
Autor: mar
Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/engine-no-1-investice-zivotni-prostredi-coca-cola.A221019_131056_eko-zahranicni_rie
- Už neotevřou. Drtí je ceny energií a surovin, 20. října 2022
Farmář, pekař, majitelka kavárny. Ti všichni ukončí buď celou, nebo část své živnosti na konci října. Vysoké ceny energií i surovin stojí za krachem podnikání lidí v celém Česku.
Autor: Radek Plavecký, Pavel Karban, Ivan Blažek, Právo
- Muž na farmářském trhu prodával polévku z domácí zabijačky, dostal pokutu, 20. října 2022
Inspektoři Státní veterinární správy zjistili, že na farmářském trhu na brněnských Vinohradech prodával začátkem října muž polévku z domácí zabijačky. Jelikož šlo o maso ze zvířete, které neprošlo veterinární prohlídkou, nebylo možné nabízet žádné masné výrobky z něj, prodejce tak dostal pokutu.
Autor: ČTK
Zdroj: https://www.idnes.cz/brno/zpravy/domaci-polevka-prodej-trh-farmarsky-pokuta-veterinarni-sprava.A221019_144822_brno-zpravy_krut
- Dynamické ceny u potravin? Připravte se na změny ze dne na den, říká expert, 20. října 2022
Při pohledu na akční letáky obchodů budeme cenu, která by nebyla baťovská, hledat jen stěží. Na aktuální zdražování a šetření zákazníků však obchodníci reagují i novými obchodními metodami. Využívají moderní technologie pro analýzy nákupního chování. Jaké jsou další trendy?
Autor: Přemysl Spěvák
Zdroj: https://www.denik.cz/ekonomika/zmeny-cen-potravin-pavel-rehulka-20221019.html
- Společnosti Kovář plus, která obchoduje s masem, vzrostly tržby i zisk, 20. října 2022
Společnost Kovář plus, která se věnuje především velkoobchodu s masem a masnými výrobky, loni vykázala tržby z prodeje zboží přesahující 1,312 miliardy korun. Meziročně to bylo o 153,3 milionu korun více. Čistý zisk firmy sídlící v Podolí na Uherskohradišťsku loni vzrostl téměř na 54,7 milionu korun, o rok dříve byl přibližně o 13,8 milionu korun nižší. Vyplývá to z účetní závěrky firmy zveřejněné ve Sbírce listin.
Autor: ČTK
- České máslo mizí z pultů, nahradily ho zahraniční ležáky s českým přebalem, 20. října 2022
Ceny mléčných výrobků už vyletěly o třetinu a další růst je ještě čeká. České zboží na pultech obchodů střídá levnější zahraniční, v případě „čerstvého“ másla i rok staré kousky, říká šéf Madety Milan Teplý.
Autor: Zuzana Hodková
- Zemědělci za zdražování nemohou, 21. října 2022
Vysočina je kraj převážně venkovský. S tím souvisí rozsáhlá zemědělská výroba. Obyvatele nejen našeho kraje trápí skokový nárůst cen potravin. Mohou za to čeští zemědělci? Nejen na to se zeptaly Jihlavské listy prezidenta Agrární komory Jana Doležala.
Autor: Antonín Zvěřina
Zdroj: https://www.jihlavske-listy.cz/clanek37127-zemedelci-za-zdrazovani-nemohou.html
- Silný dolar žene chudé země do potravinové krize, trpí i další živnostníci, 21. října 2022
Zatímco se v pákistánských přístavech hromadí kontejnery s jídlem, v Ghaně řeší hrozbu chybějících potravin na Vánoce a egyptští pekaři nemají z čeho péct chléb. Potravinová krize v rozvojových státech je na spadnutí. Společným jmenovatelem všech těchto potíží je silný dolar – a naopak slábnoucí lokální měny.
Autor: thee
Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/potravinova-krize-silny-dolar.A221019_153010_eko-zahranicni_thee