Spotřebitelé konzumující větší množství vysoce zpracovaných potravin mají podle nové vědecké studie vyšší sklony k rozvoji demence

Spotřebitelé konzumující větší množství vysoce zpracovaných potravin mají podle nové vědecké studie, jejímž autorem je Dr. Huiping Li z Lékařské Univerzity Tianjin v Číně a která byla otištěna v lékařském periodiku Americké akademie neurologie „Neurologie“, vyšší sklony k rozvoji demence. Výsledky studie rovněž ukázaly, že nahrazení vysoce zpracovaných potravin potravinami, které jsou buď nezpracované nebo jen minimálně zpracované, riziko rozvoje demence snižuje. Vysoce zpracované potraviny podle autora studie snižují kvalitu lidské stravy, a to mimo jiné kvůli vysokému obsahu tuku, cukru a soli, ale i kvůli tomu, že obsahují řadu dalších přídatných látek, vyskytují se v nich látky pocházející z obalů daných potravin, případně další nepříznivé látky vznikají během ohřevu těchto potravin. Studie se zaměřila na celkem 72.083 osob z Velké Británie, jejichž zdravotní stav byl sledován po dobu deseti let. Na začátku nikdo z těchto osob demencí netrpěl, v závěru studie byla demence diagnostikována u 518 osob. Z výsledků sledování vyplynulo, že s každým 10% zvýšením denního příjmu vysoce zpracovaných potravin roste riziko rozvoje demence o 25 %.

Více informací zde.

Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu