Belgičtí vládní poradci navrhují zavést ekologickou daň na maso ve výši až 21 %
Skupina odborníků pověřených belgickým ministerstvem financí k přezkumu daňových sazeb navrhla razantní zvýšení daně z prodeje masa, prodej masa v Belgii by tak mohl být zatížen novou ekologickou daní. Podle informací belgických médií odborníci navrhli zvýšit sazby DPH na maso z 6 % na 12 %, v některých případech až na 21 %. Zavedení daně by podle odborníků mělo nevyhnutelný dopad na konzumaci masných výrobků, spotřebitelé by daní od konzumace měli být odrazováni. Maso a masné výrobky mají podle odborníků mnohem větší uhlíkovou stopu než mnoho jiných druhů potravin, zejména pokud se jedná o červené maso. Odborníci zdůrazňují, že zatímco při produkci jednoho kilogramu hovězího masa je vyprodukováno 99,48 kilogramu ekvivalentu oxidu uhličitého, při produkci kilogramu drůbežího masa je to pouze 10 kilogramů ekvivalentu oxidu uhličitého. Současná cena masa je podle odborníků výrazně nižší, než je dopad produkce masa na životní prostředí, jeho vyšší zdanění by pak mohlo do belgického rozpočtu přinést dodatečných 394 – 933 milionů EUR. Dalších 108 – 272 milionů EUR by mohlo být ušetřeno díky snížení škod na životním prostředí.
Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu