Francouzští výzkumníci z Francouzské společnosti pro výživu, Inrae, Inserm, Bordeaux Sciences Agro, VAB-Nutrition a MS-Nutrition zpracovali studii zaměřenou na klasifikační systém NOVA, který je používán k značení stupně zpracovanosti potravin. Podle zástupců těchto organizací je systém založen na nepřesné definici vysoce zpracovaných potravin, současná kritéria systému NOVA podle nich neumožňují potraviny klasifikovat reprodukovatelným a jednoznačným způsobem, což vede k nedostatku spolehlivosti celého značení. Podle ředitelky výzkumného oddělení INRAE pro transformaci Catherine Renardové je systém založen na předpokladu, že jsou průmyslové nebo zpracované potraviny systematicky tučné, sladké nebo slané. Podle Renardové ale tomu tak nutně není. Systém je podle ní nastaven a formulován tak, aby tyto výrobky měly špatnou image. Měl by být tedy vyvinut spolehlivý systém, který by lépe propojoval otázku spotřeby a jejího dopadu na zdraví.
Více informací zde.
Autor: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu