KLÍČOVÉ ZPRÁVY:
- Rámec EU pro označování udržitelných potravin by měl spotřebitelům umožnit, aby se stravovali vyváženěji a vybírali si udržitelnější potraviny.
- Měla by motivovat provozovatele potravinářských podniků ke zlepšení udržitelnosti potravinářských výrobků a obchodních postupů.
- Než se začne uvažovat o vytvoření speciální značky udržitelnosti, mělo by se usilovat o lepší pochopení vertikálních značek ze strany spotřebitelů.
- Systém EU pro označování udržitelných potravin by měl být založen na spolehlivých vědeckých důkazech a podpořen důkladným posouzením dopadů.
- Kritéria, na nichž je založeno označování udržitelných potravin, by měla být jasná a použitelná napříč kategoriemi výrobků a celým potravinovým řetězcem EU.
- Je třeba se vyhnout vnitrostátním pravidlům a nekoordinovaným přístupům v rámci EU.
Prezentace Evropské komise k udržitelnému potravinovému systému zde.
Zdroj: FoodDrinkEurope