NAŘÍZENÍ O POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ O POTRAVINÁCH SPOTŘEBITELŮM
Historie
Evropský parlament na svém plenárním zasedání dne 6. července 2011 schválil návrh nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebiteli. Kompromisní text byl schválen 605 hlasy, proti bylo 45 a zdrželo se 26 europoslanců.
Rada formálně přijala kompromisní text 29. září 2011 a dne 22. listopadu 2011 nařízení pod č. 1169/2011 vyšlo v Úředním věstníku EU. Nařízení již platí. Použije se ode dne 13. prosince 2014, s výjimkou čl. 9 odst. 1 písm. l), jenž se použije ode dne 13. prosince 2016, a části B přílohy VI, jež se použije ode dne 1. ledna 2014. Plný text nařízení v českém jazyce naleznete v příloze nebo v EUR-Lexu.
Potravinářská komora ČR věnovala projednávání návrhu nařízení od počátku (leden 2008) značnou pozornost. Nařízení zavedlo celou řadu nových povinností, na které je nutné se postupně zaměřit a dostatečně včas se na ně připravit.
Toto nařízení upravuje základní požadavky a způsob jejich uvedení při označování potravin (např. stanovuje, které údaje musí být uvedeny povinně, jakou velikostí písma musí být uvedeny či povinnost uvést je v určitém zorném poli apod.) Mimo to také stanovuje, že veškeré informace, které jsou na potravině uvedeny, musí být pravdivé a nesmí uvádět spotřebitele v omyl. Požadavky uvedené v tomto nařízení, se vztahují na provozovatele potravinářských podniků ve všech fázích potravinového řetězce, kde se jejich činnosti týkají poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Použije se na všechny potraviny určené pro konečného spotřebitele, včetně potravin dodávaných zařízeními společného stravování a potravin určených k dodání do těchto zařízení.
S požadavky na označování je možné se v evropské legislativě setkat také ve speciálních předpisech stanovující podmínky pro jednotlivá odvětví (např. v obchodních normách pro ovoce a zeleninu, drůbež aj.) či dokonce v předpisech stanovující podmínky označování pro jednotlivou potravinu (označování čerstvého masa, lihovin aj.).
Seznam povinných údajů
V souladu s čl. 9 odst. 1 nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, v platném znění, se povinně se na potravině uvádějí následující údaje:
a) název potraviny;
b) seznam složek;
c) každou látku nebo pomocnou látku uvedenou na seznamu v příloze II nebo odvozenou z látky či produktu uvedených na seznamu v příloze II způsobující alergie nebo nesnášenlivost, která byla použita při výrobě nebo přípravě potraviny a je v konečném výrobku stále přítomna, byť v pozměněné podobě;
d) množství určitých složek nebo skupin složek;
e) čisté množství potraviny;
f) datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti;
g) zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití;
h) jméno nebo obchodní název a adresu provozovatele potravinářského podniku uvedeného v čl. 8 odst. 1;
i) zemi původu nebo místo provenience v případech, které určuje článek 26;
j) návod k použití v případě potraviny, kterou by bez tohoto návodu bylo obtížné odpovídajícím způsobem použít;
k) u nápojů s obsahem alkoholu vyšším než 1,2 % objemových skutečný obsah alkoholu v procentech objemových;
l) výživové údaje.
Tento výčet není končený a je odvislý od charakteru potraviny. Uvádění dalších povinných údajů může být uvedeno ve speciálních předpisech.
Další informace a infografiky k označování potravin zde:
- Informativní text úplného znění zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, k 1. lednu 2015 (PDF, 550KB)
- Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (oprava českého znění nařízení (EU) č. 1169/2011)
- Otázky a odpovědi k nařízení (EU) 1169/2011 - materiál Evropské komise "Questions and Answers on the a application of the Regulation (EU) N° 1169/2011 on the provision of food information to consumers"
- Informace EK k nové legislativě o poskytování informací o potravinách spotřebitelům "New EU law on food information to consumers"
- Leták "Základní požadavky na označování balených a nebalených potravin" (prosinec 2014, PK ČR)
- Publikace "Označování potravin - průvodce pro spotřebitele" (2014, MZe)
- Infografiky "Označování potravin" - názorně vysvětlují údaje na etiketách potravin (aktuálně jsou zpracovány infografiky: džemy, jogurty, máslo, mléko, nápoje, ovoce a zelenina, maso, šunka, vejce)
Některé další informace jako například stanoviska, přístupy dozorových organů a jejich výklad se zobrazují pouze registrovaným osobám. Pro jejich zobrazení se přihlaste !!!