Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) publikoval dne 23/04/2024 Zprávu Evropské unie o reziduích pesticidů v potravinách z roku 2022 (zde). Pro výzkum bylo odebráno 110 829 vzorků potravin, z čehož 96,3 % splňuje zákonné maximální limity reziduí pesticidů. Ačkoli tento limit překročilo 3,7 % potravin, pouze 2,2 % bylo označeno za nevyhovující po zohlednění odchylek měření. U podskupiny víceletého kontrolního programu koordinovaného EU (opakování každé 3 roky) bylo analyzováno 11 727 vzorků jablek, jahod, broskví, červeného a bílého vína, hlávkového salátu, zelí, rajčat, špenátu, ovsa, ječmenu, kravského mléka a vepřového tuku. Z této podskupiny u 51,4 % produktů nebyla změřena kvantifikovatelná hladina reziduí pesticidů, dalších 47 % obsahovalo rezidua v rámci limitů a zbylých 1,6 % potravin limity překročilo.

Data podle členských států dostupná zde.

Více informací zde.