Evropská komise předložila dne 15/03/2024 návrh na revizi některých ustanovení Společné zemědělské politiky s cílem, dle vyjádření Evropské komise, dosáhnout zjednodušení a zároveň zachovat silnou, udržitelnou a konkurenceschopnou politiku pro zemědělství a potravinářství v EU. Cílem návrhů týkajících se podmíněnosti a strategických plánů SZP je snížit zátěž spojenou s kontrolami pro zemědělce v EU a poskytnout jim větší flexibilitu při plnění některých environmentálních podmínek. Evropská komise navrhuje cílený přezkum některých podmíněností v nařízení o strategických plánech SZP. Přezkum se bude týkat následujících opatření (detailněji zpracováno zde):

  • DZES 8 (mimoprodukční plochy) – zemědělci v EU budou muset na svých pozemcích zachovat stávající krajinné prvky, ale nebudou již povinni vyčlenit minimální část své orné půdy na neprodukční plochy, jako je například úhor. Místo toho se mohou dobrovolně rozhodnout, že část své orné půdy ponechají neproduktivní – nebo založí nové krajinné prvky (např. živé ploty nebo stromy) – a získají tak dodatečnou finanční podporu prostřednictvím eko-schémat, která budou muset nabídnout všechny členské státy ve svých strategických plánech SZP. Všichni zemědělci v EU tak budou podle Evropské komise motivováni k tomu, aby udržovali neprodukční plochy prospěšné pro biologickou rozmanitost, aniž by se museli obávat ztráty příjmů.
  • DZES 7 (střídání plodin) – zemědělci v EU budou moci tento požadavek splnit tím, že se rozhodnou buď střídat, nebo diverzifikovat své plodiny v závislosti na podmínkách, kterým čelí, a pokud se jejich země rozhodne zahrnout možnost diverzifikace plodin do svého strategického plánu SZP. Flexibilita provádění diverzifikace plodin namísto pouhého střídání plodin umožní zemědělcům postiženým pravidelným suchem nebo nadměrnými srážkami snadněji splnit tento požadavek.
  • DZES 6 (půdní pokryv v citlivých obdobích) – členské státy budou mít mnohem větší flexibilitu při stanovování toho, co definují jako citlivá období, a postupů povolených pro splnění tohoto požadavku s ohledem na své vnitrostátní a regionální podmínky a v souvislosti s rostoucí proměnlivostí počasí.
  • Kromě těchto konkrétních změn Komise navrhuje, aby členské státy mohly některé plodiny, typy půdy nebo zemědělské systémy osvobodit od povinnosti dodržovat požadavky na obdělávání půdy, půdní pokryv a střídání/diverzifikaci plodin (resp. DZES 5, 6, 7). Možné by byly i cílené výjimky, které by umožnily zorání za účelem obnovy trvalých travních porostů v lokalitách Natura 2000 v případě, že jsou poškozeny predátory nebo invazními druhy (DZES 9). Tyto výjimky mohou být ve strategických plánech SZP stanoveny na celé období SZP. Měly by být omezeny z hlediska plochy a stanoveny pouze v případech, kdy se ukáže, že jsou nezbytné pro řešení konkrétních problémů. Evropská komise přezkoumá nezbytné změny, aby výjimky potvrdila a zachovala soulad s celkovými environmentálními cíli plánů.
  • Malé zemědělské podniky – Evropská komise rovněž navrhuje vyjmout malé zemědělské podniky s rozlohou do 10 hektarů z kontrol a sankcí souvisejících s dodržováním požadavků na podmíněnost. Tím se výrazně sníží administrativní zátěž spojená s kontrolami pro malé zemědělce, kteří představují 65 % příjemců podpory v rámci SZP.
  • Evropská komise rovněž cílí na posílení postavení zemědělců v dodavatelském řetězci. Komise by měla zahájit sledování výrobních nákladů, marží a obchodních praktik v zemědělsko-potravinářském dodavatelském řetězci, první zasedání expertů by mělo proběhnout během letních měsíců 2024. Komise rovněž navrhuje posílit pravidla platná pro smlouvy, které zemědělci uzavírají s odběrateli v potravinářském průmyslu nebo v maloobchodě, a posílení organizací producentů (v rámci Společné organizace trhu se zemědělskými produkty, SOT). Komise také plánuje realizovat důkladné hodnocení směrnice o nekalých obchodních praktikách v potravinovém řetězci. První zpráva by měla být předložena na jaře 2024, podrobnější hodnocení bude k dispozici v roce 2025.

Rada EU navrhla do textu několik změn (dostupné jsou na tomto odkaze, jedná se o návrhy 15 – 19; pozměňovací návrh 14 představuje návrh Evropské komise, který byl mírně pozměněn návrhy 15 – 19), jedná se ale o drobnější změny spíše lingvistického charakteru.

Evropský parlament během plenárního zasedání dne 24/04/2024 hlasoval nejen o návrhu Evropské komise a menších úpravách z Rady Evropské Unie, ale i o pozměňovacích návrzích některých Zelených a levicovějších europoslanců. Mezi pozměňovací návrhy, které byly dne 24/04/2024 hlasovány, patřil i návrh europoslanců Martina Häuslinga (Zelení, DE) a Base Eickhouta (Zelení, NL) o povinném zastropování přímých plateb ve znění „Členské státy stanoví strop pro částku základní podpory příjmu pro udržitelnost, která má být poskytnuta zemědělci za daný kalendářní rok. Členské státy, které částku zastropují, sníží částku přesahující 100 000 EUR o 100 %.“ Tento návrh byl odmítnut poměrem hlasů 162 pro, 392 proti, 6 europoslanců se zdrželo. Z českých a slovenských europoslanců návrh na povinné zastropování podpořili Lucía Ďuriš Nicholsonová, Martin Hojsík, Jozef Mihál (všichni Renew), Markéta Gregorová, Mikuláš Peksa a Marcel Kolaja (všichni Zelení). Ostatní čeští a slovenští europoslanci hlasovali proti návrhu.

Evropský parlament nakonec schválil pouze balíček tak, jak ho navrhla Evropská komise s drobnými změnami podle návrhu Rady EU. Takto byl balíček schválen poměrem hlasů 425 pro, 130 proti, 33 europoslanců se zdrželo. Z českých a slovenských europoslanců balíček nepodpořili (tedy hlasovali proti němu) Lucía Ďuriš Nicholsonová, Martin Hojsík, Jozef Mihál (všichni Renew), Markéta Gregorová, Mikuláš Peksa a Marcel Kolaja (všichni Zelení). Zdrželi se Vladimír Bilčík, Luděk Niedermayer (oba EPP) a Robert Hajšel (S&D). Hlasování se neúčastnil Michal Wiezik (Remew). Ostatní návrh podpořili.

Nyní musí návrh schválit ještě Rada Evropské Unie, aby mohla nová pravidla do června 2024 vstoupit v platnost. Belgické předsednictví už avizovalo, že pokud Parlament schválí návrh v podobě, na které se dohodly členské státy v rámci Zvláštního výboru pro zemědělství (drobnější lingvistické změny, viz výše), přijme Rada stejné znění pravidel. Po schválení Radou budou nová pravidla zveřejněna v Úředním věstníku Evropské Unie, v platnost vstoupí okamžitě. Zemědělci budou moci uplatňovat revidovaná environmentální pravidla pro své žádosti o finanční podporu již v roce 2024.

Více informací k dispozici zdezdezdezde a zde.