Vážení členové,

sdílíme s Vámi v příloze informace z FoodDrinkEurope k označování dobrých životních podmínek zvířat na potravinách.

 

Připomínáme, že Evropská komise zvažuje legislativní iniciativu týkající se označování dobrých životních podmínek zvířat v rámci revize právních předpisů EU o dobrých životních podmínkách zvířat, které se týkají různých aspektů dobrých životních podmínek zvířat (od chovu přes přepravu až po metody porážky a omračování atd.) Očekává se, že legislativní návrh bude předložen ve třetím čtvrtletí roku 2023.

Předpokládané prvky EU:

  • Evropská komise zvažuje, že navrhne víceúrovňovou značku (buď založenou výhradně na zdokonalených standardech, nebo hodnotící značku zahrnující všechny produkty, ať už dobrovolně, nebo ne).
  • Evropská komise navrhne rámcový právní předpis pro značku EU pro dobré životní podmínky zvířat, který bude obsahovat ustanovení o řízení a kontrolách.
  • Konkrétní normy by byly definovány prostřednictvím aktů v přenesené pravomoci. Podle Evropské komise by specifické normy měly zahrnovat kritéria pro jednotlivé úrovně označení a další technické prvky, jako je algoritmus (v případě vícekriteriálního systému), případná specifická pravidla pro sledovatelnost, dokumentaci pro kontrolu dodržování požadavků a také specifické úřední kontroly.