Společné výzkumné středisko Evropské komise (JRC) v uplynulém roce shromažďovalo potraviny a další produkty od společností, které byly v letech 2018 – 2019 předmětem diskusí o výskytu dvojí kvality potravin na jednotném trhu EU. V říjnu 2022 byly prezentovány první závěry výzkumu JRC. Byly prezentovány dva hlavní závěry: byl pozorován pokles objemu potravin, u kterých byly identifikovány rozdíly ve složení, přestože mají stejný obal (pokles oproti prvotnímu sledování o 7 %), potvrzeno také bylo, že neexistují geografické rozdíly pro případnou praxi uvádění potravin dvojí kvality na trh.  

Zpráva JRC by měla být prezentována během prvního čtvrtletí 2023 (přesné datum zatím není známo), měla by poskytnout základní výchozí materiál Evropské komisi ke zpracování zprávy Komise o implementaci pravidel proti nekalým obchodním praktikám. Tato zpráva je očekávána ze strany Komise v roce 2024.

Evropská komise předložila na konci roku 2022 dokument „Posílení postavení spotřebitelů při ekologickém přechodu“. V Evropském parlamentu k návrhu připravuje stanovisko Výbor EP IMCO (Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů), stanovisko výboru by mělo být přijato v březnu 2023, plénum by mělo o stanovisku hlasovat v průběhu prvního pololetí 2023. Sekretariát informoval o skutečnosti, že někteří europoslanci z IMCO Výboru předložili do procesu tvorby pozměňovacích návrhů pozměňovací návrhy, které opět navrhují zabývat se problematikou dvojí kvality potravin. Jedná se konkrétně o dva pozměňovací návrhy. FDE se domnívá, že by dvojí kvalita ale neměla být součástí tohoto stanoviska, protože přímo nesouhlasí s obsahem návrhu Komise. S tímto stanoviskem konfrontovalo FDE i zpravodajku stanoviska v IMCO Výboru (Biljana Borzan, S&D, HR). Ta vyjádřila souhlas se stanoviskem FDE, návrhy ale i tak prošly. Návrhy na zahrnutí dvojí kvality jsou ale podporovány ze strany 4 politických frakcí, pro FDE bude problematické je zablokovat. Pokud se to FDE nepodaří zablokovat na úrovni výboru IMCO, pak se bude FDE soustředit na zablokování návrhů na plénu EP. V týdnu po 13/02/2023 pojede FDE na zasedání pléna EP do Štrasburku, o těchto návrzích tam zatím nebude hlasováno, ale FDE bude organizovat jednání s europoslanci ve snaze návrh zablokovat.

Více prostřednictvím zápisu z jednání DIET, 31. ledna 2023, viz. níže.

Zpráva o výsledku jednání DIET, 31. ledna 2023