Budoucí systém EU FOPNL by měl sloužit výhradně k informování spotřebitelů o obsahu živin v potravinách. Žádný potravinářský výrobek nebo kategorie by neměly být "a priori" vyloučeny z možnosti být označeny FOPNL. Neměl by být používán jako nástroj k diskriminaci konkrétních potravinářských výrobků, kategorií potravin, živin nebo složek jako zdravých/nezdravých jako takových. Každá potravina může být součástí zdravého jídelníčku, pokud je konzumována v přiměřeném množství a četnosti. Mělo by se zvážit, jak řešit kategorie výrobků, které jsou v současné době z nutričního značení vyňaty, jako jsou nebalené potraviny a potraviny z kategorie s jednou složkou.

Harmonizovaný systém EU pro FOPNL by měl vycházet z následujících kritérií a zohledňovat následující prvky: Věrnost svým cílům – systém by měl informovat o nutričních aspektech potravin a měl by být v souladu s existujícími výživovými doporučeními. Měl by spotřebitelům pomáhat při informovaném výběru potravin, které odpovídají jejich stravovacím potřebám a životnímu stylu. Pokyny týkající se velikosti porcí mohou i nadále hrát roli při pomoci spotřebitelům při výběru zdravé a vyvážené stravy (úpravou množství konzumace)."

Podle některých členských organizací FDE by měly být potraviny pro sportovce zahrnuty do výjimek z FOPNL.

Další informace získáte prostřednictvím pracovní skupiny "FCPC - Výbor pro potravinvou a spotřebitelskou politiku".