Vláda schválila začátkem listopadu 2021 návrh zákona o omezení dopadu vybraných plastových výrobků, který čekal ve Sněmovně na projednání více než 10 měsíců, vláda formou dvou zákonů předložila tyto návrhy PSP ČR jako sněmovní tisky č. 55 a 56 (změnový zákon). Dne března 2022 proběhlo projednávání návrhů zákonů ve Výboru pro ŽP PSP ČR před 2. čtením. Účinnost od 1. července 2022 (pravděpodobně dojde k posunutí účinnosti).

  • Tato legislativa neobsahuje povinné zálohování PET lahví a hliníkových plechovek, přináší však významné rozvolnění z hlediska možností pro zavedení dobrovolného zálohování. Možnost odevzdávat vybrané vratné jednorázové obaly v provozovně bez toho, aby musela mít provozovna povolení pro nakládání s odpady
  • Vybrané jednorázové obaly, které bude možné odevzdávat stanoví prováděcí předpis
  • MŽP ČR však reaguje na tento požadavek a ke dni 16. května připravilo jednání k tématu povinného zálohování, jehož cílem byla diskuze k předpokládaným aktivitám v této oblasti.
  • V rámci tohoto jednání byly představeny níže uvedené materiály. Další jednání proběhne na půdě MŽP v září 2022, představeny budou i další dopady.