Na tiskové konferenci Potravinářské komory ČR, která se konala 3. 11. 2009, představil  předseda Pracovní skupiny pro zdravý životní styl Ing. Martin Klofanda nové internetové stránky www.gda.cz / www.nutricnibublina.cz. Tyto internetové stránky slouží jako praktický pomocník a průvodce značením GDA nejenom pro spotřebitele, ale také pro samotné výrobce, kteří mají zájem o zavedení značení GDA na svých výrobcích.   

 

Hlavní zásadou zdravého životního stylu je dodržování rovnováhy mezi přijatou a vydanou energií. Východiskem pro sestavení vyváženého jídelníčku by měl být skutečný energetický výdej. Málokdo si jej však dokáže spočítat, protože zohlednit bazální metabolizmus, energii spotřebovávanou při práci, pravidelných nesportovních aktivitách a při sportu není pro laika snadné. „Praktického pomocníka je možné najít na nových webových stránkách www.gda.cz / www.nutricnibublina.cz. Vedle všech potřebných informací o značení GDA zde spotřebitelé najdou dva interaktivní nástroje.“, říká Ing. Martin Klofanda, předseda Pracovní skupiny pro zdravý životní styl Potravinářské komory České republiky, a dodává: „S pomocí prvního z nich, Porovnejte si svůj příjem a výdej, si každý snadno spočítá svůj individuální energetický výdej a může jej porovnat s energetickým příjmem vypočteným na základě obvyklého jídelníčku. Druhý nástroj, Výrobky se značením GDA, slouží k porovnávání hodnot GDA
u různých výrobků a usnadňuje spotřebitelům zařadit konkrétních potravinu či nápoj do celkového jídelníčku.

Internetové stránky nabízejí také sekci pro výrobce. Tato část je určena pro výrobce, kteří chtějí značení GDA zavést na svých produktech. Lze zde vedle detailních informací o GDA nalézt také praktické rady, jak na svých výrobcích značení zavést včetně systému značení
a legislativy.

 

Pro zajištění optimálního fungování organizmu musí být zajištěna energetická rovnováha, tj. výdej = příjem. Většinu energetického výdeje spotřebovává tělo prostřednictvím bazálního metabolizmu, což je množství energie nutné k udržení tělesných funkcí. Dále je energie vydávána při práci, nesportovních aktivitách (např. cestě do práce či úklidu) a při sportu. Příjem energie je pak zajišťován konzumací potravin a nápojů. „U sportovců je běžné, že jejich jídelníček je sestavován tak, aby přesně kompenzoval energetický výdej odpovídající konkrétnímu tréninkovému plánu. Stejný princip by měl ovšem fungovat také u běžné populace,“ říká specialista na výživu sportovců Ing. Petr Havlíček

 

Pro správné fungování organizmu je vedle celkového energetického příjmu stejně důležité
i to, odkud energie pochází. To znamená zajištění správného rozložení živinových zdrojů nejenom energetických (bílkovin, tuků, sacharidů), ale také neenergetických (vody, vitaminů, minerálních látek, stopových prvků a dalších). Užitečnou pomůckou pro sledování poměru energie, základních živin a ostatních látek, důležitých pro zdraví člověka, může být značení GDA. „Součástí značení GDA je širší soubor zveřejňovaných informací než obvykle uváděné základní informace o množství energie a základních živin. Upozorňuje také na složky potravy, které mají vliv na zdraví spotřebitele, jako je vysoký obsah sodíku / soli či nasycených mastných kyselin,“ upozorňuje vrchní nutriční terapeutka Fakultní Thomayerovy nemocnice s poliklinikou Tamara Starnovská.

 

Více informací naleznete na www.gda.cz / www.nutricnibublina.cz.