Francouzský úřad pro bezpečnost potravin ANSES zveřejnil v uplynulém týdnu vědecké stanovisko týkající se charakterizace a hodnocení zdravotních dopadů konzumace vysoce zpracovaných potravin. Evropská organizace zastupující výrobce a zpracovatele potravin FoodDrinkEurope uvedla, že zpráva ANSES vyjadřuje obavy ohledně klasifikace potravin jako „vysoce zpracovaných“ – podle ANSES je kategorie NOVA 4 (pozn.: systém NOVA je používán pro indikaci stupně zpracování potravin, potraviny klasifikuje ve čtyřech stupních, kde stupeň 1 je nejnižší a stupeň 4 nejvyšší stupeň zpracování) příliš široká a zahrnuje jak nezdravé, tak potenciálně výživné potraviny. Zpráva ANSES uznává, že některé vědecké studie potvrdily souvislost mezi mírou konzumace vysoce zpracovaných potravin a výskytem civilizačních chorob, zdůrazňuje ale potřebu lépe porozumět mechanismům, kterými zpracování ovlivňuje potraviny a následně zdraví. Podle ANSES by měl být realizován další výzkum, který by měl vést k vytvoření propracovaného klasifikačního systému zohledňujícího metody zpracování, složení živin, použité přídatné látky a související dopady na lidské zdraví.
Více informací zde.