Evropský účetní dvůr (EÚD) vydal dne 25/11/2024 zvláštní zprávu o označování potravin v EU. EÚD zjistil, že označování potravin v EU může spotřebitelům pomoci přijímat lépe informovaná rozhodnutí při nákupu potravin, existují ale významné mezery v právním rámci EU a slabé stránky v oblasti monitorování, podávání zpráv, kontrolních systémů a sankcí.  To vede k tomu, že spotřebitelé se setkávají s etiketami, které jsou matoucí nebo zavádějící, nebo kterým ne vždy rozumí. EÚD proto doporučuje Komisi řešit mezery v právním rámci EU pro označování potravin, s větším úsilím analyzovat postupy v oblasti označování a přijmout taková opatření, aby byli spotřebitelé schopni označování potravin lépe porozumět.  Zpráva dále popisuje nedostatky v oblasti právního rámce EU, monitorování spotřebitelů, kontrolních systémů, sankcí a podávání zpráv a shrnuje různé systémy výživového označování na přední straně obalu a problémy s dobrovolnými informacemi a označování přes internet.  Zpráva předkládá několik hlavních doporučení:

  1. Řešit mezery v právním rámci EU pro označování potravin.  Komise by měla proaktivně řešit dosud nepřijatá opatření v nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům a v nařízení o tvrzeních, zvláště pokud jde o tvrzení týkající se rostlinných látek a preventivní označování alergenů. Dále by se měla zabývat tématy označování původu a alkoholických nápojů.
  2. Větším úsilím analyzovat postupy v oblasti označování.  Komise by měla proaktivně a pravidelně analyzovat postupy v oblasti označování, kterým jsou spotřebitelé vystaveni, a spolu s členskými státy by měla zlepšit pokyny pro potravinářské společnosti.
  3. Monitorovat očekávání spotřebitelů a přijmout taková opatření, aby byli schopni označování potravin lépe porozumět. Komise by měla spolu s členskými státy systematicky monitorovat potřeby spotřebitelů a jejich porozumění etiketám a podporovat členské státy v jejich snaze zlepšit, jak spotřebitelé rozumí označování potravin, například pomocí osvětových kampaní nebo příručkou o označování potravin pro spotřebitele.
  4. Posílit kontroly dobrovolných etiket a internetového maloobchodu prováděné členskými státy.  Komise by měla poskytnout členským státům pokyny a příklady správné praxe a podpořit je tak při posilování kontrol dobrovolného označování potravin a internetového maloobchodu.
  5. Zlepšit podávání zpráv o označování potravin. Komise by měla zlepšit soudržnost údajů oznamovaných členskými státy o kontrolách s významem pro označování potravin a při aktualizaci on-line aplikace systému včasné výměny informací pro potraviny a krmiva zlepšit kvalitu údajů a zvýšit objem informací o označování potravin poskytovaných veřejnosti.

Všechna doporučení by podle zprávy EÚD měla být splněna do roku 2027.

Dokument také zmiňuje, že v současnosti neexistují harmonizovaná pravidla EU, která by definovala pojmy "veganský" a "vegetariánský" ani kritéria určující, zda je produkt vhodný pro vegetariány nebo vegany (například prahové hodnoty pro stopy živočišných produktů). Potravinářské společnosti vyrábějící tyto potraviny mohou dobrovolně používat normu ISO 23662:2021 a existuje několik dobrovolných soukromých systémů certifikace.  Komise měla podle nařízení přijmout prováděcí akty o informacích o potravinách ohledně vhodnosti určité potraviny pro vegetariány nebo vegany, ale dosud tak neučinila.  Absence pravidel EU v této oblasti proto podle EÚD omezuje spotřebitele při rozhodování, protože se musí spoléhat na různé soukromé etikety a názvy daných potravin. K výživovému značení EÚD uvádí, že existence celé řady národních schémat vede k matení spotřebitelů, doporučil proto harmonizovat systém výživového značení na evropské úrovni.

Více informací zde.