Finsko aktualizovalo dne 27/11/2024 svá národní výživová doporučení. Aktualizovaná vodítka nyní doporučují konzumaci maximálně 350 g červeného a drůbežího masa týdně (limit nezahrnuje ryby), což představuje pokles oproti dříve doporučovaným 500 g. Naopak konzumace ovoce, zeleniny a bobulovin by měla dosahovat 500 – 800 g denně, což je nárůst oproti doposud doporučovaným 500 g. Doporučená strava by měla být pestrá, rozmanitá, střídmá a příjemná, měla by přinášet blaho sobě, budoucím generacím i životnímu prostředí. Svá výživová vodítka v nedávné době aktualizovalo také Rakousko (jejich doporučení zohledňují také dopady na klima a zavádí samostatná doporučení pro vegetariány), Nizozemí, Německo, Dánsko, Španělsko a Švédsko. Doporučení se v různých ohledech liší – zatímco například podle rakouských pokynů by měla být podávána jedna porce ryb týdně, španělská vodítka doporučují porce nejméně tři. Společným prvkem všech doporučení je odklon od vysoké spotřeby masa ve prospěch většího důrazu na rostlinnou stravu. Revidovaná rakouská doporučení doporučují omezit maso a ryby na jednu až dvě porce týdně, což vychází na 32,25 gramů masa denně. Finsko, Francie a Polsko doporučují dvojnásobek této hodnoty. Zatímco Nizozemí ve svých vodítkách z roku 2015 doporučuje cesty, jak se stát vegetariánem, italská vodítka roli živočišných bílkovin vyzdvihují, jejich konzumaci označují za nezbytnou, aby se předešlo nedostatkům ve výživě.

Více informací zde a zde.