Rada Evropské Unie schválila dne 17/06/2024 během Rady ministrů životního prostředí své stanovisko k odpadům, a to včetně odpadu potravinového. Členské státy podpořily zachování Komisí navrhovaných cílů redukci potravinového odpadu, a to v míře 10 % pro zpracování a výrobu potravin a 30 % na obyvatele v maloobchodě, restauracích, stravovacích službách a domácnostech. Cíle by měly být splněny do roku 2030. Obecný přístup Rady je tedy v souladu s cíli navrženými Komisí, nabízí možnost stanovit cíle pro poživatelné potraviny do 31/12/2027, kdy Komise cíle pro rok 2030 přezkoumá. Cíle v oblasti snižování množství potravinového odpadu by podle stanoviska Rady měly být vypočteny na základě množství vyprodukovaného v roce 2020, členské státy ale mohou jako referenční rok použít i některý rok před rokem 2020, pokud už byly na vnitrostátní úrovni zavedeny odpovídající metody směru údajů o potravinovém odpadu. Podle Obecného přístupu Rady by členské státy mohly jako referenční roky použít také roky 2021, 2022 nebo 2023, protože údaje za rok 2020 nemusí být v některých případech z důvodu pandemie COVID-19 reprezentativní. Podle členských států by také měly být vypracovány opravné koeficienty, aby byly zohledněny výkyvy v cestovním ruchu a v úrovních produkce v odvětví zpracování a výroby potravin ve vztahu k referenčnímu roku.
Pro připomenutí: Evropský parlament přijal svou pozici dne 13/03/2024. Rozhodl se v nezměněné podobě přijmout stanovisko Výboru Evropského parlamentu pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin z poloviny února 2024 (detailněji viz Evropské zpravodajství z 18/02/2024). Parlament sice nepodpořil konkrétní povinné redukční cíle pro zemědělskou prvovýrobu, podpořil ale, aby Evropská komise do konce roku 2025 posoudila vhodné úrovně pro stanovení cílů pro snížení veškerého potravinového odpadu z prvovýroby, a to včetně výnosů, které zůstaly nesklizeny, nebo které byly využity v zemědělských podnicích. Evropská komise by zprávu měla doplnit o legislativní návrh pro potravinový odpad a zemědělskou prvovýrobu. Parlament rovněž podpořil posílení cílů pro zpracovatele potravin, a to z Komisí navrhovaných 10 % na 20 % a u cílů redukce na obyvatele v maloobchodě, restauracích, stravovacích službách a domácnostech z 30 % na 40 %. Do konce roku 2027 by Evropská komise měla vyhodnotit možnost zavedení závazného cíle pro zpracovatele ve výši nejméně 30 %, tohoto cíle by mělo být dosaženo do roku 2035.
Nyní tak budou moci být zahájeny trialogy Evropského parlamentu, Komise a Rady. Jejich zahájení se očekává na podzim 2024, za maďarského předsednictví.