Generální ředitelství Evropské komise pro zemědělství a rozvoj venkova (DG AGRI) zadalo u výzkumných společností EEIG, AFZ a CEREOPA zpracování „Studie o krmných strategiích pro diverzifikaci zdrojů bílkovin používaných v různých systémech živočišné výroby v Evropské Unii“. Studie byla zveřejněna dne 24/05/2024, jejím cílem bylo najít možnosti a řešení dlouhodobého deficitu dostupnosti rostlinných bílkovin v Evropské Unii. Výzkumníci dospěli k závěru, že by Evropská Unie měla více podporovat zemědělství v oblasti produkce rostlinných bílkovin a zároveň zajistit, že ceny vyplácené zemědělcům za produkci sóji, luštěnin nebo slunečnice budou konkurenceschopné. I při silné politické vůli by ale přechod od současné situace k nulovému dovozu produktů bohatých na bílkoviny, pokud by byl vůbec možný, trval desítky let. Evropská Unie by podle doporučení výzkumníků měla zahájit proces snižování dovozu rostlinných bílkovin a diverzifikovat zdroje s cílem zajistit dodávky od blízkých partnerů (například z Ukrajiny). Tím sice nedojde ke snížení dovozů jako takových, kleslo by ale riziko přílišné závislosti na malém počtu dodavatelů. Dále by měla být zlepšena konkurenceschopnost zdrojů bílkovin v rámci EU vypracováním výzkumného plánu, který by spojoval veřejný a soukromý výzkum s cílem zvýšit výnosy bílkovinných plodin a obsah bílkovin, snížit limitující faktory produkce či vyvinout inovativní suroviny. Na posílení podpory produkce rostlinných bílkovin by mohla být využita i vázaná podpora ze SZP, Unie by měla zemědělce podpořit při nezbytných investicích spojených s rozvojem všech dostupných alternativ a zvýšit podporu prostřednictvím pojištění sklizně.
Více informací zde.