Univerzita Imperial College publikovala studii o dopadu navýšení daní u potravin s vysokým obsahem tuku, cukru a soli (HFSS) na světový problém s obezitou. Konkrétně studie zkoumala vliv vysokých daní na prodej těchto produktů. Výzkum byl proveden ve 20 zemích světa včetně Mexika, USA, Kanady, Maďarska, Dánska, Nizozemí, Singapuru a Nového Zélandu. Vyšší daň na tyto potraviny v Mexiku způsobila 18% pokles prodeje v supermarketech a 40% pokles prodeje od dalších prodejců. Výsledky ze Severní Ameriky a Nového Zélandu však ukazují, že pro snížení obezity je zapotřebí kombinace opatření navýšení daní na HFSS potraviny a dotací na zdravější varianty jako ovoce a zelenina. Studie zároveň doporučuje navýšení dostupnosti zdravých a cenově dostupných potravin pro maximální efektivitu opatření.
Více informací zde.