Evropský parlament schválil vlastní stanovisko k revizi takzvaných snídaňových směrnic. Parlament požaduje přesnější označování původu medu, ovocných šťáv i džemů, posílení úsilí v boji proti podvodům s medem i větší transparentnost při označování obsahu cukru. Stanovisko bylo přijato poměrem hlasů 522 pro, 13 proti a 65 se zdrželo hlasování. Podle Evropského parlamentu musí být jasně označován původ medu – na etiketě musí být uvedena země původu medu. U ovocných šťáv, džemů, želé, marmelád a slazeného kaštanového pyré musí být na přední etiketě rovněž uvedena země původu použitého ovoce. Pokud med nebo použité ovoce pochází z více zemí, pak by se země měly podle Parlamentu uvádět na etiketě v sestupném pořadí podle toho, jaký podíl tvoří v konečném výrobku. Aby se omezily podvody, navrhuje Parlament zavést systém sledovatelnosti v dodavatelském řetězci medu, který by umožnil sledovat původ produktu. Založena by rovněž měla být referenční laboratoř pro med, která by zlepšila kontroly a systematickým testováním by pomohla odhalovat falšování medu. Stran označování obsahu cukru Parlament navrhuje, aby bylo u ovocných šťáv povoleno označení „obsahuje pouze přirozeně se vyskytující cukry“. Aby bylo vyhověno rostoucí poptávce po výrobcích s nízkým obsahem cukru, mohou být reformulované ovocné šťávy označeny jako „ovocná šťáva se sníženým obsahem cukru“. Nové techniky, které odstraňují přirozeně se vyskytující cukry z ovocných šťáv, džemů, želé nebo mléka, by neměly vést k používání sladidel, která by kompenzovala vliv snížení obsahu cukru na chuť, strukturu a kvalitu konečného výrobku. Etikety potravin se sníženým obsahem cukru nesmí obsahovat tvrzení o pozitivních vlastnostech, jako jsou například zdravotní tvrzení. Trialogy Parlamentu, Komise a Rady budou probíhat za belgického předsednictví v první polovině roku 2024.

Více informací zde.