Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).

 

  • Návrh nařízení ML pro opiové alkaloidy a návrh prováděcího nařízení Komise zavádějící speciální podmínky pro dovoz krmiv a potravin pocházející z nebo odeslány z Japonska v návaznosti na havárii v jaderné elektrárně Fukušima a kterým se ruší prováděcí nařízení (EU) č. 2016/6 byly podrobeny písemné hlasovací proceduře (v rámci Stálého výboru PAFF NFTS z 21. 06. 2021) – oba dva návrhy byly Stálým výborem přijaty.
  • Návrhy ML pro rtuť a pro Δ9-tetrahydrokanabinol (viz níže v přehledu) by měly být představeny na Stálém výboru PAFF NFTS 30. 11. 2021 a následně hlasovány prostřednictvím písemné procedury.
  • Níže uvedené hodnoty jsou pouze návrhy a jsou zde uvedeny pro informaci o současném stavu projednávání, nejedná se o schválené maximální limity.
  • Ochratoxin A

Maximální limity ochratoxinu A jsou u vybraných potravin stanoveny nařízením Komise (ES) č. 1881/2006 a od jejich stanovení byly několikrát revidovány. Na půdě Evropské Komise bylo navrženo, aby se maximální limity stanovily i u některých dalších potravin, jako je např. sušené ovoce jiné než rozinky, kakao nebo pistácie.

 

  • Aflatoxiny

EFSA zrealizoval a publikoval nové vědecké stanovisko k aflatoxinům v potravinách, ve kterém byla zohledněna nová data a nové poznatky. Byla přepočítána rizika pro rozvoj rakoviny. Největší expozice je předpokládána z jemného pečiva obsahujícího suché skořápkové plody. Nicméně i přes přepočítání rizik závěr zůstává stejný - aflatoxiny představují vážné riziko ohrožení zdraví. V současné chvíli probíhá diskuze k úpravě stávajícího ML (v nařízení 1881/2006) pro mandle a výrobky z nich a rozšíření ML pro další koření, bylinky, ochucovadla (condiments), zmrzliny a dezerty, kakao a výrobky z něj a obilný lepek.

  • T-2 a HT-2 toxiny

EFSA revidoval TDI pro T-2 a HT-2 toxiny – nové TDI bylo stanoveno na úrovni 0,02 µg/kg těl. hm. (snížení na pětinu), ARfD 0,3 µg/kg těl. hm., včetně modifikovaných forem. Dle odhadu dietární expozice T-2 a HT-2 toxin pravděpodobně představuje riziko pro lidské zdraví. Aktuálně platí doporučení Komise ohledně přítomnosti toxinů T-2 a HT-2 v obilovinách a výrobcích z obilovin 2013/165/EU.

  • Deoxynivalenol

EFSA hodnotil riziko pro zdraví lidí i zvířat, které zahrnuje DON i jeho modifikované formy - 3-acetyl-DON, 15-acetyl-DON a DON-3-glukosid v potravinách a krmivech. Stanovil skupinový TDI pro výše zmíněné látky na 1 µg/kg těl. hm. Skupinová ARfD byla odvozena na 8 µg/kg těl. hm. Odhady akutní expozice jsou pod těmito hodnotami, nezvyšují zdravotní riziko pro lidi. Odhadovaná průměrná chronická expozice byla však nad TDI pro skupinu kojenců a dětí, vysoké expozice se objevily i u dospívajících a dospělých, což vzbuzuje obavy s ohledem na lidské zdraví. V nařízení č. 1881/2006 jsou stanoveny limity DON v obilovinách a výrobcích z nich pouze pro DON jako takový, bez modifikovaných forem.

  • Kyanogenní glykosidy

Po konzultaci s členskými státy EK představila návrh maximálních limitů (ML) pro kyselinu kyanovodíkovou pro lněné semeno, maniok, mouku z manioku a dále pro mandle.

  • Δ9-THC (Δ9-tetrahydrokanabinol)

Úřad EFSA provedl hodnocení akutní dietární expozice Δ9-THC. Z hodnocení vyplývá, že v některých případech existuje zdravotní riziko plynoucí z překročení akutní referenční dávky (AfRD 1 µg/kg tělesné váhy) pro dospělé. EK představila návrh ML pro sumu Δ9-THC a jeho kyseliny Δ9-THCA pro konopná semena a výrobky z nich nebo je obsahující.

Aktuálně je cílem vypracovat návrh doporučení Komise k monitorování obsahu glykoalkaloidů solaninu a chaconinu v bramborech a zpracovaných výrobcích z nich, zejména z důvodu vysokých hladin zjištěných v bramborových lupíncích. Diskutuje se také otázka analytického stanovení GA, identifikace zásad správné praxe a zvažuje se stanovení indikativní hladiny na úrovni asi 100 mg/kg.

  • Glycidyl estery a 3-MCPD estery

Diskutuje se nastavení maximálních limitů (ML) pro 3-MCPD estery (3-MCPDE) a glycidyl estery (GE) u skupin potravin jiných, než jsou rostlinné oleje, rybí oleje, počáteční kojenecká a pokračovací výživa a výživa pro malé děti.

  • Rtuť

S přihlédnutím k výsledkům vědeckých stanovisek a prohlášení EFSA týkajících se zdravotního rizika a benefitů plynoucí z konzumace mořských ryb a plodů by měly být maximální limity pro rtuť přezkoumány, a to s ohledem na další snížení dietární expozice rtuti v potravinách. Zároveň je také diskutováno nastavení ML pro rtuť v soli.

  • Kontrolní plány pro kontaminanty v potravinách

Návrhy v zásadě požadují, aby ČS zahrnuly do svého Víceletého národního plánu kontrol (MANCP) kontroly kontaminujících látek v potravinách. Aby se zajistila harmonizace a účinnost těchto kontrol mezi ČS, měla by být stanovena jednotná praktická opatření pro MANCP. Nařízení proto stanoví pravidla pro kontroly kontaminujících látek v potravinách (živočišných i ostatních) a stanoví jednotnou minimální četnost kontrol.