Předložení návrhu Komise pro zelená tvrzení je očekáváno v září 2021. Komise zatím neuvádí, jak budou návrhy na environmentální značení a zelená tvrzení vypadat. Není jasné, zda budou návrhy předloženy ve formě Nařízení nebo Směrnice, zda budou povinné či dobrovolné.  Hovoří se však o PEF (ekologická stopa produktu). Metodika by měla být harmonizovaným standardizovaným pracovním rámcem. Za vyšším tlakem na použití PEF stojí Zelená dohoda pro Evropu a její strategie. Podle průzkumu z roku 2020 většina Evropských občanů věří, že změna způsobu konzumace je nejjednodušším způsobem uskutečnění enviromentální změny, proto se v EU zvyšuje množství produktů označovaných jako zelené nebo udržitelné. Až 56 % respondentů narazila na zavádějící tvrzení, pro 61 % je obtížné určit, které produkty jsou šetrné k životnímu prostředí a 44 % zákazníků nemá důvěru v enviromentální značení. Na druhou stranu až 74 % firem používá více než dvě různé metody na měření dopadu na životní prostředí u svých výrobků. Každý způsob měření ale přináší různé výsledky u stejného produktu, proto se Komise snaží přijít s unifikovanou metodou měření ekologické stopy.

Metoda ekologické stopy (EF) byla testována v letech 2013 – 2018 s více než 2260 účastníky. Metoda je založena na mezinárodních osvědčených postupech. V roce 2018 byla dokončena pravidla produktové kategorie, mezi které jsou v sektoru potravinářství patří pivo, mléčné produkty, krmivo, balená voda, krmivo pro domácí mazlíčky, těstoviny a víno, v řešení jsou pravidla pro olivový olej. Aktuálně se diskutuje o možnosti zlepšení PEF tak, aby metoda byla relevantní a uživatelsky přívětivá pro všechny společnosti. Diskuze o potřebách zlepšení PEF probíhají také prostřednictvím FoodDrinkEurope.

 

 

Pro zobrazení informací je potřeba se přihlásit!

ZÁPISY Z FOODRINKEUROPE:ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMACE

Zápis z jednání 7.5.2021