DG GROW aktuálně posuzuje výsledky druhé testovací kampaně, která proběhla pod vedením JRC v roce 2021 – 2022. Zpráva z tohoto testování by měla sloužit jako podklad pro Evropskou komisi ke zpracování revize implementace pravidel proti nekalým obchodním praktikám, která by měla být předložena v roce 2024. Zpráva JRC měla být zveřejněna v prvním čtvrtletí 2023, zatím předložena nebyla, Sekretariát FoodDrinkEurope (dále jen "FDE") ale očekává zveřejnění poměrně brzo. Z předběžných výsledků zprávy zatím pravděpodobně vyplývá, že nebyly potvrzeny rozdíly ve složení potravin snadno rozlišitelné podle regionu, tedy například země východní / západní části Evropy, a že neexistuje významnější problém na evropském trhu v současnosti. Sekretariát uvedl, že by JRC mohlo zprávu o dvojí kvalitě potravin předložit společně s rovněž očekávanou zprávou o dvojí kvalitě nepotravinářských výrobků.

Sekretariát FDE dále připomněl iniciativu Evropského parlamentu v rámci přípravy stanoviska EP ke Sdělení Komise „Podpora spotřebitelů k zelenému přesunu“. Někteří europoslanci v rámci pozměňovacích návrhů předložily i návrhy usilující o zákaz úplného výskytu dvojí kvality v EU, návrhy europoslanců jsou nad rámec současných pravidel pro nekalé obchodní praktiky. FoodDrinkEurope se snaží nadále návrhy zablokovat, ve výboru IMCO (vnitřní trh a ochrana spotřebitele) už byly návrhy schváleny, FDE se proto aktuálně soustředí na plenární zasedání, které proběhne příští týden. Rada zatím problematiku dvojí kvality do svého stanoviska nezapracovala, což FDE považuje za benefit.

Zástupci členských organizací FDE vyjádřili politování nad tím, že přestože evropské výzkumné organizace potvrzují, že problém s dvojí kvalitou na trhu EU nepřetrvává, europoslanci přesto téma nadále živí, pravděpodobně už v rámci kampaně s ohledem na nadcházející evropské volby.

Zdroj: FoodDrinkEurope