Vědecký výbor pro Nutri-Score upravil algoritmus pro hodnocení nápojů, plnotučné mléko by si podle nových pravidel mohlo na stupnici Nutri-Score pohoršit, pohorší si i rostlinné imitace mléka

Sedm evropských zemí – Belgie, Francie, Německo, Lucembursko, Nizozemí, Španělsko a Švýcarsko – se v roce 2021 rozhodlo podpořit zavedení systému označování výživových hodnot potravin Nutri-Score. V tomto kontextu tyto země vytvořily takzvaný „Vědecký výbor Nutri-Score“ (Scientific Committee of the Nutri-Score), který si dal za cíl vyhodnotit a aktualizovat algoritmus, podle kterého je Nutri-Score udělováno. V srpnu 2022 provedl Výbor první úpravy v algoritmu, ve kterých mírně přilepšil olivovému oleji, ale zásadně pohoršil bílkovinám živočišného původu, zejména červenému masu. V uplynulém týdnu vydal Výbor další aktualizaci algoritmu, tentokrát se zaměřením na nápoje. Největší změnou oproti předchozímu algoritmu je zahrnutí mléka, drinků na bázi mléka, drinků na bázi fermentovaného mléka a rostlinných imitací do kategorie „nápoje“, v rámci současného algoritmu byla tato kategorie posuzována jako „potraviny“. Díky novým úpravám bude jediným nápojem, který může dosáhnout nejvyššího skóre na škále Nutri-Score, tedy hodnocení „A“, pouze voda. Všechny ostatní nápoje budou zařazeny v kategoriích „B až E“. Nápoje slazené velmi malým množstvím cukru (méně než 2 gramy na 100 ml) budou schopny dosáhnout na hodnocení „B“, nápoje s vyšším obsahem cukru se budou pohybovat mezi hodnocením „D“ a „E“. Imitace mléka vyráběné ze sóji, ovsa, rýže a dalších surovin už nebudou moci být hodnoceny známkou „A“. Imitace budou hodnoceny na základě nutričního složení, a to známkami „B až E“. Klasifikace ovocných džusů by měla zůstat více méně nezměněna, většina džusů by měla dosáhnout na hodnocení „C“, záležet ale bude na obsahu cukru. Plnotučné mléko si ze současného hodnocení „B“ pohorší na hodnocení „C“, odtučněná a polotučná mléka by se měla dosáhnout na hodnocení „B“. Ochucená nebo slazená mléka už nebudou moci být hodnocena stupni „A“ nebo „B“, ale nově „D“ nebo „E“, v případě nízkého obsahu cukru „C“. Fermentovaná mléka už rovněž nebudou moci být hodnocena stupněm „A“, ale podle obsahu cukru stupni „C až E“. Plnotučné mléko tak i nadále bude hodnoceno hůře, než některé imitace mléka, stejně tak některé „light“ a „diet“ nápoje moci být hodnoceny lépe, než ovocné šťávy. Nový algoritmus už zkritizovali zástupci mlékárenského sektoru. Stephan Peters z Holandské mlékárenské asociace uvedl, že mléko je základní potravinou, která poskytuje klíčové živiny pro zdravý vývoj dětí i dospívajících. Podle Peterse by proto pro mléko mělo mít umožněno používat i hodnocení „A“. Toto stanovisko podpořil i profesor Frederic Leroy, jeden z autorů Dublinské deklarace o významu masa v lidské výživě a o roli živočišné výroby v oběhovém hospodářství, podle kterého je nový algoritmus ještě horší, než byl ten stávající.

Více informací zde a zde.

Autor: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu