Vážení členové,

sdílím s Vámi prostřednictvím FoodDrinkEurope informace k vývoji problematiky dvojí kvality.

Zpráva Společného výzkumného střediska o druhé testovací kampani "dvojí kvality"

- Společné výzkumné středisko Evropské komise (JRC) zahájilo v roce 2021 druhou testovací kampaň, jejímž cílem je posoudit výskyt rozdílů ve složení zdánlivě stejných značkových potravin a porovnat změnu s předchozí testovací kampaní 2018/2019.

- Zpráva bude podkladem pro přípravu zprávy Evropské komise o uplatňování směrnice o nekalých obchodních praktikách, kterou by měla Evropská komise předložit v roce 2024.

- Na semináři dne 6. října 2022 představila Evropská komise předběžné výsledky 2. testovací kampaně. Z prezentovaných údajů vyplynulo, že ve srovnání s testovací kampaní 2018/2019 byl v kampani 2021 zjištěn menší výskyt rozdílů ve složení zdánlivě stejných značkových potravin (snížení celkového počtu testovaných výrobků o 7 %). Údaje navíc ukázaly, že neexistuje žádný konzistentní geografický vzorec v rozdílech ve složení.

Zveřejnění zprávy, které se očekávalo v 1. čtvrtletí 2023, bylo odloženo.

Změny "dvojí kvality" předložené v souvislosti s legislativním návrhem "Posílení postavení spotřebitelů při ekologickém přechodu"

- V souvislosti s legislativním dokumentem "Posílení postavení spotřebitelů pro ekologický přechod" předložili někteří poslanci pozměňovací návrhy týkající se "dvojí kvality".

- Konkrétně se jedná o pozměňovací návrhy, které mají zakázat prodej výrobků různé kvality a složení, ale zdánlivě stejných pro spotřebitele tj. údajné praktiky "dvojí kvality".

- Dne 28. března přijal výbor IMCO EP zprávu s názvem "Posílení postavení spotřebitelů pro ekologický přechod". Zpráva byla přijata 39 hlasy pro, 1 hlasem proti a 1 hlas se zdržel hlasování. Ve zprávě byly přijaty pozměňovací návrhy týkající se postupů "dvojí kvality" (184 a 313). Pokud jde o další kroky, očekává se, že plénum EP bude o zprávě IMCO hlasovat v květnu 2023.