Evropská komise předložila dne 21/04/2023 návrh revize marketingových standardů pro ovoce, zeleninu, ovocné šťávy a džemy, med, drůbež a vejce. Podle vyjádření Evropské komise by se navrhovanými úpravami stávajících obchodních norem mělo docílit toho, že spotřebitelé budou moci informovaněji rozhodovat v rámci zdravějšího způsobu stravování, nová pravidla by měla přispět i ke snížení plýtvání potravinami. Součástí navrhované revize jsou i revidovaná pravidla pro označování původu. Jasnější pravidla pro povinné označování medu, ořechů, zralých banánů, porcovaného, zpracovaného a krájeného ovoce a zeleniny by měla vést nejen k posílení informovanosti spotřebitelů, ale i k podpoře produkce těchto produktů v EU. Stran plýtvání potravinami se nová pravidla týkají i potravinového odpadu a obalových odpadů – nevzhledné ovoce a zelenina by například nemuselo splňovat standardní obchodní normy, aby bylo zajištěno předcházení plýtvání potravinami. Spotřebitelé by díky tomu měli k dispozici i širší nabídku ovoce a zeleniny za dostupnější ceny. Ovocné šťávy by podle návrhu Komise mělo být možné označovat výrazem „bez přídavku cukrů“, aby bylo zřejmé, že na rozdíl od ovocných nektarů nemohou ze své podstaty obsahovat přidané cukry. Dále by mělo být umožněno uvádět – za splnění podmínek – i označení „ovocná šťáva se sníženým obsahem cukru“. Obsah ovoce v džemech by se měl podle nového návrhu zvýšit z 350 gramů na nejméně 450 gramů (a na 550 gramů u výběrového výrobku) na kilogram hotového výrobku. Označení „marmeláda“, které bylo doposud povoleno pouze pro citrusové džemy, by nyní mohlo být používáno pro všechny džemy. Označování vajec by mělo probíhat přímo v zemědělském podniku. Nová pravidla cílí i na usnadnění darování potravin. Jedná se o návrhy delegovaných aktů, k návrhům bude zahájena veřejná konzultace s délkou trvání jednoho měsíce, poté budou akty zaslány ke schválení Radě a Parlamentu.

Více informací zde.

Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu