• Alexandr Vondra: Cest, jak splnit přísné požadavky, se kterými návrh PPWR přichází, je třeba mít víc, 17. dubna 2023

Návrh Nařízení o obalech a obalových odpadech (PPWR) zvedlo velkou vlnu negativních komentářů zejména ze strany dotčeného průmyslu. Vláda ČR schválila v únoru rámcovou pozici ČR k PPWR a nyní je projednávána v Poslanecké sněmovně a v Senátu. 16. března 2023 byl návrh nařízení tématem široké diskuse Rady EU. Ministři upozorňovali zejména na nadužívání delegovaných aktů, o kterých se legislativa opírá, a také na změnu právní formy ze směrnice na nařízení.  Návrh PPWR bude brzy projednáván v Evropském parlamentu. Zodpovědným výborem je Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI). Na nové nařízení, které zvedá vlnu emocí napříč státy EU, jsme se zeptali europoslance Alexandra Vondry, který je členem evropského parlamentního výboru ENVI. Předložené Nařízení o obalech a obalových odpadech (PPWR) je revizi původní směrnice. Mnoho států EU kritizuje změnu právní formy z nařízení na směrnici. Navrhuje se například, aby byl PPWR rozdělen na Nařízení o základních požadavcích na obaly, jejich recyklovatelnost a značení a na Směrnici o nakládání s obaly o obalovými odpady. Argumentem EK pro změnu právní formy je docílení vyšší míry harmonizace mezi členskými zeměmi. Budete podporovat změnu navržené právní formy zpět na směrnici? Určitě se pokusím předložit příslušný pozměňovací návrh, přestože u tohoto návrhu nejsem ani zpravodajem, ani stínovým zpravodajem. […] Článek Alexandr Vondra: Cest, jak splnit přísné požadavky, se kterými návrh PPWR přichází, je třeba mít víc se nejdříve objevil na Obaly 21.

Autor: enviweb.cz

Zdroj: https://www.enviweb.cz/rss/310867

  • Kdo se nejvíc "napakoval"? Zástupce obchodů se tvrdě opřel do vlády i Agrofertu, 21. dubna 2023

"Když se dívám, jak komunikuje ministr zemědělství, musím říct, že patří mezi přední dezinformátory této země," říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza o slovech Zdeňka Nekuly, že obchodníci si na potraviny často dávají nesmyslné marže. Zákazníci mají podle něj na výběr, zda drahé potraviny koupí, nebo ne. Kdy bude konečně zase levněji? A kdo vůbec za vysoké ceny může?

Autor: Světlana Witovská

Zdroj: https://video.aktualne.cz/spotlight/spotlight-rozhovor-tomas-prouza-video/r~e6e1312adf7b11eda873ac1f6b220ee8/

  • Zálohování PET lahví za dva roky, 22. dubna 2023

Ministerstvo životního prostředí finišuje s přípravou zákona zavádějícího povinnost platit při koupi nápojů v PET lahvi či plechovce zálohu na obal podobně jako dnes u skleněných lahví. Zálohování by se pak mohlo spustit zhruba za dva roky.

Autor: Pavel Cechl

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-zalohovani-pet-lahvi-za-dva-roky-40428362#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=abtest222_hitovani_v_komentarich_varBB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=%3Ca%20href=

  • Pestrému zemědělství nepřeje obchod. Klima nás vede ke genomice, říká náměstek, 22. dubna 2023

Lidé si musí uvědomit, že zemědělci už nejsou lidi v gumácích s vidlemi. Je třeba zvýšit povědomí o současné práci v oboru, říká v rozhovoru s MF DNES nový náměstek ministra zemědělství Miroslav Skřivánek (KDU-ČSL). Klimatická změna podle něj navíc přinese nutnost přijímat nové technologie.

Autor: Jan Drahorád

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-potraviny-chov-skrivanek.A230421_160843_ekonomika_drh

  • Žádné ovoce a šunka jako luxus. V Maďarsku zdražily potraviny nejvíc v EU, 23. dubna 2023

Magdolna Gozonová okusuje zelené pálivé papričky ze stánku s ovocem a zeleninou na rozlehlém krytém trhu v Budapešti. Zkouší, zda jsou dostatečně pálivé na polévku, kterou připravuje. Tato třiaosmdesátiletá žena v důchodu si se svou nízkou penzí v Maďarsku nemůže dovolit koupit jich více. Míra inflace v Maďarsku je nejvyšší v Evropské unii, píše agentura AP.

Autor: miv, ČTK

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/madarsko-inflace-cena-potravin-rust-sunka-ovoce.A230423_075543_zahranicni_ivos

  • Dezinformace o hmyzu v jídle šíří i politici, ozvala se poškozená firma, 23. dubna 2023

Startupová společnost Sens Food, která se zaměřuje na zpracování hmyzího proteinu, přišla kvůli dezinformacím o důležitého obchodního partnera. Podle společnosti se na sociálních sítích i v médiích objevují nepravdivé informace o tom, že EU nařizuje přidávat hmyz do běžných potravin.

Autor: ČTK

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/dezinformace-o-hmyzu-v-jidle.A230423_110053_ekonomika_jan

  • Sklady jsou prázdné, pomůžou nám rýže či konzervy, říká šéf potravinových bank, 23. dubna 2023

Sklady potravinových bank sice zejí prázdnotou, ale podle předsedy České federace potravinových bank Aleše Slavíčka je to běžný stav před každou sbírkou. Právě ta jarní se koná tuto sobotu. V rozhovoru pro iDNES.cz mluví o dlouhodobém propadu nižší střední třídy těsně nad hranici chudoby, který začal již za pandemie.

Autor: Marek Zavřel

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/potravinove-banky-ales-slavicek-sbirka-potravin-krize.A230418_152423_domaci_imzv

  • Přijdeme o hosty, děsí se hospodští vyšší DPH u piva. Na vesnicích by se mohlo i propouštět, 23. dubna 2023

Někteří restauratéři se bouří proti zvažovanému zvýšení DPH u piva. Namísto nynějších 10 procent by podniky mohly státu odvádět 21 procent. Podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků by krok vlády vedl hlavně k propouštění personálu.

Autor: Alex Hrdinová

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/prijdeme-o-hosty-desi-se-hospodsti-vyssiho-dph-u-piva-na-vesnicich-by-se-mohlo-i-propoustet-344914

  • V Česku stále více potravin obsahuje jedlý hmyz. SPD požaduje jasné označení takových produktů, 24. dubna 2023

Jedlý hmyz je i v České republice stále oblíbenější. V současné době ho ale potravinové řetězce nabízejí mnohdy i ve výrobcích, u kterých by to člověk nečekal. Sušení brouci a červi se objevují například v mouce, těstovinách nebo některých druzích čokolády. To se nelíbí SPD, které by chtělo potraviny obsahující hmyz výrazně označit.

Autor: prehledne24.cz

Zdroj: https://www.prehledne24.cz/domaci/v-cesku-stale-vice-potravin-obsahuje-jedly-hmyz-spd-pozaduje-jasne-oznaceni-takovych-produktu/

  • Cena je o politicích. Trh s kakaem je nastavený z kolonialismu, říká expert, 24. dubna 2023

Výrobci čokolády stále častěji ujišťují své zákazníky, že jejich výrobky jsou udržitelné. Agentura Bloomberg ale nedávno upozornila, že velká část produkce kakaa má ale stále k udržitelnému rozvoji daleko. „Farmáři vůbec nevědí, co se s kakaem děje,“ říká v rozhovoru pro iDNES.cz Jiří Hejkrlík z Fakulty tropického zemědělství České zemědělské univerzity v Praze. Ten při své práci africké země několikrát navštívil.

Autor: Martina Riemlová

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/jiri-hejkrlik-kakao-afrika-ghana-chudoba-farmaru.A230413_103925_ekonomika_rie?zdroj=ekonomikah_hp

  • Češi polevili, na sbírku potravin a dalšího zboží dali méně než na podzim, 24. dubna 2023

Češi v letošním jarním kole Sbírky potravin, která se v sobotu uskutečnila v 1540 prodejnách, darovali 438 tun potravin a drogistického zboží. Je to o desítky tun více než na jaře před rokem, loni na podzim se však vybralo 520 tun zboží. Sbírka ještě pokračuje v následujícím týdnu v on-line obchodech.

Autor: miv, ČTK

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/sbirka-potravin-cesi-dar-drogerie-pomoc-potrebnym.A230423_143422_domaci_ivos

  • Jako na Robinsonově ostrově. Batáty se dají pěstovat i na Vysočině, 24. dubna 2023

Pěstoval je Robinson Crusoe na opuštěném ostrově a do budoucna mohou být vidět i na vysočinských polích. Vysočina je krajem brambor, a tak by lidé mohli na polích v kraji častěji vídat jejich vzdálené příbuzné. Batáty. Podmínky na pěstování těchto sladkých brambor jsou totiž v kraji už ideální. A s touto exotickou plodinou začínají experimentovat i zahrádkáři.

Autor: Jiří Kašpárek

Zdroj: https://www.denik.cz/regiony/bataty-vysocina-pestovani-robinson-crusoe.html

  • Mléčné výrobky do poloviny roku zlevní. U vepřového čekejme opak, říká expert, 24. dubna 2023

Máslo jako jedna z mála potravin meziročně zlevnilo, důvodem je mimo jiné nižší výkupní cena mléka. V obchodech to však jinak zatím příliš znát není. "To se ale určitě brzy změní. Řekl bych, že do pololetí budou o něco levnější veškeré mlékárenské produkty," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz agrární analytik Petr Havel. Upozorňuje však, že návrat na úroveň cen před válkou na Ukrajině čekat nelze.

Autor: Aneta Řezníčková, Aleš Vojíř

Zdroj: https://zpravy.aktualne.cz/finance/nakupovani/mlecne-vyrobky-do-poloviny-roku-zlevni-u-veproveho-cekejme-o/r~88d0bf10debd11eda873ac1f6b220ee8/

  • V delfíním mase je příliš rtuti. Japonští aktivisté žádají zákaz jeho prodeje, 24. dubna 2023

Nezisková organizace Action for Dolphins (AFD) se tento měsíc obrátila na japonskou policii ve věci delfíního masa. To se už léta dá běžně sehnat na tamějších e-shopech nebo v obchodních řetězcích. Právě to se mnozí bojovníci za ochranu přírody snaží změnit. Aktivisté si rovněž nechali zpracovat testy, podle nichž má prodávané delfíní maso v sobě až 100krát víc rtuti, než japonská vláda povoluje.

Autor: jla

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/japonsko-maso-prodej-delfin-testy-vlada-potraviny.A230419_080506_eko-zahranicni_jla

  • Energie i paliva zlevňují, pečivo nikoliv. Pekaři ceny omlouvají vysokými nájmy a inflací, 24. dubna 2023

Ceny energií jsou hluboko pod vládním stropem, ceny pohonných hmot klesají, podle zemědělců jsou sýpky plné obilí. Co z toho vychází? Že by rohlíky, housky a chleba měly být levnější. Jenže nejsou. Kroutí nad tím hlavou ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) i obchodníci. Pekaři a mlynáři ale říkají, že pro zlevňování nemají prostor. Energie jsou podle nich pořád příliš drahé, a navíc je drtí i vysoká inflace.

Autor: Žaneta Filípková

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/ceny-energii-i-paliva-klesaji-pecivo-vsak-nezlevnuje-pekari-argumentuji-najmy-a-inflaci-344707

  • Tullamore D.E.W. mění dočasně svou láhev. Kvůli požáru ve sklárně, 25. dubna 2023

Irská whiskey Tullamore D.E.W. řeší doslova ožehavý problém. Kvůli požáru v jedné z dodavatelských skláren ji totiž chybí její tradiční láhev. Její dočasná kulatá alternativa proto už čeká na své zákazníky v Německu, Polsku, Dánsku, Švédsku i Česku. Chuť i dostupnost této whiskey má podle společnosti zůstat nezměněna.

Autor: jla

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/podniky/tullamore-dew-lahev-pozar-zmena-alternativa-whisky.A230424_163443_ekoakcie_jla

  • Zdražování Coca-Cole prochází, její tržby překonaly odhady analytiků, 25. dubna 2023

Americký výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola zvýšil v prvním čtvrtletí tržby meziročně o pět procent na 10,98 miliardy dolarů (bezmála 234 miliard Kč) a překonal tak odhady analytiků. Firma to uvedla ve svém prohlášení. Poptávka po jejích nápojích zůstala vysoká i navzdory růstu cen, které zvedají dražší suroviny a náklady na dopravu.

Autor: iDNES.cz, ČTK

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/podniky/coca-cola-kokakola-napoj-nealkoholicky-trzby-cena.A230424_144930_ekoakcie_jadv

  • Budoucnost školního stravování? Bufet a kvalitnější potraviny, 25. dubna 2023

Praha - Chutné a výživné. Pracovníci školních jídelen, pedagogové, ale také odborní se zapojili v pondělí 24. dubna do konference s názvem Budoucnost školního stravování aneb školní jídelna jako restaurace. Diskutovali o možných změnách ve stravování dětí. Shodli se na tom, že jedním z největších problémů kromě kvality potravin je obrovské množství nedojedeného a vyhazovaného jídla.

Autor: Kristýna Sauerová

Zdroj: https://stisk.online/a/iWLLZ/budoucnost-skolniho-stravovani-bufet-a-kvalitnejsi-potraviny

  • Mouku ze Slovenska stáhl i český řetězec. Zbytečně, zjistila kontrola, 25. dubna 2023

Čechy i Slováky vyděsila mouka VitaFlora z Mlýna Kolárovo. Řetězec Kaufland ji dokonce v Česku pro jistotu stáhl z prodeje. Obavy ale byly zbytečné, zjistila podle slovenského ministra zemědělství Samuela Vlčana kontrola.

Autor: Kryštof Duda

Zdroj: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/501335-mouku-ze-slovenska-stahl-i-cesky-retezec-zbytecne-zjistila-kontrola?campaignsrc=tn_clipboard

  • Obchody chtějí změnit zálohování lahví, 25. dubna 2023

Na trhu je asi 20 druhů pivních lahví a 50 druhů přepravek. A k tomu několik výší záloh. Řetězce volají po reformě systému lahví na pivo, protože ten současný je podle nich drahý.

Autor: Filip Horáček

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-obchody-by-chtely-zmenit-zalohovani-lahvi-229888#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest217_krokovy_redesign_feedu_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

  • Náměstek: První návrhy reformy školního stravování budou do konce roku, 26. dubna 2023

První návrhy reformy školního stravování by měly být předloženy do konce tohoto roku. Na dnešní konferenci s názvem Budoucnost školního stravování aneb školní jídelna jako restaurace, kterou pořádala iniciativa Skutečně zdravá škola, to řekl náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník. Školní jídelny nyní pro své strávníky vaří podle asi 40 let starého spotřebního koše a podle norem, které vycházely z tehdejších znalostí o vlivu stravy na lidské zdraví. Na změně nyní pracují odborníci, garantem připravované reformy je Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Autor: ČTK

Zdroj :http://www.agris.cz/clanek/222565/namestek-prvni-navrhy-reformy-skolniho-stravovani-budou-do-konce-roku

  • Nález nepovolené látky v obilí neznamená, že je jedovaté, vysvětluje děkan z ČZU, 26. dubna 2023

Nález nadlimitního množství nepovolené látky neznamená, že je zemědělský produkt jedovatý. Jde o nesplnění hygienických, nikoliv toxikologických limitů, proto nesmí takové zboží na trh, řekl děkan Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů České zemědělské univerzity Josef Soukup k nálezu zbytku zakázaného pesticidu v jedné ze zásilek obilí z Ukrajiny na Slovensku. To poté jeho dovoz i zpracování zakázalo.

Autor: ČTK

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-nalez-nepovolene-latky-v-obili-neznamena-ze-je-jedovate-vysvetluje-dekan-z-czu-40429823

  • Za olivový olej si připlatíme. Na vině jsou hlavně devastující sucha, 27. dubna 2023

Zejména v jihoevropských zemích bývá olivový olej oprávněně označován jako „kuchyňské zlato“. Na Španělsko, Itálii či Řecko připadají více než dvě třetiny celosvětové produkce této nesmírně cenné suroviny, využívané také k výrobě kosmetických přípravků a léčiv. Příprava salátových dresinků, marinád a různých studených pokrmů, které se jím zakapávají, se však během minulých měsíců citelně prodražila. Hlavním důvodem je pokračující sucho, které zasáhlo četné jihoevropské regiony, kde jsou olivovníkové háje, i to, že pěstitelům výrazně stouply produkční náklady.

Autor: Václav Lavička

Zdroj: https://archiv.hn.cz/c1-67198790-olivovy-olej-prudce-zdrazil-a-lepsi-to-nebude-na-vine-jsou-hlavne-devastujici-sucha-v-jizni-evrope

  • Válka mezi Pepsi a Coca-Colou pokračuje novou bitvou o citronovou limonádu, 27. dubna 2023

Na americkém trhu s citronovou limonádou započala válka mezi dvěma obrovskými konkurenty. Společnost Pepsi totiž před nedávnem uvedla na trh svou novou limetkově-citronovou limonádu s označením Starry, která má v USA konkurovat oblíbenému Spritu, který jasně kraluje v prodejích. V posledních sedmdesáti letech už jde ale o pátou citronovou limonádu této firmy, žádné z těch předchozích se nepodařilo prosadit.

Autor: jla

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/podniky/pepsi-coca-cola-sprite-starry-limonada-novinka-prodej.A230425_153432_ekoakcie_jla

  • Stejná pomazánka, značný rozdíl v ceně. Nesrovnatelné, říkají obchodníci, 28. dubna 2023

Kvůli rostoucím cenám potravin jsou Češi stále citlivější na cenovky v obchodech. Stále častěji si všímají, za kolik kde srovnatelné či dokonce stejné výrobky pořizují. Nad výší marží se pozastavil i čtenář iDNES.cz Stanislav, který na různých druzích pomazánek srovnával ceny v podnikové prodejně výrobce s těmi v regálech velkých řetězců.

Autor: Veronika Bělohlávková

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/vyrobky-podnikova-prodejna-retezce-marze-prodejci.A230425_132930_ekonomika_vebe