• Není voda, není sklizeň. V Itálii je ohrožená rýže, ve Španělsku olivy, 14. dubna 2023

V zavlažovacím kanále na farmě italského farmáře Alessandra Salmoiraghiho teče jen slabý pramínek vody. Jeho plantáže v na severu Itálie, na nichž pěstuje kiwi, trpí suchem.

Autor: Reuters, AP

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/italie-spanelsko-sucho-uroda-sklizen-kiwi-ryze-pad.A230413_150026_eko-zahranicni_ven

  • Proč zlevnilo máslo? Stalo se, tápala Šafránková. Nic není nahodilé, smál se Výborný, 14. dubna 2023

Obchodníci si dělají, co chtějí, stalo se to aktuálně, vysvětlovala pokles ceny másla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS poslankyně Lucie Šafránková (SPD). Její popis pobavil předsedu poslaneckého klubu KDU-ČSL Marka Výborného. „Nic se neděje nahodile, zaplaťpánbůh tady funguje tržní prostředí,“ reagoval.

Autor: Filip Kubenka
 
  • Čím bohatší země, tím větší zájem o menší balení, říká šéf české Coca-Coly, 14. dubna 2023

Coca-Cola spouští společně s whiskey Jack Daniel’s celosvětový projekt zaměřený na mixy. Do Česka zamíří nejdříve příští rok, říká Zbyněk Kovář, který je šéfem české pobočky nadnárodní firmy Coca-Cola. Ta připravuje koncentráty a sirupy pro lahvování v Česku, je vlastníkem značky Coca-Cola na českém území a odpovídá za marketingové aktivity.

Autor: Jan Drahorád

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/coca-cola-kovar-whisky-napoje-potraviny.A230412_171420_ekonomika_drh

  • Škrty v dotacích jsou podle Agrární komory cesta k likvidaci zemědělství, 14. dubna 2023

Škrty v národních dotacích, o kterých ve středu informoval ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), je cesta k likvidaci českého zemědělství. Snížilo by to také konkurenceschopnost firem. ČTK to včera řekl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. Stanjura řekl, že omezení dotací je možná reakce na zdražování potravin, pokud se potvrdí vysoké zisky jejich producentů. Objem vyplácených dotací ze státního rozpočtu chce proto snížit o desítky miliard, nikoli však pouze v zemědělství. Částka určená na národní dotace do zemědělství a potravinářství pro letošní rok klesla o 2,3 miliardy na 2,7 miliardy Kč, přičemž velká část směřuje do živočišné výroby.

Autor: ČTK

Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/222454/skrty-v-dotacich-jsou-podle-agrarni-komory-cesta-k-likvidaci-zemedelstvi

  • Inflace roste pomaleji. Přehled ukazuje, které potraviny stojí méně než před měsícem, 14. dubna 2023

Meziroční růst inflace v březnu zpomalil na 15 procent. Meziměsíčně pak ceny vzrostly jen velmi lehce. Analytici však nadšení z možného zlevňování mírní. Nadále totiž stoupají ceny například u většiny jídla. Aktuálně.cz sestavilo přehled potravin, které naopak v porovnání s únorem zlevnily. Mimo sezonní zeleninu a ovoce šlo například o vejce, olej či jogurty.

Autor: Aneta Řezníčková, Aleš Vojíř, Jiří Kropáček

Zdroj: https://zpravy.aktualne.cz/finance/nakupovani/inflace-roste-pomaleji-prehled-ukazuje-ktere-potraviny-stoji/r~33584e0cd9f111eda25a0cc47ab5f122/

  • Novinka nejen u lahví Coca-Coly. Neodnímatelná víčka usnadní recyklaci, 14. dubna 2023

Nápojářský gigant Coca-Cola zavádí v Česku a na Slovensku neodnímatelné uzávěry napříč celým portfoliem. Stará víčka zmizí z lahví v průběhu první poloviny roku. Firma reaguje na nařízení Evropské unie, podle kterého bude tento typ uzávěrů povinný od léta příštího roku.

Autor: vebe

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/neodnimatelna-vicka-coca-cola-napoje-obaly.A230411_095442_ekonomika_vebe?zdroj=vybava_idnes

  • Inflace na Slovensku v březnu zpomalila na 14,8 procenta, 14. dubna 2023

Meziroční míra inflace na Slovensku v březnu zpomalila tempo růstu na 14,8 procenta z únorových 15,4 procenta, byla tak nejnižší od loňského září. Údaje o vývoji spotřebitelských cen v pátek poskytl slovenský statistický úřad. V České republice inflace v březnu v meziročním srovnání dosáhla 15 procent, což byla nejnižší hodnota od loňského dubna.

Autor: ČTK

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-inflace-na-slovensku-v-breznu-zpomalila-na-148-procenta-40428620

  • Vinohradský pivovar přerostl Prahu, expanduje k vodě do Káraného, 14. dubna 2023

Vinohradský pivovar přesouvá po deseti letech výrobu ležáku z Korunní ulice v Praze 2 do svého nového pivovaru v Káraném u Čelákovic. Završil tím plány na vybudování druhého pivovaru, zahájené ještě před covidem.

Autor: Daniel Novák

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-vinohradsky-pivovar-prerostl-prahu-expanduje-k-vode-do-karaneho-229340

  • Výroční zpráva Kofoly potvrdila výsledky, provozní zisk je 1,11 miliardy korun, 14. dubna 2023

Výroční zpráva nápojářské skupiny Kofola potvrdila předběžné výsledky za loňský rok zveřejněné v únoru. Provozní zisk firmy před odpisy (ukazatel EBITDA) dosáhl 1,11 miliardy korun, tedy o 1,6 procenta méně než v roce 2021. Tržby meziročně vzrostly o 18,7 procenta na 7,88 miliardy korun. Kofola to dnes sdělila ČTK. Výsledky hodnotí jako úspěšné.

Autor: ČTK

Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/222457/vyrocni-zprava-kofoly-potvrdila-vysledky-provozni-zisk-je-1-11-miliardy-korun

  • Ministr Nekula chce zjišťovat, proč neklesají ceny pečiva, zaměří se i na mléko, 14. dubna 2023

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) se chce zaměřit na ceny pečiva. Obilí i energie jsou nyní podle něj výrazně nižší než loni, pečivo ale nezlevňuje, uvedl. Chce se zaměřit také na ceny mléčných výrobků, u kterých ale už částečné snížení cen pozoruje. Na konec dubna chystá schůzku kvůli cenám jablek s pěstiteli, zpracovateli a obchodníky.

Autor: Petra Vaňatová

Zdroj: https://zemedelec.cz/ministr-nekula-chce-zjistovat-proc-neklesaji-ceny-peciva-zameri-se-i-na-mleko/

  • Zelenina už měla zlevňovat, místo toho stále zdražuje. Jaký lze čekat vývoj spotřebitelských cen?, 14. dubna 2023

Inflace v březnu klesla na 15 procent, což je nejméně od loňského dubna, uvedl ve čtvrtek Český statistický úřad. V únoru průměrný index spotřebitelských cen meziročně vzrostl o 16,7 procenta. Naopak špatnou zprávou je, že březnový pokles je zejména důsledkem hry statistických čísel. Základna, od níž se meziroční inflace odvíjí, tedy loňský březen, totiž byla vysoká.

Autor: Ivana Pečinková

Zdroj: https://www.lidovky.cz/byznys/zeleniny-uz-mela-zlevnovat-misto-toho-stale-zdrazuje-jaky-lze-cekat-vyvoj-spotrebitelskych-cen.A230414_131027_ln_ekonomika_rkj?zdroj=LN_top

  • Dovoz ukrajinského obilí stoplo i Maďarsko, zákaz platí do konce června, 16. dubna 2023

Maďarsko zakázalo dovoz zemědělských produktů z Ukrajiny, oznámila v noci na neděli tamní média. K podobnému kroku se nedávno rozhodla také Varšava. Maďarský zákaz má stejně jako v polském případě platit do 30. června. Podle Evropské komise (EK) jsou tyto jednostranné kroky nepřijatelné.

Autor: iDNES.cz, ČTK

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/madarsko-dovoz-ukrajinskeho-obili-zakaz.A230416_090947_eko-zahranicni_pitt

  • Obří pivní festival se přesunul do Litoměřic, přihlásilo se 250 pivovarů, 17. dubna 2023

Nejprestižnější pivní festival v České republice se přesunul z Českých Budějovic do Litoměřic. Třicátý třetí ročník Mezinárodního pivního festivalu 2023 se uskuteční od 18. do 22. dubna na výstavišti Zahrada Čech.

Autor: pak

Zdroj: https://www.idnes.cz/usti/zpravy/litomerice-pivni-festival-soutez-srp.A230414_103916_usti-zpravy_grr

  • Jaro bez italských rajčat a španělského oleje. Sucho na jihu Evropy možná pocítí i Češi, 17. dubna 2023

Přelom února a března je v okolí italské řeky Pád tradičně dobou, kdy zemědělci sází ovoce a zeleninu. Letos ale na tradiční kalendář museli zapomenout. Důvodem je silné sucho, s kterým se zemědělci v oblasti potýkají a kvůli němuž půda stále není vhodná pro setí plodin. „Čím déle budeme čekat, tím méně bude úrody,“ varuje Massimiliano Giansanti, šéf italské zemědělské skupiny Confagricoltura. To může mít vliv na ceny potravin, které se z oblasti vyvážejí i do Česka.

Autor: Adam Kotrbatý

Zdroj: https://byznys.hn.cz/c1-67194770-jih-evropy-zapasi-s-pretrvavajicim-suchem-na-jare-mohou-chybet-italska-rajcata-nebo-spanelsky-olej

  • Past na Rusy i nefalšované originály: V Moskvě se to hemží českým pivem. Jak se tam dostává?, 17. dubna 2023

Těstoviny, müsli, paštiky, alkohol a především pivo. Na ruském trhu, minimálně v Moskvě, je k dostání řada českých výrobků. Nejde o podpultové zboží či nějakou exkluzivitu. Pěnivý mok si lze snadno koupit prakticky v jakémkoli supermarketu. To platí i pro paštiky Hamé a do jisté míry i pro lihoviny od jindřichohradecké firmy Fruko-Schulz či těstoviny značky Adriana.

Autor: Jiří Just, Tomáš Kačmár

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/cesi-dal-zasobuji-rusy-pivem-po-roce-valky-se-v-tamnich-obchodech-da-najit-ceske-zbozi-209060

  • MUDr. Marie Nejedlá pro ČT24: Nadměrná konzumace cukrů má desítky negativních následků, 17. dubna 2023

Víte kolik kostek cukru denně často vypijí české děti jen ve slazených nápojích? Co to může do budoucna udělat s jejich zdravím? A co třeba konzumace ovoce, myslíte si také, že jíst hodně ovoce je určitě zdravé? Poslechněte si jak je to s obsahem cukrů v potravinách, kde na nás číhají skryté cukry a jaké množství se jich může skrývat tam, kde je mnozí vůbec nečekají. Na světě je další studie, která potrvdila jak zdravotně škodlivá je pro náš organismus přemíra curu. Základní informace o péči o zdraví v tomto ohledu poskytla ČT24 a Studiu 6 víkend MUDr. Marie Nejedlá, vedoucí Centra podpory veřejného zdraví SZÚ.

Autor: ČT24

Zdroj: https://szu.cz/aktuality/mudr-marie-nejedla-pro-ct24-nadmerna-konzumace-cukru-ma-desitky-negativnich-nasledku/

  • Přijdeme až o 27 milionů na dotacích, stěžuje si šéf Agra Měřín, jedné z největších zemědělských skupin, 17. dubna 2023

eské zemědělství prochází změnou, jejíž rozsah se nejspíš projeví až za pár let. Na jedné straně se letos začínají vyplácet dotace podle pozměněného systému, který zvýhodňuje menší farmáře. Na straně druhé sektor v čím dále větší míře láká finančně silné, nezemědělské hráče typu CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka či JTZE ze skupiny J&T. Obě skupiny získávají na vlivu. Někde mezi nimi se přitom nachází ti, kteří určovali podobu zemědělství poslední desetiletí. Tedy podnikatelé, kteří postavili silné zemědělské podniky na základech někdejších JZD.

Autor: Jan Brož

Zdroj: https://archiv.hn.cz/c1-67194310-prijdeme-az-o-27-milionu-na-dotacich-stezuje-si-sef-agra-merin-jedne-z-nejvetsich-zemedelskych-skupin

  • Slovensko vystavilo stopku obilí z Ukrajiny, chce chránit své zemědělce, 17. dubna 2023

Slovensko dočasně pozastaví dovoz obilí a dalších produktů z Ukrajiny, uvedl úřad slovenské vlády. K podobnému kroku už přistoupily Maďarsko a Polsko, a to ve snaze ochránit domácí zemědělce před dovozem například levné ukrajinské pšenice.

Autor: iDNES.cz, ČTK

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/slovensko-obili-ukrajina-dovoz.A230417_110947_eko-zahranicni_akp

  • Včelaři varují před zaplavením unijního trhu levnými náhražkami medu, 17. dubna 2023

Včelaři varují před zaplavením unijního trhu levnými náhražkami medu. Analýza z 15 zemí EU ukazuje, že téměř každý druhý vzorek medu obsahuje obilný sirup. Včelaři proto požadují více kontrol, přísnější označování původu a jednotné standardy pro rozbory medu, píše rakouská tisková agentura APA.

Autor: Oldřich Přibík

Zdroj: https://zemedelec.cz/vcelari-varuji-pred-zaplavenim-unijniho-trhu-levnymi-nahrazkami-medu/

  • Odolné odrůdy révy zvyšují výnosy vinic, jejich plocha se zpětinásobila, 17. dubna 2023

Změny počasí přidělávají vrásky vinařům. Vysoké teploty v kombinaci s nepravidelným a slabým deštěm ničí révu. Vinaři s tím bojují vysazováním odolné révy. Ta je navíc cestou k nejen k udržitelnému hospodaření a návratu biodiverzity do vinic. Podle průzkumu Vinařské unie se pěstováním právě odolných PIWI odrůd hodlá zabývat většina velkých producentů.

Autor: vebe

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/vino-vinarstvi-unie-piwi-odrudy.A230412_132112_ekonomika_vebe

  • Obilná krize graduje. Proč i spojenci Kyjeva zakazují ukrajinský dovoz, 18. dubna 2023

Středoevropské státy začaly zakazovat dovoz ukrajinských potravin. Co tím sledují? Kdo krizi způsobil a čím ukrajinské obilí tolik vadí? Redakce Seznam Zpráv sestavila přehled otázek a odpovědí.

Autor: Filip Harzer

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-stredni-evropa-obilna-krize-graduje-proc-i-spojenci-kyjeva-zakazuji-ukrajinsky-dovoz-229560#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest217_krokovy_redesign_feedu_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

  • Ministr zemědělství o kontrolách obchodních řetězců, 17. dubna 2023

Spotřebitelské ceny v Česku v březnu meziročně vzrostly o 15 %. Tempo růstu ale zvolnilo v únoru to bylo 16,7 desetin procenta a ČNB byla ve své zimní prognóze ještě o 2 desetiny procenta optimističtější. Očekávání se ovšem nenaplnilo hlavně kvůli růstu cen potravin. Jejich kontrolou se už delší dobu zabývá ministerstvo zemědělství podle šéfa resortu jsou dosavadní výsledky kontrol horší, než se očekávalo a ministr zemědělství Zdeněk Nekula z KDU-ČSL je teď u telefonu. 

Autor: Český rozhlas

Zdroj: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/ministr/vystoupeni-v-mediich/ministr-zemedelstvi-o-kontrolach.html

Návrh Nařízení o obalech a obalových odpadech (PPWR) zvedlo velkou vlnu negativních komentářů zejména ze strany dotčeného průmyslu. Vláda ČR schválila v únoru rámcovou pozici ČR k PPWR a nyní je projednávána v Poslanecké sněmovně a v Senátu.

Autor: obaly21.cz

Zdroj: https://www.obaly21.cz/alexandr-vondra-cest-jak-splnit-prisne-pozadavky-se-kterymi-navrh-ppwr-prichazi-je-treba-mit-vic/

  • KOMENTÁŘ: Ukrajinská pšenice u nás. Informace? Dezinformace?, 18. dubna 2023

V debatě o vlivu dovozů ukrajinské pšenice na evropský trh i její kvalitě zaznívá mnoho argumentů. Nad tím, kde končí informace a začínají dezinformace, se v komentáři zamýšlí prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Autor: Jan Doležal, AK ČR

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/psenice-ukrajina-obili-pesticidy-dovoz-komentar-domaci-pestitele.A230418_100354_ekonomika_ven

  • Mrazy zatím poškodily meruňky a broskve, hrozit budou do půlky května, 18. dubna 2023

Dosavadní jarní mrazy zatím poškodily v Česku meruňky a částečně broskve. Jablek, která jsou v českých sadech hlavním ovocným druhem, se mrazy zatím nijak nedotkly. Přesnější bilanci škod z mrazů by měli mít ovocnáři k dispozici za několik týdnů. ČTK to dnes řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Upozornil, že riziko jarních mrazů bude trvat ještě čtyři týdny do poloviny května.

Autor: ČTK

Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/222489/mrazy-zatim-poskodily-merunky-a-broskve-hrozit-budou-do-pulky-kvetna

  • Zákazy dovozu ukrajinského obilí dopadnou i na Česko. Co udělají s cenou pečiva?, 18. dubna 2023

Zákazy některých států dovážet ukrajinské obilí dopadnou také na Českou republiku. I když plodinu ze země zatížené válečným konfliktem nedovážíme ve velkém množství, i tak se její cena promítne na světových burzách. Pro CNN Prima NEWS to řekl agrární analytik Petr Havel. Postoj států odmítající levné obilí považuje za zbytečný.

Autor: Ladislav Šustr

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/analytik-zakazy-ukrajinskeho-obili-jsou-nestastne-jak-opatreni-dopadne-na-cesky-trh-230201

  • Lidé koupí méně kvalitní pečivo, tvrdí zemědělci. Kvůli dovozu z Ukrajiny neprodají své obilí, 18. dubna 2023

Čeští zemědělci mají na skladech nadbytek obilí, důvodem je dovoz pšenice z Ukrajiny, uvedl v úterý Zemědělský svaz ČR. Z jeho průzkumu vyplývá, že v Česku je aktuálně uskladněno 2,6 milionu tun obilí, meziročně o 40 procent více. Od podzimu minulého roku se v Česku prakticky zastavily obchody s pšenicí, upozornil svaz. Ministerstvo zemědělství (MZe) sdělilo, že do zemí EU se Ukrajiny od února loňského roku dovezlo meziročně desetkrát více pšenice, než je běžné. Zákaz jeho dovozu do ČR ale nechystá.

Autor: Jakub Černý

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/zemedelci-lide-budou-kupovat-mene-kvalitni-pecivo-kvuli-dovozu-z-ukrajiny-neprodaji-sve-obili-230213

  • Pardubický pivovar od dubna dovařil, na výrobu jeho piv se připravují v Ostravě, 19. dubna 2023

Pardubický pivovar na konci března přestal fungovat, nejznámější značky včetně Portera se budou vyrábět v Ostravě. Někteří z propuštěných lidí si novou práci už našli. Další využití areálu pivovaru stále není jasné.

Autor: Milan Zlinský, ČTK

Zdroj: https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/pardubicky-pivovar-pernstejn-porter-vilem-pivo-sladek-staropramen-ostravar.A230419_720085_pardubice-zpravy_mvo

  • Transport ukrajinského obilí způsobuje v Evropě zmatek. Není jasné, komu pomáhá, 19. dubna 2023

Evropská unie chtěla pomoct ukrajinské ekonomice a zabránit celosvětové potravinové krizi. Zrušila proto povinnost platit cla a povolila Ukrajině vyvážet obilí přes své území. Kolik jej přes unijní státy opravdu dojelo do Afriky, Evropská unie neví. Levné obilí často končí v zemích EU a znepokojuje místní zemědělce, kteří pak nemohou udat to své.

Autor: Aneta Lakomá

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-transport-ukrajinskeho-obili-zpusobuje-v-evrope-zmatek-neni-jasne-komu-pomaha-40428863

  • Zdražovalo všechno, nejvíc si ale připlatíme za vejce, zeleninu a vepřové, 19. dubna 2023

Zdražování pokračuje. V březnu vzrostly ceny průmyslových výrobců meziročně o desetinu, v zemědělství činil růst 11,6 procenta a ve stavebnictví si meziročně připlatíme o 9,6 procenta více.

Autor: ČTK, Seznamzpravy

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-osobni-zdrazovalo-vsechno-nejvic-si-ale-priplatime-za-vejce-zeleninu-a-veprove-229654

  • Charanzová: Zastropovat ceny mohou i řetězce. Nákupy v Polsku nedělá drahota, řekl Zdechovský, 19. dubna 2023

Řešení drahých potravin a inflaci je potřeba hledat na národní úrovni. Ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS k zájmům Česka v EU to řekla europoslankyně Dita Charanzová (ANO). Dodala, že například ve Francii se vláda dohodla s obchodními řetězci na zastropování cen několika stovek základních potravin. Vedle toho europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) upozornil, že například nakupování v Polsku není jen otázkou cen, ale také vyšší kvality. Člen europarlamentu Alexandr Vondra (ODS) dodal, že lékem na inflaci je zpomalit Green Deal.

Autor: Jan Soukup

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/charanzova-zastropovat-ceny-mohou-i-retezce-nakupy-v-polsku-nedela-drahota-rekl-zdechovsky-287481

  • Růst cen v průmyslu a zemědělství zpomaluje. Zdražuje živočišná produkce, ovoce naopak zlevňuje, 19. dubna 2023

Ceny průmyslových výrobců v březnu vzrostly meziročně o 10,2 procenta, což bylo nejméně od října 2021. V zemědělství růst cen činil 11,6 procenta, zhruba o deset procentních bodů méně než v únoru. Stavební práce oproti loňskému březnu zdražily o 9,4 procenta a tržní služby pro podniky o 5,7 procenta. Údaje ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

Autor: irozhlas.cz

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/ekonomika/zdrazovani-rust-ceny-zemedelstvi-potraviny-energie-sluzby_2304191046_ava

  • K plýtvání potravinami přispívají vysoké ceny a promoční akce, kritizuje Mikoška ze Svazu obchodu, 19. dubna 2023

„Ukázalo se, že zákonná povinnost poskytovat potraviny potravinovým bankám je dobrý nástroj,“ soudí Pavel Mikoška, viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu a ředitel kvality obchodního řetězce Albert. „Obchody vědí, že potraviny, které nestihnou prodat, může využít někdo další,“ dodává. Ceny potravin se podle Mikošky začínají stabilizovat, což by mělo být vidět na pekařských výrobcích, tvrdí v rozhovoru pro Dvacet minut Radiožurnálu.

Autor: irozhlas.cz

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/ekonomika/ceny-potravin-plytvani-akce-inflace-zdrazovani_2304190010_har

  • Plíseň a rez všude kolem. Provozovna vinařství neprošla kontrolou inspekce, 19. dubna 2023

Především výskyt plísní na stěnách, stropech, ale i u výrobních zařízeních. A také rez na některých kovových konstrukcích. S těmito zjištěními odcházela Státní zemědělská a potravinářská inspekce z části provozovny společnosti Víno Rakvice na Břeclavsku.

Autor: Petr Turek

Zdroj: https://www.denik.cz/regiony/vino-rakvice-insepkce-kontrola-spina-plisen-rez-uzavreni-provozovna.html

  • Stejně jako v případě potravin by se mělo osvobodit od DPH i darování drogistického zboží, 19. dubna 2023

Darování drogistického zboží by se mělo osvobodit od daně z přidané hodnoty (DPH), stejně jako je tomu v případě darování potravin, které směřují do potravinových bank. Na dnešní tiskové konferenci k jarnímu kolu sbírky potravin to uvedla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová . Poslanci již podle ní ministerstvem financí hledají cestu, jak to umožnit. Zatím ale nenašli shodu. Upozornila na to, že pro obchodníky je nyní levnější a jednodušší neprodejné zboží likvidovat a nutnost platit DPH je od darování spíše odrazuje.

Autor: Zuzana Fialová

Zdroj: https://zemedelec.cz/stejne-jako-v-pripade-potravin-by-se-melo-osvobodit-od-dph-i-darovani-drogistickeho-zbozi/

  • Nový fígl, vypěstovali kmín a pak ho zaorali. Zemědělci bohatli na dotacích, 19. dubna 2023

Zaseli a vypěstovali biokmín na stovkách hektarů. Místo jeho zpracování a prodeje ale plodinu pravidelně zaorávali. A díky štědrým dotacím se jim i to vyplatilo.

Autor: Filip Horáček

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-novy-figl-vypestovali-kmin-a-pak-ho-zaorali-zemedelci-bohatli-na-dotacich-229655

  • EU bude kompenzovat zemědělcům ztráty z dovozu ukrajinského obilí, 19. dubna 2023

Příliv ukrajinské pšenice přiměl Evropskou komisi k akci. Podle středečního prohlášení připravuje kompenzace v celkové hodnotě 100 milionů eur, tedy 2,3 miliardy korun. Ty mají pomoci zemědělcům ze zemí, které s Ukrajinou bezprostředně sousedí. Polsko, Maďarsko i Slovensko v posledních dnech oznámily zákaz dovozu ukrajinských plodin.

Autor: ČTK, iDNES.cz

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/psenice-obili-ukrajina-evropska-komise-zakaz-dotace.A230419_134420_eko-zahranicni_ven

  • Absolutní zákaz. Švédská vodka skončila v Rusku, doma jí hrozili bojkotem, 19. dubna 2023

Výrobce švédské vodky Absolut oznámil, že zastavuje veškerý vývoz do Ruska. Stalo se tak poté, co se doma i na sociálních sítích objevily četné výzvy k bojkotu této značky. Majitel firmy, francouzská společnost Pernod Ricard, čelila odporu zákazníků a politickému tlaku od chvíle, kdy v dubnu obnovila vývoz některých svých produktů na východ.

Autor: dvoj

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/absolut-vodka-svedsko-pernod-ricard-rankce-putin-zbozi-evropa-valka-ukrajina.A230418_165711_eko-zahranicni_jadv

  • Spotřeba piva loni vzrostla. Pivovary však vyrábějí méně než před pandemií, 19. dubna 2023

Pivovary loni uvařily 20,55 milionu hektolitrů piva, meziročně je to o 950 tisíc hektolitrů více. Zvedla se také spotřeba piva na jednoho obyvatele ze 129 litrů na 136 litrů za rok. Objem výroby piva se po dvou letech poklesu sice zvedl, stále je ale o zhruba milion hektolitrů nižší než v roce 2019 před vypuknutím pandemie. Vyplývá to z dat Českého svazu pivovarů a sladoven.

Autor: vebe, ČTK

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/pivo-cepovane-svaz-slad-vyrocni-zprava-spotreba.A230418_112747_ekonomika_vebe

  • Svaz: České pečivo je 5. nejlevnější v Evropě, pekaři jsou stále pod tlakem, 19. dubna 2023

Praha - Čeští pekaři prodávají páté nejlevnější pečivo v Evropské unii, zároveň jim ale stouply náklady na energie výrazně více než v ostatních zemích. ČTK to řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý, podle kterého jsou proto čeští pekaři pod mnohem větším ekonomický tlakem a cena pečiva stagnuje od loňského listopadu. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) minulý týden řekl, že ceny obilí i energie jsou nyní výrazně nižší než loni, a chce proto prověřit, proč pečivo nezlevňuje. Podle dnešních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) je cena pšenice nejníže od února 2022.

Autor: ČTK

Zdroj: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/svaz-ceske-pecivo-je-5-nejlevnejsi-v-evrope-pekari-jsou-stale-pod-tlakem/2354372

  • Úřady na nic? Tentokrát výzkumné ústavy na výplatní pásce ministerstva zemědělství. Vysají půl miliardy, 20. dubna 2023

Stát a jeho úřady. Jen ministerstvo zemědělství podporuje na dvacet výzkumných organizací, což rozpočet ročně vyjde na více než 580 milionů korun. Na dotaz Novinek to uvedl sám resort. Ten konkrétně financuje například Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy či Výzkumný ústav veterinárního lékařství. Podobné ústavy, o kterých většina běžných občanů zřejmě nikdy neslyšela, mají i další resorty.

Autor: Klára Beranová

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/domaci-urady-na-nic-tentokrat-vyzkumne-ustavy-na-vyplatni-pasce-ministerstva-zemedelstvi-vysaji-pul-miliardy-40428530#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=abtest222_hitovani_v_komentarich_varBB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=%3Ca%20href=

  • Ceny zemědělských a průmyslových výrobců zmírnily růst, 20. dubna 2023

Ceny zemědělských a průmyslových výrobců v březnu meziročně výrazně zmírnily růst. Ceny zemědělských výrobců meziročně vzrostly o 11,6 procenta, v meziměsíčním srovnání pak zaznamenaly pokles o 3,2 procenta. Ceny průmyslových výrobců byly meziročně vyšší o 10,2 procenta, což je nejméně od října 2021. Meziměsíčně ceny klesly o jedno procento.

Autor: Adam Kahánek, ČTK, Novinky

Zdroj: https://www.foodnet.cz/administrator/index.php?option=com_content&view=article&layout=edit&id=6354

  • Mouka může být z toxického obilí, bojí se Češi. Kaufland ji radši stahuje, 20. dubna 2023

Mouka od slovenského výrobce, kterou nabízí ve slevě Kaufland, vystrašila některé české zákazníky. Po sociálních sítích totiž koluje informace, že je vyrobená z ukrajinského obilí s nebezpečnými pesticidy. Ačkoliv mlýn tvrdí, že obilí je slovenské, řetězec ji preventivně stahuje z prodeje. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vyloučila, že by v Česku byla toxická mouka, čtveřice jiných šarží od stejného producenta ale kontrolou neprošlo.

Autor: Zdeněk Drgáč

Zdroj: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/500392-strach-z-kontaminovane-mouky-z-ukrajiny-kaufland-ji-radsi-stahuje?campaignsrc=tn_clipboard

  • Předseda Zemědělského svazu: Ukrajinská pšenice ničí evropský trh. Česká je kvalitnější, ale dražší, 20. dubna 2023

Na Slovensku ve středu začal platit zákaz dovozu obilí a dalších vybraných zemědělských produktů z Ukrajiny. Podobné opatření už přijalo také Polsko, Maďarsko a Bulharsko. Mělo by stejně reagovat i Česko? „Nemyslím si, že to je řešení problému, a dokonce si ani nemyslím, že by to tyto země za řešení problému považovaly,“ říká předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Autor: irozhlas.cz

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/ekonomika/valka-obili-psenice-ukrajina-zemedelsky-svaz-pycha-rozhovor_2304200010_afo

  • Stát zkontroloval obilí a další suroviny z Ukrajiny. Byly v pořádku, 20. dubna 2023

Dovážené obilí a další potravinářské komodity z Ukrajiny jsou podle Ministerstva zemědělství v pořádku. Kontroly českých dozorových úřadů u obilí, masa nebo vajec z Ukrajiny neobjevily nevyhovující vzorek. Není důvod, aby Česko zakazovalo dovoz těchto produktů, jako to udělalo Polsko, Slovensko a další země.

Autor: ČTK, Filip Harzer, Markéta Bidrmanová

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-stat-zkontroloval-obili-a-dalsi-suroviny-z-ukrajiny-byly-v-poradku-229716

  • Češi jedí brambory 400 let: Jak se mění spotřeba a cena, kde jsou největší pole, 20. dubna 2023

Jejich cesta do jídelníčku Evropanů, tedy i Čechů, byla dlouhá. Nedůvěra v jejich výživné a lahodné hlízy trvala téměř dvě staletí po jejich objevení v Americe. Teprve před 400 lety je první významní muži v českých zemích servírovali na svých hostinách jako zvláštní pochoutku. Později však brambory pomáhaly i obyčejným lidem překonávat období hladu, neúrody obilovin či epidemií.

Autor: Přemysl Spěvák, Michal Janko

Zdroj: https://www.denik.cz/cesi-v-cislech/pestovani-a-konzumace-brambor-v-cesku-20240418.html

  • Maďarsko končí se stropem na potraviny. Obchodům nařídí povinné slevy, 20. dubna 2023

Od letošního července budou mít obchody v Maďarsku povinnost zavádět slevové akce na některé druhy vybraných potravin. Na tiskové konferenci vlády to ve čtvrtek řekla Alexandra Szentkirályiová, mluvčí kabinetu premiéra Viktora Orbána. Povinné akce nahradí už dříve zavedené opatření v podobě zastropování cen u základních potravin, které na konci června skončí.

Autor: Ivan Vilček, Právo

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-madarsko-konci-se-stropem-na-potraviny-obchodum-naridi-povinne-slevy-40429222#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=7&utm_campaign=abtest222_hitovani_v_komentarich_varBB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=%3Ca%20href=

  • Obilí z Ukrajiny plní sila i v Česku, 20. dubna 2023

Zvýšený dovoz levného ukrajinského obilí přidělává vrásky i českým zemědělcům, protože sila v Evropě včetně Česka praskají ve švech. Obávají se o odbyt vlastní produkce. Evropská komise ve středu přispěchala s oznámením, že pro zasažené středoevropské zemědělce připravuje kompenzace za sto milionů eur (2,3 miliardy korun).

Autor: Jakub Svoboda, Právo, ČTK

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/domaci-obili-z-ukrajiny-plni-i-sila-v-cesku-40429226

  • Obchod ve Francii stáhl z prodeje extrémně pálivé chipsy z ČR, 20. dubna 2023

Obchod s potravinami na severovýchodě Francie stáhl z prodeje extrémně pálivé lupínky vyráběné v České republice, protože je považuje za nebezpečné. Kukuřičné chipsy s názvem Hot Chip Challenge se totiž staly předmětem zájmu mládeže, která se natáčí při snaze o jejich konzumaci a tato videa pak zveřejňuje na sociálních sítích, zejména na TikToku.

Autor: ČTK

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-obchod-ve-francii-stahl-z-prodeje-extremne-palive-chipsy-z-cr-40429286

  • Zemědělci jídlo nezdražili, říká šéf dvojky českého agrotrhu, 20. dubna 2023

Nejmenší zemědělci zaberou půdu malým a středním, hodnotí změny v dotační politice Jan Šimek, který stojí v čele JTZE, druhé největší zemědělské skupiny po Agrofertu. Potraviny podle něj zemědělci nezdražili.

Autor: Filip Horáček

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-kde-jini-trati-oni-vydelavaji-sef-agrodvojky-popisuje-co-dela-jinak-229718

  • Smažit jen na 180 stupňů? Nesmysl, záleží spíš na oleji, reagují hospodští, 20. dubna 2023

Nechápavě až posměšně reagují majitelé restaurací v kraji na připravovanou vyhlášku, podle které budou kuchaři v restauracích moci připravovat pokrmy ve fritézách s maximální teplotou 180 stupňů. Předpisem chtějí úředníci chránit zdraví strávníků. „A jak to budou kontrolovat?“ ptají se mnozí z oslovených hospodských.

Autor: Tomáš Januzsek

Zdroj: https://www.denik.cz/z_domova/smazit-jen-na-180-stupnu-co-je-to-za-nesmysl-krouti-hlavou-hospodsti-20230430.html

  • Drůbežárny hlásí problémy. Zdražily energie, krmení i pohonné hmoty a produkce kuřat se přestává vyplácet, 20. dubna 2023

Produkce drůbeže se v Česku přestává vyplácet. Pociťují to také jihočeští zemědělci. Někteří dokonce na čas přerušili výrobu, tímto krokem ale jen zmírnili svoji ztrátu. Předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha upozorňuje, že letos by se české zemědělství mohlo poprvé od vstupu do Evropské unie dostat do ztráty.

Autor: irozhlas.cz

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/ekonomika/drubezarny-naklady-ztraty-kritika-zavirani-chovu_2304201936_kac

  • Češi do košíku házejí už jen zboží ve slevě. Své místo mají i privátní značky, 21. dubna 2023

České domácnosti čelí nárůstu cen a hledají způsoby, jak šetřit. Jednou z nich je změna nákupních preferencí ve prospěch levnějších a privátních značek. V roce 2022 podíl potravin a drogistického zboží prodaného v akcích poprvé překonal 60 procent.

Autor: Veronika Bělohlávková

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/maloobchod-zbozi-vyrobky-slevy-privatni-znacky-pruzkum.A230420_093926_ekonomika_vebe