Sněmovní zemědělský výbor chce, aby ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) připravil podporu pro budování regionálních skladovacích kapacit a zpracování lokální zemědělské produkce. Mělo by to přispět k zastavení růstu cen potravin. V úterním usnesení výbor také žádá, aby navrhl maximální možné navýšení investic do obnovitelných zdrojů v dodavatelsko-odběratelském řetězci produkce a prodeje potravin. Podle výboru by měl rovněž připravit návrhy na snížení administrativní zátěže produkce potravin. Ministr vidí cestu v pravidelných kontrolách, cenové stropy nechystá. Premiér Petr Fiala (ODS) slíbil situaci řešit jako u paliv a energií. Konkrétně řekl, že kabinet nechá fungovat trh a využije nástroje, které už stát má. Podle opozice jsou ale opatření nedostatečná.

...

Ceny energií

O vysokých cenách potravin se diskutuje již delší dobu. Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová za příčinu vysokých cen potravin označila růst nákladů na energie a plyn. „Máme nejvyšší ceny v celé Evropě,“ řekla s tím, že to znevýhodňuje české výrobce, kteří tyto náklady musejí promítat do cen. „Podniká se za účelem zisku. Nikdo nedělá potraviny jako charitu,“ poznamenala.

Autor: ČT24

Vydáno: 12. dubna 2023

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3578282-vybor-zada-ministra-o-vetsi-podporu-lokalnich-zemedelcu-a-zpracovatelu-potravin