REPowerEU je program Evropské unie (EU) zaměřený na zvýšení podílu obnovitelné energie v energetickém mixu EU. Program byl zahájen v roce 2020 a má trvat do roku 2024.

Hlavními cíli programu REPowerEU jsou:

  • urychlit zavádění technologií pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů
  • zvýšit podíl energie z obnovitelných zdrojů na skladbě zdrojů energie v EU
  • zlepšit energetickou účinnost budov
  • zvýšit integraci obnovitelných zdrojů energie do energetického systému
  • podporovat inovace v oblasti technologií obnovitelné energie

K dosažení těchto cílů program zahrnuje různá opatření, jako je financování projektů v oblasti obnovitelných zdrojů energie, podpora energeticky účinných budov a iniciativy na podporu využívání obnovitelné energie v dopravě.

Od roku 2023 probíhá realizace programu REPowerEU. EU na program vyčlenila rozpočet ve výši 750 milionů eur a v členských státech EU se realizují různé iniciativy. Mezi klíčové iniciativy patří např:

  • financování projektů v oblasti obnovitelných zdrojů energie, jako jsou větrné a solární farmy a inovativní technologie skladování energie
  • podpora energeticky účinných budov, včetně grantů na renovace budov a vypracování energeticky účinných stavebních předpisů
  • podpora elektromobilů a udržitelných způsobů dopravy
  • vytvoření nového regulačního rámce, který usnadní integraci obnovitelných zdrojů energie do energetického systému

I když provádění programu REPowerEU stále probíhá, první výsledky jsou slibné. Podíl obnovitelné energie v energetickém mixu EU v posledních letech neustále roste a očekává se, že program tento trend urychlí. Kromě toho se očekává, že program vytvoří pracovní místa a podpoří hospodářský růst v odvětví obnovitelné energie.

Program REPowerEU je probíhající iniciativa, která byla zahájena v roce 2020 a má trvat do roku 2024. Přestože realizace stále probíhá, některá opatření již byla v rámci programu provedena. Zde jsou některé z iniciativ, které byly zavedeny:

  • Zvýšené financování projektů v oblasti obnovitelných zdrojů energie: EU zvýšila financování projektů v oblasti obnovitelných zdrojů energie s cílem urychlit zavádění technologií obnovitelných zdrojů energie. Například v roce 2020 vyčlenila EU 1 miliardu eur na partnerství pro čistý vodík, jehož cílem je podpořit výrobu a využívání obnovitelného vodíku.
  • Podpora energeticky účinných budov: Program podporuje rozvoj energeticky účinných budov poskytováním grantů na renovace budov a vypracovávání energeticky účinných stavebních předpisů. EU rovněž zahájila iniciativu "Renovační vlna", jejímž cílem je do roku 2030 zdvojnásobit roční míru renovací budov v EU.
  • Podpora udržitelné dopravy: Program podporuje využívání udržitelných možností dopravy, jako jsou elektromobily, prostřednictvím různých opatření, včetně rozvoje nabíjecí infrastruktury, podpory alternativních paliv a poskytování finančních prostředků na projekty v oblasti udržitelné dopravy.
  • Integrace obnovitelných zdrojů energie: Cílem programu je posílit integraci obnovitelných zdrojů energie do energetického systému vytvořením nového regulačního rámce, který podpoří zavádění technologií obnovitelné energie, jako je větrná a solární energie, a podpoří rozvoj inovativních technologií skladování energie.
  • Podpora inovací v oblasti technologií obnovitelných zdrojů energie: Program poskytuje podporu pro rozvoj inovativních technologií v oblasti obnovitelných zdrojů energie, včetně financování výzkumu a vývoje a podpory pilotních projektů.

Celkově jsou tyto iniciativy zaměřeny na zvýšení podílu energie z obnovitelných zdrojů v energetickém mixu EU, zlepšení energetické účinnosti a podporu inovací v odvětví obnovitelné energie.

Další informace prostřednictnictvím Zprávy o výsledku jednání CLIMATE - Klima a energie ze dne 29. března 2023.