Vážení členové,

dovolte, abych Vás informovala, že bylo vyhověno naší žádosti týkající se odkladu datování Stanoviska MZe (SZPI a SVS) k přístupu označování místa původu potravin.

 

Uvádím také další informace ze strany MZe ČR k tomuto přístupu, který je reakcí na aktuální situaci na trhu, týkající se celé řady potravin. Jedná se o případy, kdy je spotřebiteli v označování potraviny indikováno místo původu, ze kterého potravina nepochází a spotřebitel je tak uváděn v omyl ohledně skutečného místa původu. Pokud se na výrobku objevují údaje s potenciálem uvést spotřebitele v omyl, měly by být odstraněny, popř. vyjasněny tak, aby spotřebitel uveden v omyl být nemohl. Veškeré spotřebitelům poskytované povinné informace musí být přesné, jasné a snadno srozumitelné a nesmí být od nich odváděna pozornost.

Dlouhodobým cílem Ministerstva zemědělství je maximální podpora potravinářství v České republice, a proto bylo na základě žádosti PK  posunuto datování výše uvedeného Stanoviska ke dni 1.1.2024. Stanovisko s upraveným datováním je dostupné na stránkách eAGRI: https://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/oznacovani-potravin/

Dovoluji si Vás jménem MZe ČR ještě jednou upozornit na požadavky již dlouho platné legislativy k označování potravin a zároveň Vás požádat, abyste se s předmětným stanoviskem seznámili.