• Indové na vlně nostalgie oprašují vlastní kolu. Utká se s americkými giganty, 1. dubna 2023

Více než půlstoletí po svém uvedení se značka Campa Cola vrací na indický trh. Indové tento nealkoholický perlivý nápoj podobný kokakole hojně pili v 70. a 80. letech minulého století. Nyní hodlá jeho výrobce vyzvat západní společnosti Coca-Cola a Pepsi a poprat se o podíl na tamějším trhu. Brand se v době zbystřených patriotických nálad snaží konzumenty zaujmout jako ryze domácí produkt.

Autor: dvoj

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/indie-nealkoholicky-napoj-campa-cola-coca-cola-kokakola-pepsi.A230321_101508_eko-zahranicni_jadv

  • Situace na trzích s potravinami je předzvěstí velké krize, říká podnikatel, 2. dubna 2023

Snad nikdo jiný v tuzemsku nevysvětluje problematiku Ukrajiny jako obilnice světa tak otevřeně jako Petr Krogman. Rozhovor vznikl při hodnocení jeho pracovní cesty, kterou absolvoval na Ukrajinu v polovině března. Krogman nešetří kritikou a hovoří o mimořádném riziku, které Ukrajina i Evropa zatím přehlížejí. Zároveň upozorňuje, že zdánlivě klidná situace na světových trzích s potravinami je předzvěstí velké krize.

Autor: iDNES.cz

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/petr-krogman-valka-ukrajina-obili-podnikani.A230330_114842_zahranicni_klen?zdroj=ekonomikah_hp

  • České vepřové v ohrožení. Co stojí za komplikacemi u prodeje a chovu prasat?, 2. dubna 2023

Konec českého vepřového? Jen za loňský rok klesl celkový počet prasat v tuzemsku o 11 procent. I když výkupní cena roste, chovatelům to stále nepokrývá zvýšené náklady. Stavy vepřů se navíc omezují i v jiných evropských státech. Podle odborníků to povede k mírnému nedostatku, a tedy i k vyšší ceně.

Autor: Jan Krejsa

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/ceske-veprove-v-ohrozeni-co-stoji-za-komplikacemi-prodeje-a-chovu-prasat-208350

  • Mlékomaty zažívají v Česku renesanci. Zákazníky lákají cenou i kvalitou, 3. dubna 2023

Ještě před několika měsíci to s mlékomaty vypadalo zle a postupně mizely z mapy Česka. Nyní však zažívají renesanci, o automaty s čerstvým mlékem mají lidé čím dál větší zájem. Lidé u nich oceňují nejen čerstvost, ale i cenu, která je mnohdy o polovinu levnější, než v obchodech.

Autor: Petr Vaňous

Zdroj: https://www.denik.cz/ekonomika/mlekomaty-zazivaji-renesanci-lakaji-cenou-i-kvalitou-20240324.html

  • Drahé mléko, cukr i vejce. Velikonoční pečení se proti loňsku prodraží, ukázal průzkum, 3. dubna 2023

Ingredience na velikonoční pečení letos v akčních letácích meziročně zdražily asi o 32 procent. Nejvíce narostla cena mléka, proti minulému roku o 98 procent, a cukru krupice, asi o 88 procent. Vyplývá to z průzkumu České distribuční, která je největším distributorem letáků v České republice. Zájem o dekorace a suroviny na velikonoční pohoštění v obchodech roste a zatím je srovnatelný s loňskem.

Autor: ČTK

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/drahe-mleko-cukr-i-vejce-velikonocni-peceni-se-proti-lonsku-prodrazi-ukazal-pruzkum-208945

  • Stát nařídil víc kontrol cen potravin. Chce, aby se do nich promítly levnější energie či paliva, 3. dubna 2023

Stát nařídil více kontrol cen potravin u výrobců, zpracovatelů i prodejců. Chce zajistit, aby se do cenovek promítly levnější energie nebo pohonné hmoty. Právě ceny potravin jsou jedním z nejvýznamnějších faktorů vysoké inflace. Část ekonomů ale předpokládá, že už v dohledné době by mohly postupně začít klesat.

Autor: ČT24

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3576302-stat-naridil-vic-kontrol-cen-potravin-chce-aby-se-do-nich-promitly-levnejsi-energie

  • Analýza: Velikonoční pečení ze surovin v akci se proti loňsku prodraží o 32 pct, 3. dubna 2023

Ingredience na velikonoční pečení letos v akčních letácích meziročně zdražily asi o 32 procent. Nejvíce narostla cena mléka, proti minulému roku o 98 procent, a cukru krupice, asi o 88 procent. Vyplývá to z průzkumu České distribuční, která je největším distributorem letáků v České republice. Zájem o dekorace a suroviny na velikonoční pohoštění v obchodech již také roste a zatím je srovnatelný s loňskem, zjistila ČTK od vybraných prodejců.

Autor: ČTK

Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/222348/analyza-velikonocni-peceni-ze-surovin-v-akci-se-proti-lonsku-prodrazi-o-32-pct

  • Od zeleného po zakouřené. Pivovary jsou na Velikonoce připraveny, 3. dubna 2023

Už několik let vaří české pivovary speciální velikonoční piva. Nejinak tomu bude i letos a milovníci chmelového moku se mohou těšit na nevšední chutě i barvy. Od „tradiční“ zelené přes žlutou až po polotmavou.

Autor: Petr Vaňous
 
 
  • Právní bitva na obzoru. Stačilo pár slov o vodě v novele Ústavy, 3. dubna 2023

Stát dbá o šetrné využívání přírodních zdrojů, zejména vody a půdy, a o ochranu životního prostředí. To je nová věta, kterou do tuzemských právních norem zavádí novela Ústavy ČR, jež se ministerstvu životního prostředí právě vrátila z meziresortního připomínkového řízení. Dříve se na témže místě Ústavy psalo víceméně totéž, navíc jsou především slova „zejména vody a půdy“.

Autor: Jan Drahorád

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/voda-ustava-ochrana-tezba-odbory.A230402_155221_ekonomika_ven

  • Sáčková revoluce. Igelity by mohly skončit, nahradí je udržitelné alternativy, 3. dubna 2023

Typické svačinové sáčky v budoucnu už možná nebudou nebudou z plastu ani dalších materiálů, které mohou negativně dopadat na životní prostředí. Mnozí výrobci totiž přivádí do praxe alternativy, které klasické igelitové pytlíky nahrazují. Experimentují kupříkladu s uhličitanem vápenatým.

Autor: jla

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/obaly-svaciny-baleni-eu-tlak-vyrobci-zivotni-prostredi.A230329_065535_eko-zahranicni_jla

  • Dáme jídlo se od základu mění. Aplikace zrůžoví a přejmenuje se, 3. dubna 2023

Největší česká doručovací služba Dáme jídlo po jedenácti letech svého fungování na trhu mění své jméno. Nově ponese název Foodora. „Čeká nás období velkých změn, rebranding je tedy v tomto smyslu poměrně symbolická událost,“ říká šéf firmy Adam Kolesa v rozhovoru pro iDNES.cz.

Autor: Veronika Bělohlávková

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/dame-jidlo-nove-logo-aplikace-upgrade-kolesa.A230328_153529_ekonomika_vebe

  • Výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí zdražily asi o 20 procent, rostl prodej v akcích, 3. dubna 2023

Pandemie koronaviru, válka na Ukrajině ani energetická krize neměly zásadní vliv na prodej výrobků Mlékárny Valašské Meziříčí. Firma žádný významný propad nezaznamenala, počet zaměstnanců zůstal stabilní, řekl manažer společnosti Zdeněk Bukovjan. Zvýšily se však ceny výrobků, průměrně o 20 až 25 procent.

Autor: Petra Vaňatová

Zdroj: https://zemedelec.cz/vyrobky-mlekarny-valasske-mezirici-zdrazily-o-asi-20-procent-rostl-prodej-v-akcich/

  • Dražší Velikonoce. Kolik vás budou stát vejce či beránek a kdy mají obchody otevřeno?, 3. dubna 2023

Nákup na čtyři dny velikonočních svátků si v mnohém nezadá s nákupem na Vánoce. Peněženky poznamenala inflace i rostoucí ceny energií, proto budou pro Čechy slevové akce opět o něco důležitější než předchozí roky.

Autor: Jana Chmelíková

Zdroj: https://www.lidovky.cz/byznys/velikonoce-ceny-penize-inflace-potraviny.A230330_104701_ln_ekonomika_ape?zdroj=LN_top

  • Vejce za dvě koruny už nikdy nekoupíte. Cena dále poletí vzhůru, 3. dubna 2023

V letošním roce přemýšlí nad redukcí chovu pětina dotázaných drůbežářských podniků. Ukázal to nedávný průzkum Agrární komory České republiky a Českomoravské drůbežářské unie. Konec českých chovů drůbeže se časem hluboce propíše do našich peněženek. Levná vejce se k nám z dovozu už vozit nebudou, nebude důvod.

Autor: Kateřina Čepelíková

Zdroj: https://www.vitalia.cz/clanky/cena-vajec-domaci-dovoz/

  • Skupina zemí EU vyzývá k řešení přílivu zemědělských produktů z Ukrajiny, 3. dubna 2023

Polsko, Slovensko, Maďarsko, Bulharsko a Rumunsko navrhují obnovení cel a kvót na ukrajinské zemědělské produkty v případě, že příliv těchto produktů snižující ceny na unijních trzích nebude možné zastavit jiným způsobem. Premiéři těchto pěti členských zemí Evropské unie to podle agentury Reuters uvedli v dopisu adresovaném předsedkyni Evropské komise (EK) Ursule von der Leyenové.

Autor: ČTK
 
 
  • Mlékárny se potýkají s rostoucími náklady, výrobky zdražují i o desítky procent, 3. dubna 2023

Pandemie koronaviru, rostoucí náklady na provoz, zejména na energie, ale také například zvyšování cen mléka nebo zdražení obalového materiálu přinutily mlékárny zdražit výrobky, někde i o 35 procent. Některé menší kvůli tomu ztratily zákazníky, lidé totiž v krizi šetří a kupují méně regionálních výrobků. O mléčné výrobky tak mají menší zájem drobné obchody, některé i krachují. Vyplývá to z ankety mezi oslovenými mlékárnami. Podle některých se ale situace zlepšuje, trh s energiemi se stabilizoval. Krize nemá vliv například na dlouhodobé kontrakty Mlékárny Hlinsko, která výrobu zahájila před 80 lety, 1. dubna 1943.

Autor: Zuzana Fialová

Zdroj: https://zemedelec.cz/mlekarny-se-potykaji-s-rostoucimi-naklady-vyrobky-zdrazuji-i-o-desitky-procent/

  • Rusko má sklady přeplněné obilím. Je to katastrofa, zoufají si místní zemědělci, 4. dubna 2023

V zoufalé situaci se ocitli ruští zemědělci, protože jejich sklady jsou plné neprodaného obilí a slunečnice. Tím je ohrožena i budoucí úroda, kterou nebude kde uskladňovat. Zemědělcům navíc chybí peníze na kvalitnější osiva. Klacky pod nohy jim hází i ruská vláda, která chystá zpřísňující opatření na jejich dovoz.

Autor: Michal Sobotka

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-rusko-ma-sklady-preplnene-obilim-je-to-katastrofa-zoufaji-si-mistni-zemedelci-40427651#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=%3Ca%20href=

  • Odborníci varují před tousty. Je v nich tolik soli jako v pytlíku brambůrků, 4. dubna 2023

Když si člověk dá dva plátky toustu s chutným sýrem a přikousne k tomu pár oliv, může se mu stát, že vyčerpá doporučenou denní dávku soli. Alespoň ve Velké Británii. Skupina expertů totiž zkoumala složení tamních toustových chlebů a výsledek nedopadl ze zdravotního hlediska vůbec dobře.

Autor: Martin Moštěk

Zdroj: https://www.denik.cz/zdravi/toustovy-chleb-sul-bamburky.html

  • Zákazníci se více zaměřili na privátní značky, 4. dubna 2023

Firma efko cz, která ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku vyrábí konzervovanou zeleninu, měla loni meziročně podobné tržby 457 milionů korun. Zákazníci se podle ní v krizi a při vysoké inflaci víc zaměřili na takzvané privátní značky, tedy zboží, jež si nechají řetězce vyrobit a nabízí ho pod vlastním názvem. Jeho kvalita je podle firmy někdy sporná. Firmě loni meziročně vzrostly náklady za energie téměř o 300 procent, za sklenice o polovinu. Loni sama zdražila výrobky zhruba o 15 procent. Uvedl to  jednatel společnosti Tomáš Kučera.

Autor: Zuzana Fialová

Zdroj: https://zemedelec.cz/zakaznici-se-vice-zamerili-na-privatni-znacky/

  • Cena vajec v Česku rekordně rostla. Jinde v Evropě si připlatí jen zlomek, 4. dubna 2023

Ceny vajec v Česku se i v únoru zvýšily nejvíce ze všech zemí Evropské unie. Meziročně vejce zdražila o 95,1 procenta, zatímco průměr EU je 31,1 procenta.

Autor: ČTK

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-osobni-velikonoce-se-prodrazi-cena-vajec-v-cesku-rekordne-rostla-228903#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=abtest222_hitovani_v_komentarich_varBB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=%3Ca%20href=

  • Řetězce na Slovensku zastropovaly ceny potravin. Podfuk, míní lidé, 4. dubna 2023

Osm obchodních řetězců na Slovensku zastropovalo ceny vybraných potravin, ale na tuto iniciativu se valí značná kritika. Menší obchodníci mluví o možné kartelové dohodě, řetězce to důrazně odmítají. I lidé si stěžují, že ceny jsou zastropované vysoko a jinde se výrobky dají sehnat levněji.

Autor: Ivan Vilček

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-retezce-na-slovensku-zastropovaly-ceny-je-to-podfuk-mini-lide-40427754#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=7&utm_campaign=abtest222_hitovani_v_komentarich_varBB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=%3Ca%20href=

  • Nekula chce levnější brambory. Je to nemravné, říká o vysokých cenách, 4. dubna 2023

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) chce zatlačit na zlevnění jablek a brambor, kde je obchodní přirážka až 200 procent. U cukru a vajec už je podle něj pokles cen patrný.

Autor: ČTK

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-osobni-nekula-chce-levnejsi-brambory-je-to-nemravne-rika-o-vysokych-cenach-228949#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=abtest222_hitovani_v_komentarich_varBB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=%3Ca%20href=

  • Potravinová krize se nekoná, v krizi jsou zemědělci, 4. dubna 2023

Ještě před několika měsíci evropští potravináři a zemědělci hrozili potravinovou krizí globálního rozsahu. Měla nastat v důsledku nemožnosti vyvážet obilí z Ukrajiny. A hle, ono se vyváží, a to nejen přes uvolněné černomořské přístavy, ale také po evropské souši.

Autor: Jan Ferenc
 
 
  • Odebírat PET láhve a plechovky by měly i malé obchody, vyzývá iniciativa, 4. dubna 2023
Do případného systému zálohování PET láhví a plechovek by se podle Iniciativy pro zálohování, která usiluje o plošný zálohový systém v Česku, měly povinně zapojit obchody od 50 metrů čtverečních. Malí obchodníci zatím přistupují k zálohování s rezervou. Upozorňují na to, že zapojení pouze velkých obchodů může vést k zavírání vesnických provozoven.

Autor: mar, ČTK

  • Nejvyšší kontrolní úřad napsal, jak se v kampaních na propagaci masa či mléka plýtvá penězi, 5. dubna 2023

V listopadu jsme upozornili na pochybnou kampaň Agrární Komora České Republiky „žeru maso“. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) se teď ve výroční zprávě zaměřil na další pochybné kampaně, které platí Ministerstvo zemědělství. Je to neveselé čtení.

Autor: Michal Berg

Zdroj: https://medium.seznam.cz/clanek/michal-berg-nejvyssi-kontrolni-urad-napsal-jak-se-v-kampanich-na-propagaci-masa-ci-mleka-plytva-penezi-5952

  • Cena za oběd v restauraci stagnuje, v březnu vyšel na 182 korun, 5. dubna 2023

Ceny obědů narazily na svůj strop a růst se od prosince loňského roku zastavil. V březnu dosáhla průměrná cena oběda v České republice 181,90 korun, o měsíc dříve to bylo 181,40 korun a v prosinci loňského roku 180,40 korun. Vyplývá to z transakcí stravenkovými kartami Gastro Pass Card společnosti Sodexo Benefit

Autor: vebe

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/cena-obed-menu-restaurace-sodexo.A230404_091556_ekonomika_vebe

  • Polský ministr zemědělství oznámil demisi, reaguje na protesty rolníků, 5. dubna 2023

Polský ministr zemědělství Henryk Kowalczyk oznámil, že podá demisi. Informovala o tom dnes agentura Reuters a polská média. Rezignace je reakcí na protesty zemědělců v souvislosti se zvýšeným dovozem ukrajinského obilí, napsal polský server Onet.pl. Polští rolníci si stěžují na to, že polský trh zaplavila levnější ukrajinská produkce.

Autor: ČTK

Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/222382/polsky-ministr-zemedelstvi-oznamil-demisi-reaguje-na-protesty-rolniku

  • Prouza: Agrobaroni na Češích nesmírně vydělávají, 6. dubna 2023

Ministr zemědělství by se měl hlavně ptát, proč největší zemědělci tak brutálně zdražovali. Od komise, která má řešit ceny potravin, nečekám vůbec nic, říká Tomáš Prouza ze Svazu obchodu. Byl hostem Agendy SZ Byznys.

Autor: Silvie Friedmannová

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-prouza-agrobaroni-na-cesich-nesmirne-vydelavaji-229000#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=abtest222_hitovani_v_komentarich_varBB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=%3Ca%20href=

  • Česko se nezná k Nutri Score, 6. dubna 2023

Svět se vyvíjí a mnohá česká média věnující se designu o tom nedokážou informovat. Nejhůře je na tom oblast informačního designu, který přesto, že představuje velké specifikum, je u nás ztotožňován s grafickým designem, ale v jeho výuce se v podstatě nevyskytuje. Vyžaduje totiž větší propojení s vědeckými obory mimo klasickou historii umění, což je v českém prostoru stále velký problém.

Autor: designcabinet.cz

Zdroj: https://www.designcabinet.cz/cesko-se-nezna-k-nutri-score

  • Taky jste už ochutnali? Automat na kysané zelí je nošovickou kuriozitou, 6. dubna 2023

Na vyšší úroveň pozvedli v Nošovicích slávu zdejšího kysaného zelí. Na zdravou a chutnou superpotravinu zřídili i prodejní automat. Podobně jako svého času na domácí mléko.

Autor: Radek Lukzsa, Vladimír Pryček

Zdroj: https://www.denik.cz/podnikani/taky-jste-uz-ochutnali-nosovickou-kuriozitou-je-automat-na-kysele-zeli-20230405.html

  • Nejdražší Velikonoce. Letos Češi o jarních svátcích utratí o třetinu víc než loni, 6. dubna 2023

Vejce, mouka, cukr a další položky výrazně prodraží velikonoční jidáše, beránky či mazance. Cena nákupního košíku, který obsahuje suroviny na pečení, vzrostla podle údajů Českého statistického úřadu oproti loňsku o více než 30 procent, což dělá z letošních Velikonoc ty nejdražší za mnoho let.

Autor: iDNES.cz

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/velikonoce-nakupy-ceny-akce-letaky-akcni-ceny.A230405_180851_ekonomika_vebe?zdroj=ekonomikah_hp

  • Nekula chce zatlačit na zlevnění jablek a brambor, řekl pro Blesk, 6. dubna 2023

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) chce zatlačit na zlevnění jablek a brambor, kde je obchodní přirážka až 200 procent. U cukru a vajec už je podle něj pokles cen patrný. Meziresortní skupina, která se zabývá vysokými cenami potravin, se znovu sejde příští týden, řekl také. Výsledky kontrol České obchodní inspekce (ČOI) nebo potravinářské inspekce k cenám potravin očekává během následujícího měsíce. Nekula to řekl v rozhovoru pro Blesk.cz.

Autor: ceskenoviny.cz

Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/222395/nekula-chce-zatlacit-na-zlevneni-jablek-a-brambor-rekl-pro-blesk

  • Jak Češi reagují na drahotu? Méně topí a šetří na jídle. U kadeřníka cenu neřeší, 6. dubna 2023

Bezmála rok už se Češi potýkají s bezprecedentní válečnou drahotou a většina z nich začala šetřit. Ne ale na všem, jak dokládá velká anketa Deníku.

Autor: Jan Klička

Zdroj: https://www.denik.cz/cesi-v-cislech/anketa-uspory-ceny-potraviny-energie-inflace-cesko-za-babku-vysledky-phm.html