• Brusel chce měnit farmaření. Nereálné cíle zdraží potraviny, varují zemědělci, 27. března 2023

Zelená kritéria už zasahují nejen do energetiky, ale začínají určovat i pravidla pro zemědělce. Takzvaná taxonomie, tedy zařazení ekologických postupů a produktů do zemědělství, se ale v současné podobě českým farmářům nelíbí.

Autor: Magdalena Maňáková

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-brusel-chce-menit-farmareni-zdrazi-tim-potraviny-varuji-zemedelci-226292#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=%3Ca%20href=

  • Obchody na Slovensku zavádějí cenové stropy. Nesmysl, shodují se výjimečně Nekula s Prouzou, 27. března 2023

Zatímco ve Francii nebo na Slovensku zavádějí supermarkety dobrovolně cenové stropy na zboží, Češi se podobného opatření asi nedočkají. Proti jsou jak obchody, tak i ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Ten také naznačuje, že Slováci za některé potraviny zaplatí daleko víc než Češi.

Autor: Jan Krejsa

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/obchody-na-slovensku-zavadeji-cenove-stropy-nesmysl-shoduji-se-vyjimecne-nekula-s-prouzou-208187

  • PŘEHLEDNĚ: Máslo i cukr. Cena základních potravin konečně klesá, expert ale brzdí nadšení, 27. března 2023

Základní potraviny po několika měsících zlevňují, od ledna například velmi výrazně klesla cena másla nebo eidamské cihly. V meziročním srovnání je ale stále vidět prudké zdražení většiny produktů. Agrární analytik Petr Havel navíc varuje, že ceny některých základních potravin opět porostou. A i když se v následujících měsících očekává stabilizace, s levnými potravinami, které jsme v tuzemských obchodech mohli vidět před válečným konfliktem na Ukrajině, se můžeme rozloučit.

Autor: Ladislav Šustr

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/prehledne-podivejte-se-jak-klesa-cena-zakladnich-potravin-odbornik-brzdi-nadseni-208319

  • Asociace: Obchodní řetězce podporují koncentraci výroby potravin, 27. března 2023

 Obchodní řetězce v ČR podle Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) podporují velké průmyslové producenty potravin. Předseda asociace Jaroslav Šebek v tiskové zprávě uvedl, že obchodníci velmi zřídka odebírají produkci od drobných farmářů, které asociace sdružuje. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza pak ČTK řekl, že mezi obchodníky je po regionálních potravinách velká poptávka, ale u nejmenších dodavatelů je problém s nevyvážeností dodávek a obchody si nemohou dovolit mít prázdné regály. Zemědělci se s obchodníky v poslední době přou o to, kdo může za současné vysoké ceny potravin.

Autor: ČTK

Zdroj: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/asociace-obchodni-retezce-podporuji-koncentraci-vyroby-potravin/2343616

  • Natankuju, nacpu lednici, u nás už neutrácím, píší čtenáři o nákupech u sousedů, 27. března 2023

Velké srovnání cen potravin, které sestavily Seznam Zprávy, ukázaly, že dráž než doma mohou Češi nakoupit už jen na Slovensku. Jaké zkušenosti a názory na přeshraniční nakupování a ceny výrobku mají čtenáři?

Autor: Seznamzpravy.cz

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-natankuju-nacpu-lednici-u-nas-uz-neutracim-pisi-ctenari-o-nakupech-u-sousedu-228430

  • Žádné přebytky ani odpad. Řetězce vítězí v boji proti plýtvání potravinami, 27. března 2023

Třetina veškerého vyprodukovaného jídla přijde nazmar, polovinu mají na svědomí domácnosti. Naopak obchodní řetězce mají potravinového odpadu jen sedm procent, což znamená, že do kontejneru nevyhodí téměř žádný poživatelný pokrm. Mizí tak fenomén tzv. dumpsteringu.

Autor: Veronika Bělohlávková

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/plytvani-potraviny-jidlo-bedynky-prebytky-dumpstering.A230327_084656_ekonomika_vebe?

zdroj=ekonomikah_hp

  • Ceny se srovnají až příští rok. Pro nás všechny to může být pozdě, varuje Hampl, 27. března 2023

“Hlavní problém je makroekonomický, to není problém jednoho cenového okruhu, jedněch výrobců a maloobchodníků. Máme prostě obrovsky vysokou inflaci, která se projevuje v řadě položek,” vysvětluje k cenám potravin šéf Národní rozpočtové rady vlády Mojmír Hampl. Rád by věřil, že se Česko k cenové stabilitě vrátí na začátku příštího roku. “I to mi ale přijde pozdě," varuje.

Autor: Světlana Witovská

Zdroj: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/spotlight-rozhovor-mojmir-hampl-zpravy/r~92b36994ca3911edbc030cc47ab5f122/

  • Test čerstvých vajec: Jsou nejlepší z ekofarmy, haly, nebo klece?, 28. března 2023

Všichni asi tušíme, že se pod skořápkou schovávají bílek a žloutek. Ale ono je toho mnohem víc. Věděli jste, že je vejce pokladnička plná zdraví prospěšných živin? Jen tedy musíme koupit ta pravá.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/test-a-spotrebitel/vejce-test-klecovy-chov-podestylka-cena-kvalita-velikonoce.A230327_112420_test_ven?zdroj=ekonomikah_hp

Autor: Magdalena Nová

  • Znovín Znojmo získal medaile na soutěžích růžových vín i odrůdy Sauvignon, 28. března 2023

Vinařství Znovín Znojmo získalo velkou zlatou medaili na první ze série soutěží Concours Mondial de Bruxelles věnované růžovým vínům, na sesterské soutěži odrůdy Sauvignon přidalo jednu ze čtyř zlatých medailí pro bílá vína. O výsledcích obou soutěží informoval v tiskové zprávě Vinařský fond, který účast tuzemských vín na zahraničních soutěžích finančně podporuje.

Autor: ČTK

Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/222285/znovin-znojmo-ziskal-medaile-na-soutezich-ruzovych-vin-i-odrudy-sauvignon

  • Do školy pro levný oběd? Nekalá konkurence, hřímají hospodští. Viní stát i obce, 28. března 2023

Zhruba dvakrát levnější oběd než v restauracích láká nové strávníky do školních jídelen. Podle naštvaných hospodských jde o nekalou konkurenci sponzorovanou zřizovateli. Těmi jsou stát, kraje či obce.

Autor: Přemysl Spěvák

Zdroj: https://www.denik.cz/ekonomika/levne-obedy-skolni-jidelny-restaurace.html

  • Klepnu na to klackem... Ukrajinští zemědělci čistí pole od min, riskují život, 28. března 2023

Ukrajinští zemědělci si musejí vybrat, zda budou nasazovat život při čistění polí od min vlastními silami, nebo riskovat vážné ekonomické potíže. Čelí totiž tlaku jarní setby a ruští vojáci za sebou zanechali příliš mnoho výbušnin, aby je sapéři stihli včas odstranit. Experti před čistěním polí svépomocí varují.

Autor: jhr

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/zemedelstvi-setba-ukrajina-sedlaci-rusko-miny-vybusniny-valka.A230327_154312_zahranicni_jhr

  • Chřestová sezóna na Mělnicku má začít 20. dubnam, 28. března 2023

Chřestová sezona v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku má začít 20. dubna, zdražení bude o jednotky korun. Kilogram chřestu bude stát podle jakosti od 80 do 220 korun. Firma také letos spustila novinku, pěstování a prodej českého křenu. Sdělil to v tiskové zprávě Jan Charvát ze společnosti Český chřest.

Autor: Zuzana Fialová

Zdroj: https://zemedelec.cz/chrestova-sezona-na-melnicku-ma-zacit-20-dubna/

  • Společnosti Philip Morris stoupl zisk i tržby, 28. března 2023

Společnosti Philip Morris ČR, výrobci a prodejci tabákových výrobků, loni stoupl meziročně čistý zisk o 3,4 procenta na 3,6 miliardy Kč. Tržby bez spotřební daně a DPH vzrostly o 11 procent na 20,9 miliardy Kč, oznámila v úterý firma v tiskové zprávě a pozvánce na valnou hromadu.

Autor: ČTK

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-spolecnosti-philip-morris-stoupl-zisk-i-trzby-40427031

  • Ovocnáři se bojí, že zítra přijdou o celou sezonu, 28. března 2023

Pěstitelé ovoce s obavami vyhlížejí příští desítky hodin, které dost možná rozhodnou, jestli letos sklidí nějakou úrodu. Fatální se pro ni totiž může stát už noc na středu, kdy teploty klesnou až na minus sedm stupňů Celsia.

Autor: Klára Šotková

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-rozhoduje-se-o-urode-ovocnaru-v-noci-ma-byt-az-sedm-pod-nulou-228525#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=abtest217_krokovy_redesign_feedu_varBB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

  • Čepovaná plzeň za dva roky zdražila o deset korun. Rozdíly v krajích jsou značné, 29. března 2023

Inflace, vyšší ceny energií a v neposlední řadě dražší pivo od samotného dodavatele. Tak zdůvodňují zdražení plzeňského piva provozní a majitelé restaurací napříč Českou republikou, které Deník oslovil. Podle jeho zjištění se cena točeného Pilsner Urquell momentálně pohybuje v průměru kolem 58 korun za půllitr.

Autor: denik.cz

Zdroj: https://www.denik.cz/ekonomika/cena-pivo-zdrazovani-plzen.html

  • Nůžky se otevírají. V gastronomii nejvíce trpí vesnické hospody, 29. března 2023

Tuzemská gastro scéna prochází proměnou. Obor jako celek si od roku 2019 polepšil v prvních dvou měsících v tržbách o třetinu, meziročně pak o 13 procent. To ale odpovídá nárůstu cen, tudíž zdánlivě se situace příliš neliší od období před pandemií. Meziročně se také zvýšil podíl transakcí platebními kartami z 24 na 47 procent, vyplývá to z dat Dotykačky.

Autor: vebe

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/gastro-dotykacka-hospoda-restaurace-vesnice.A230329_092103_ekonomika_vebe

  • Vydíraní Češi? Co se děje v obchodech je nehoráznost, míní experti, 29. března 2023

Energetická krize i vlna zdražování dopadla na Česko nerovnoměrně. Polostátní gigant ČEZ hlásí rekordní zisk, polepšili si i zemědělci i potravinové řetězce. Naopak domácnosti zchudly. Experti mluví o nespravedlnosti.

Autor: Tomáš Svoboda

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-lide-krizi-prohrali-firmy-vitezi-zvyseni-cen-je-nestydate-mini-experti-228584#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=%3Ca%20href=

  • Polský premiér žádá, aby Evropská komise omezila dovoz ukrajinského obilí, 30. března 2023

Polsko si přeje, aby Evropská unie použila všechny nástroje k omezení vývozu ukrajinského obilí na unijní trh. Na dnešní tiskové konferenci to řekl polský premiér Mateusz Morawiecki. Jeho vláda čelí hněvu polských rolníků, kterým vadí dopady přílivu ukrajinského obilí na ceny. Na problém upozorňují zemědělci i z dalších zemí EU.

Autor: ČTK

Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/222321/polsky-premier-zada-aby-evropska-komise-omezila-dovoz-ukrajinskeho-obili

  • Mlékárna Olma se potýká s rostoucími cenami mléka i dalších nákladů, 31. března 2023

S rostoucími cenami mléka, vstupních materiálů, energií i mzdových nákladů se v posledních dvou letech potýká mlékárna Olma Olomouc, která patří mezi největší zpracovatele mléka v Česku. Kvůli vyšším nákladům na výrobu zdražila své mléčné produkty. Problémy mlékárně způsobuje i nedostatek kvalifikovaných pracovníků na tuzemském trhu. ČTK informaci získala z výroční zprávy mlékárny Olma, která od roku 2009 patří do skupiny Agrofert.

Autor: ČTK

Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/222338/mlekarna-olma-se-potyka-s-rostoucimi-cenami-mleka-i-dalsich-nakladu

  • Mattoni po šestnácti letech mění šéfa. Do čela míří Čech, 31. března 2023

Změna po šestnácti letech. Alessandro Pasquale, majitel největší nápojářské skupiny ve střední Evropě Mattoni 1873, předává řízení své firmy, s níž expandoval do Evropy.

Autor: Filip Horáček

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-mattoni-po-sestnacti-letech-meni-sefa-do-cela-miri-cech-228635