Vysoké ceny potravin a marže obchodníků řešit nemůžeme. Tak reaguje Česká obchodní inspekce (ČOI) na podněty spotřebitelů, kteří si u ní stěžují třeba na drahé papriky. Přitom k zasílání podnětů nabádal veřejnost ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR ho teď kritizuje za to, že zbytečně zahlcuje kontrolní orgány místo toho, aby navrhoval snížení DPH u potravin.

...

Jistá očekávání má od meziresortní skupiny prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. „Jelikož je v této skupině obsaženo ministerstvo financí, zemědělství a také ministerstvo průmyslu a obchodu, očekávám, že odstraní příčiny. Potraviny nejsou drahé samy o sobě, ale proto, že je u nás enormně vysoká cena elektřiny a plynu a je zastropovaná na enormně vysoké výši. Ceny energií jsou v Česku zastropované daleko výše než v zahraničí, což samozřejmě zvyšuje i cenu výrobků. Máme tu drahé odpady i obaly. Meziresortní skupina by se měla zabývat tím, jak snížit tyto zvýšené náklady, eventuálně tím, jak snížit DPH na potraviny,“ řekla Večeřová ve vysílání CNN Prima NEWS.

Autor: Jan Krejsa

Vydáno: 20. března 2023

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/drahe-potraviny-a-vysokou-marzi-resit-nemuzeme-tvrdi-coi-neni-to-v-jejich-komeptenci-207875