• Konec českých jablek? Ovocnáři kácí své sady, nahradí je řepkou a obilím, 18. března 2023

V českých sadech jde podle ovocnářů k zemi milion stromků a zemědělci se chystají raději pěstovat obilí nebo řepku. Drtí je nízké výkupní ceny a levnější konkurence z Polska. Řetězce ale tvrdí, že nemají povinnost zachraňovat neefektivní zemědělce. Problémy mají hlavně ovocnáři, kteří neinvestovali do modernizace a obnovy sadů, tvrdí Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. Ostatní dodavatelé prý naopak expandují, nedostatek tuzemských jablek na pultech obchodů proto podle něj nehrozí.

Autor: Jan Krejsa

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/konec-ceskych-jablek-ovocnari-kaci-sve-sady-nahrazuji-je-pole-s-repkou-a-obilim-207713

  • Online nakupování bude ještě snazší. Na český trh vstupují dva velcí hráči, 20. března 2023

Internetové obchody v Česku našly zemi zaslíbenou, funguje jich tu už přes 55 tisíc. Zákazníci v nich hledají nižší ceny a širší výběr než v kamenných obchodech, ale zatím se jen výjimečně obojí sešlo na jednom místě. To by se mohlo brzy změnit. Na tuzemský trh přicházejí dvě velká internetová tržiště – polské Allegro a německý Kaufland.

Autor: Veronika Bělohlávková

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/e-shopy-obchod-kaufland-allegro-nakupovani-online.A230319_192425_ekonomika_mejt?zdroj=ekonomikah_hp

  • Šéf ovocnářů: Zmizí milion ovocných stromů. Náklady na produkci jablek mnohonásobně stouply, 20. března 2023

Proč se čeští sadaři s obtížemi prosazují proti dovozu jablek z Polska? Je silná konkurence důvodem, proč někteří ovocnáři v Česku letos nejspíš skončí? Kdo nebo co stojí za vysokou cenou českých potravin? Vladimír Kroc se ptal Martina Ludvíka, předsedy Ovocnářské unie a viceprezidenta Agrární komory.

Autor: Vladimír Kroc, Tereza Cieslarová

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/ekonomika/ovoce-naklady-inflace-jablka-penize-zdrazovani_2303172103_bko

  • Šest zajímavostí z ekologického zemědělství v Česku aneb Cesta od tří farem k více než pěti tisícům, 20. března 2023

iozemědělství je na vzestupu. V  roce 1990 byly na území Česka pouze tři ekologicky hospodařící farmy. Dnes jich je 5086. Z celkové rozlohy zemědělské půdy využívají více než 15 procent, tedy 570 tisíc hektarů – převážně v horských a podhorských oblastech bývalých Sudet. Nejčastěji jde o pastviny. Orná půda nyní tvoří necelou pětinu celkové výměry ekologicky obhospodařovaných pozemků, její podíl však roste, uvádí nově vydaná ročenka ministerstva zemědělství o stavu ekologické produkce v Česku. Biozemědělci využívají přírodní hnojiva. Nepřípustné jsou u nich také syntetické pesticidy či geneticky modifikované organismy.

Autor: Viktor Votruba

Zdroj: https://archiv.hn.cz/c1-67184680-sest-zajimavosti-z-ekologickeho-zemedelstvi-v-cesku-aneb-cesta-od-tri-farem-k-vice-nez-peti-tisicum

  • Zachránce českého chřestu Šafář se snaží o obrodu českého křenu, 20. března 2023

Jiří Šafář před několika lety přesvědčil Čechy, že je skvělé na jaře ochutnat český chřest. Na Mělnicku obnovil jeho produkci a v současnosti je tak největším pěstitelem této „buržoazní zeleniny“. Nyní se pouští do nového projektu, chce v obchodech nabízet český křen.

Autor: Jan Drahorád

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/pestovani-kren-safar-chrest.A230317_164725_ekonomika_drh

  •  Slováci stropují ceny potravin, chtějí zbrzdit inflaci. Podle ekonoma Kovandy to může mít zcela opačný efekt, 20. března 2023

 Osm největších maloobchodních řetězců na Slovensku od pondělí na tři měsíce stanovilo cenový strop na vybrané potraviny. Dohodly se na tom s tamním ministerstvem zemědělství. Opatření se po následující čtvrtrok dotkne téměř čtyř stovek různých položek. Jak zjistily Lidovky.cz, Česko prozatím takový krok neplánuje.

Autor: Veronika Rodriguez

Zdroj: https://www.lidovky.cz/byznys/slovensko-inflace-potraviny-supermarkety-stropy.A230319_202116_ln_ekonomika_hma?zdroj=LN_top

  •  Velikonoce se prodraží. Domácí vejce jde ale sehnat za stejnou cenu jako polská, 20. dubna 2023
Letošní Velikonoce se českým hospodyňkám prodraží. Tedy pokud je řeč o těch ženách a dívkách, za kterými chodí koledníci a které nebydlí v domě se zahradou, kde jim dělají společnost slepice. Pokud totiž nejsou vejce právě v aktuální slevové nabídce, cena za jeden kus o velikosti M atakuje i sedmikorunovou hranici - běžně jsou vajíčka k dostání za 6 korun a 70 haléřů. V akci je lze pořídit i za 4 koruny a třicet haléřů. 
 
Autor: Jana Kopecká
  • Jak šetříme? Na jídle, oblečení i energiích. Třetina lidí omezila cestování, 20. března 2023

Jak řešit, když zdražování začne citelně zasahovat rodinné rozpočty? Lidé se začali uskrovňovat v jídle i energiích i šetřit na tom, co nepovažují za nejnutnější. Ukazují to data Seznam Zpráv v unikátním projektu Jak se vám žije.

Autor: Kateřina Mahdalová

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-jak-se-vam-zije-jak-cesi-setri-227980

  • V obchodech zlevnilo máslo nebo hovězí. Skokové zdražování už letos odborníci neočekávají, 20. března 2023

Ceny potravin by se nejpozději ve druhé polovině letošního roku měly stabilizovat, shodující se analytici a zástupci oborových svazů.

Autor: Tomáš Zítko

Zdroj: https://archiv.hn.cz/c1-67184710-v-obchodech-zlevnilo-maslo-nebo-hovezi-skokove-zdrazovani-uz-letos-odbornici-neocekavaji

  • Jídelníčky restaurací prochází revolucí. Kvůli cenám potravin z nich mizí i české klasiky, 20. března 2023

Nad řadou tradičních položek v jídelníčcích restaurací se stahují mračna. Takzvané obědové hotovky se stávají luxusními jídly. Na vině jsou drahé suroviny – hovězí maso nebo zelenina. Než aby takové pokrmy jako rajskou s paprikovým luskem restauratéři nabízeli za přemrštěné ceny, raději je z jídelníčků škrtají. Zákazníky by to totiž mohlo odradit.

Autor: Karel Zídka

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/jidelnicky-prochazi-revoluci-restaurateri-kvuli-cenam-potravin-skrtaji-i-ceske-klasiky-207460

  • V Česku loni ukončilo činnost 13 pěstitelů tržní zeleniny, letos asi další, 21. března 2023

V České republice loni ukončilo činnost 13 pěstitelů tržní zeleniny a jejich počet se tak snížil na 354 z 367 v roce 2021. Pěstební plocha se zeleninou klesla na 11.319 hektarů z předloňských 12.066 hektarů. Další úbytek farmářů zabývajících se tržní produkcí zeleniny lze kvůli rostoucím nákladům a problematické situaci na trhu očekávat i letos na jaře. ČTK informaci získala ze situační a výhledové zprávy, kterou zpracovalo ministerstvo zemědělství společně se Zelinářskou unií Čech a Moravy.

Autor: ČTK

Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/222210/v-cesku-loni-ukoncilo-cinnost-13-pestitelu-trzni-zeleniny-letos-asi-dalsi

  • Na MZe se poprvé sejde meziresortní skupina kvůli vysokým cenám potravin, 21. března 2023

Praha - Na ministerstvu zemědělství (MZe) se dnes poprvé sejde meziresortní skupina, která se má zabývat vysokými cenami potravin. Kromě zástupců MZe mají být součástí skupiny zástupci ministerstva financí a obchodu, zástupci úřadu vlády a Národní ekonomické rady vlády (NERV). Skupina se má podle MZe mimo jiné zabývat kompetencemi kontrolních orgánů.

Autor: ČTK

Zdroj: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/na-mze-se-poprve-sejde-meziresortni-skupina-kvuli-vysokym-cenam-potravin/2341513

  • ÚOHS oslovil kvůli vyšetřování růstu cen potravin 200 firem z výrobního řetězce, 21.března 2023

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se zabývá 40 podněty ohledně nepřiměřeného růstu cen potravin. Kromě toho vede vlastní vyšetřování, které má zmapovat strukturu trhu a cenový vývoj v celém řetězci od zemědělce až po prodej konečnému zákazníkovi. V souvislosti s tímto vyšetřováním už úřad oslovil 200 firem ze všech částí výrobního, zpracovatelského a prodejního řetězce. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě.

Autor: ČTK

Zdroj: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/uohs-oslovil-kvuli-vysetrovani-rustu-cen-potravin-200-firem-z-vyrobniho-retezce/2341384

  • Spotřeba sýrů v ČR stoupá, 21. března 2023

Plátkový sýr na chleba, grilovaný hermelín nebo strouhaný parmazán na těstovinách si Češi vychutnávají častěji než v minulosti. Obliba sýrů v České republice neustále stoupá, za posledních deset let se zvýšila o 1,5 kila na 14,4 kila sýra na osobu za rok.

Autor: medicina.cz

Zdroj: https://medicina.cz/clanky/14542/34/Spotreba-syru-v-cR-stoupa/

  • Daňovou úlevou na čepované pivo a cider pomůže Británie svým pubům, 21. března 2023

Britský ministr financí Jeremy Hunt minulý týden představil další plán na podporu hospod a pohostinství. Zvýší takzvanou „výčepní úlevu“, tedy daňové zvýhodnění na čepované pivo a cider.

Autor: Magdalena Maňáková

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-danovou-ulevou-na-cepovane-pivo-a-cider-pomuze-britanie-svym-pubum-228076

  • Nekulova blamáž. Drahé potraviny přehodil na ČOI, ta je řešit nemůže. Zpražil ho i Prouza, 21. března 2023

Vysoké ceny potravin a marže obchodníků řešit nemůžeme. Tak reaguje Česká obchodní inspekce (ČOI) na podněty spotřebitelů, kteří si u ní stěžují třeba na drahé papriky. Přitom k zasílání podnětů nabádal veřejnost ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR ho teď kritizuje za to, že zbytečně zahlcuje kontrolní orgány místo toho, aby navrhoval snížení DPH u potravin.

Autor: Jan Krejsa

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/drahe-potraviny-a-vysokou-marzi-resit-nemuzeme-tvrdi-coi-neni-to-v-jejich-komeptenci-207875

  • Nárůst cen potravin je neúnosný, musíme posílit soběstačnost českého zemědělství, říká ekonom, 21. března 2023

Čeští spotřebitelé čelí extrémnímu zdražování potravin. Zatímco na Slovensku obchodní řetězce dobrovolně zastropovaly ceny některých položek, česká vláda sází na přísnější monitoring trhu a kontrolu cenotvorby. Nová mezirezortní skupina Národní ekonomické rady vlády, která se schází v úterý, má prověřit celý řetězec od zemědělců přes potravináře až po obchody. Její člen, ekonom Petr Zahradník byl hostem Radiožurnálu.

Autor: Petr Král, Eliška Volencová

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/ekonomika/zdrazovani-inflace-ceny-potravin-drahota-zahradnik-zastropovani_2303211124_elev

  • Obchodníci vejce předražili tak, že je to za hranou slušnosti, řekl ministr, 22. března 2023

Zemědělec v lednu zdražil vejce o 1,61 Kč, ale obchodník o 2,71 koruny. To je podle ministra Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) za hranou slušnosti. Zastropovat ceny jako Slovensko však nechce.

Autor: Filip Horáček

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-strop-na-potraviny-nebude-at-retezce-soutezi-rekl-ministr-nekula-228128#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=abtest221_linky_v_boxiku_mobilu_varBB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=%3Ca%20href=

  •  Zisk českého zemědělství loni vzrostl o 142 procent na 22 miliard, 22. března 2023

Zemědělským podnikům v Česku loni stoupl zisk o 142 procent na 22 miliard korun, v roce 2021 to bylo 9,1 miliardy korun. Údaje ve středu zveřejnil Zemědělský svaz ČR na základě interního průzkumu, podle kterého podniky loni dosahovaly průměrného čistého zisku 6242 korun na hektar.

Autor: ČTK

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-zisk-ceskeho-zemedelstvi-loni-vzrostl-o-142-procent-na-22-miliard-40426542

  • Češi vymysleli „sluneční úl“, parazit z Asie v něm nemá šanci, 22. března 2023

Českým včelařům ujíždí vlak, škodí jim hlavně nadměrné využívání chemikálií. Úspěšný český startup to chce změnit. Noční můrou včelařů je kleštík včelí, parazitický roztoč způsobující varoázu. Toto onemocnění oslabuje a ve výsledku často zabije celé včelstvo. Nejběžnější je hubit roztoče chemickými postřiky, ty však včelám dlouhodobě neprospívají a navíc jim z Asie rozšířený parazit stále častěji odolává.

Autor: Ondřej Katz

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-b2b-cesi-vymysleli-slunecni-ul-parazit-z-asie-v-nem-nema-sanci-228150

  • Jablka, vepřové. Cenové nůžky se dál rozevírají, 22. března 2023

Ceny některých potravin v obchodech nadále rostou. Například jablka pěstitelé v únoru prodávali v průměru za 12,74 koruny za kilogram, na pultech obchodů ale stály už 30,47 Kč.

Autor: Tomáš Volba, Jakub Svoboda

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/domaci-jablka-veprove-cenove-nuzky-se-dal-rozeviraji-40426488#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=7&utm_campaign=abtest217_krokovy_redesign_feedu_varBB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

  • U rostoucích cen potravin zatím nikdo neřeší podstatu problému, 22. března 2023

Rostoucí ceny potravin v ČR vyvolávají již řadu měsíců diskuse o tom, co je jejich příčinou, a jednotlivé články řetězce výroby a prodeje potravin se vzájemně obviňují z toho, kdo za současnou situaci může. Uvedené diskuse se bohužel týkají spíše až důsledků situace na tuzemském trhu, přehazování odpovědnosti mezi největšími hráči a do jisté míry i snaha o jejich vlastní sebeprezentaci i o marketing za každé situace. To, co ale skutečně potřebujeme, je řešení samotných příčin.

Autor: ASZ

Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/222234/u-rostoucich-cen-potravin-zatim-nikdo-neresi-podstatu-problemu

  •  Zemědělcům loni stoupl zisk o 140 procent, letos je čeká strmý propad, 22. března 2023

Čistý zisk zemědělského odvětví loni dosáhl 22 miliard korun, což je meziroční nárůst o 142 procent proti předchozím 9,1 miliardám korun v roce 2021. Ve středu to uvedli zástupci Zemědělského svazu ČR.

Autor: Jan Drahorád

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-svaz-zisk-potraviny.A230322_114428_ekonomika_drh

  • Zisk českého zemědělství loni vzrostl o 142 procent na 22 miliard. ‚Je to hra čísel,‘ říká předseda svazu, 22. března 2023

Zemědělským podnikům v Česku loni stoupl zisk o 142 procent na 22 miliard korun, v roce 2021 to bylo 9,1 miliardy korun. Údaje ve středu zveřejnil Zemědělský svaz ČR na základě interního průzkumu, podle kterého podniky loni dosahovaly průměrného čistého zisku 6242 korun na hektar. Zisk podle svazu ovlivnil růst výkupních cen komodit. Letos očekává dramatický propad hospodářského výsledku, protože se do něj promítne loňský růst nákladů.

Autor: irozhlas.cz

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/ekonomika/zemedelstvi-zisk-naklady-hnojiva_2303221353_pj

  • Špioni na ceny potravin jsou málo. Experti: Nekula by měl zvážit snížení DPH, 22. března 2023

V úterý nastínil ministr zemědělství Zdeněk Nekula plán, jak chce zatočit s drahými potravinami za pomoci armády kontrolorů. Podle Deníkem oslovených expertů je to málo a stát by se měl zaměřit i na daňové úniky do zahraničí. Účinnější by podle nich bylo doplnit kontrolory i právní rámec v podobě snížení DPH.

Autor: Petr Vaňous

Zdroj: https://www.denik.cz/ekonomika/potravinovi-cifrspioni-jsou-malo-nekula-by-mel-zvazit-snizeni-dph-mini-experti.html

  • Podívejte se, jak se liší zastropované slovenské ceny potravin od českých, 23. března 2023

Několik slovenských řetězců se rozhodlo zastropovat ceny vybraných potravin a nápojů. Je tedy nyní na Slovensku levněji? Porovnali jsme ceny těch nejzákladnějších potravin.

Autor: Magdalena Maňáková

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-zastropovane-ceny-na-slovensku-jak-se-nyni-lisi-od-tech-ceskych-228212#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest221_linky_v_boxiku_mobilu_varBB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=%3Ca%20href=

  • Připravte se na šedou šunku. Normy EU mohou změnit české uzeniny, 22. března 2023

V Evropské unii se hraje o nové normy na uzeniny. Zatímco zákonodárci v nich chtějí minimalizovat dusitany a dusičnany, zpracovatelé masa žádají o výjimky a bojují o jejich zachování.

Autor: Zuzana Hodková

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-pripravte-se-na-sedou-sunku-normy-eu-mohou-zmenit-ceske-uzeniny-228170#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest221_linky_v_boxiku_mobilu_varBB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=%3Ca%20href=

  • Společnost Heinz uvádí na trh omáčku s vodkou. Inspirovala se modelkou, 22. března 2023

Firma Heinz proslavená svými kečupy spojila své síly se značkou alkoholu Absolut a vytvořila novou omáčku na těstoviny obsahující vodku. Výrobek je reakcí na vlnu zájmu po italské klasice pasta alla vodka, která v posledních měsících trendovala na sociálních sítích.

Autor: dvoj

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/heinz-absolut-omacka-vodka-alkohol-testovina-alkohol-italska-kuchyne.A230322_151034_eko-zahranicni_jadv

  • Pěstitel: Klíč k drahým potravinám je v energiích. Proč se nekontrolují marže u jejich výrobců?, 22. března 2023

Jádro pudla v navyšování cen potravin je v energetické krizi. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl pěstitel a ředitel firmy Naše rajče Lukáš Rázl. Podle něj by se měly kontrolovat hlavně marže výrobců energií. Představil také výhled, kdy by měla zelenina opět zlevnit.

Autor: Monika Kabourková

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/pestitel-klic-k-drahym-potravinam-je-v-energiich-proc-nebyly-kontroly-marzi-u-jejich-vyrobcu-207993

  • Na podzemní vodu nelze spoléhat, řekl Nekula. Jako zdroj na pití není udržitelná, 22. března 2023

Česko se nemůže do budoucna spoléhat na zásoby podzemních vod jako zdroje pitné vody kvůli změnám klimatu. Novinářům to ve středu řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Na zásobování pitnou vodou se podzemní voda podílí zhruba z 50 procent, druhou polovinu zajišťují vodní nádrže. Na středu připadá Světový den vody.

Autor: ČTK

Zdroj: https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/na-podzemni-vodou-nejde-spolehat-rekl-nekula-jako-zdroj-pitn/r~44bd9b4ec89311eda25a0cc47ab5f122/

  • Nejistý osud znojemských nakládaček. Závod na Moravě řeší konec, kvůli drahé výrobě, 23. března 2023

Výroba tradičních kyselých okurek má v Česku problémy. Důvodem jsou - podobně jako napříč celým potravinářským sektorem - současné vysoké náklady a na ně navázané ztráty. Norská společnost Orkla, která výrobu okurek vlastní, proto plánuje uzavřít výrobnu v Bzenci, jejíž historie sahá až do 19. století. Zákazníci by podle ní přesto o populární "nakládačky" přijít neměli.

Autor: Aneta Řezníčková, Dan Polášek

Zdroj: https://zpravy.aktualne.cz/finance/nakupovani/nejisty-osud-znojemskych-nakladacek-zavod-na-morave-resi-kon/r~4e68d9f4c74611edb1f50cc47ab5f122/#dop_ab_variant=750131&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_vert_ab=750131&dop_vert_id=leg0&dop_req_id=kfxJXepJOo2-202303240515&dop_id=19992371

  • České potraviny ve slevách porážejí zastropované ceny na Slovensku, 24. března 2023

Slovensko od pondělí zastropovalo ceny potravin. Jednotlivé řetězce nyní garantují ceny u vybraných produktů po dobu tří měsíců, tak jak se dohodly s tamní vládou. Redakce iDNES.cz se zaměřila na některé totožné položky, které se prodávají v Česku a zjistila, že ve slevových akcích porážejí nejen slovenské zastropované ceny, ale i ty ještě navíc zlevněné.

Autor: Veronika Bělohlávková

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zastropovane-ceny-slovensko-cesko-srovnani.A230323_094258_ekonomika_vebe

  • Ekonom: Ceny jídla se umravní, až splníme čtyři podmínky, 24. března 2023

Zlevnění potravin je na dosah ruky, říká ekonom Aleš Rod. Stačí splnit čtyři podmínky a ceny vajec, pečiva a dalších položek přestanou sprintovat.

Autor: Markéta Bidrmanová

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-ekonom-ceny-jidla-se-umravni-az-splnime-ctyri-podminky-228164

  • Jablka za 6 korun, brambory za 15. U farmářů je levnější ovoce i zelenina, 24. března 2023

Kilogram jablek za šest korun, brambory za patnáct a cibule za necelých 13 korun. Kdo zamíří přímo k pěstitelům či farmářům ze severu Moravy a Slezska, může při jednom nákupu ušetřit desítky korun.

Autor: Pavel Karban

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-jablka-za-6-korun-brambory-za-15-u-farmaru-je-levnejsi-ovoce-i-zelenina-40426247#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest217_krokovy_redesign_feedu_varBB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

  • Sila jsou plná ukrajinské pšenice. Zemědělci ji nemají kam dávat a cena padá, 24. března 2023

Společnost JTZE, což je zemědělská část skupiny J&T, sháněla v březnu kupce pro 850 tun pšenice. Ukázalo se, že je to problém. Především sila v Německu a v Polsku jsou aktuálně plná komodity, která pravděpodobně pochází z válkou zmítané Ukrajiny. Podle zemědělců jí je nadbytek i v Česku. Trochu záhadou však je, jak se ukrajinské obilí do evropských sil dostalo.

Autor: Jan Brož

Zdroj: https://archiv.hn.cz/c1-67186850-sila-jsou-plna-ukrajinske-psenice-zemedelci-ji-nemaji-kam-davat-a-cena-pada

  • Ceny potravin v Evropě klesají. U nás se místo toho vede zákopová válka, říká ekonom Hindls, 24. března 2023

Spotřebitelé v České republice čelí výraznému zdražování potravin. A to i navzdory tomu, že ceny v okolních státech již několik měsíců setrvale klesají. Vláda v souvislosti s drahými potravinami sice sestavila komisi, která potravinový řetězec prověří, podle ekonoma Richarda Hindlse však není jasné, jestli se jí povede něco vyřešit. „Řadu věcí mají ve svých rukou spotřebitelé,“ uvedl v pořadu Jak to vidí…

Autor: irozhlas.cz

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/ekonomika/cey-potravin-zdrazovani-inflace-ekonom-hindls_2303232120_har

  • A vy jste byl ministr zemědělství? Balaštíková se pustila do Bendla kvůli lokálním výrobcům, 24. března 2023

Pokud nebudeme mít pyramidu výrobců od nejmenších přes regionální po největší, zbavujeme se potravinové bezpečnosti. Mám strach, že se to stane, proto bychom se měli zabývat podporou lokálních a regionálních výrobců. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl exministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Poslankyně Margita Balaštíková (ANO) následně prohlásila, že nevěří, že byl někdy ministrem. „Malí výrobci dělají pestrost, ale když chcete šetřit náklady, tak u nich to neuděláme,“ mínila.

Autor: Monika Kabourková

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/a-vy-jste-byl-ministr-zemedelstvi-balastikova-se-pustila-do-bendla-kvuli-lokalnim-vyrobcum-208195

  • Drahota sráží náladu českých domácností. Podnikatelé jsou na tom lépe, 24. března 2023

Spotřebitelé stále vydýchávají, o kolik jim inflace snížila reálné příjmy. Jejich nálada tak proti únoru mírně spadla. Naopak se lépe cítí podnikatelé.

Autor: ČTK

Zdroj: Spotřebitelé stále vydýchávají, o kolik jim inflace snížila reálné příjmy. Jejich nálada tak proti únoru mírně spadla. Naopak se lépe cítí podnikatelé.