Vážení členové,

dovolujeme si Vás informovat o odpovědi kterou jsme obdrželi od ÚOHS k dotazu některých z našich členů směrovaných k výkladu § 3b odst. 1 zákona, s ohledem na přechodná ustanovení zákona č. 359/2022 Sb. (Čl. II), účinného k 1. 1. 2023, který implementuje směrnici Evropského Parlamentu a Rady (EU) 2019/633 ze dne 17. 4. 2019 o nekalých obchodních praktikách mezi podniky v zemědělském a potravinovém řetězci.

Předně Vás musíme, v souladu se stanoviskem Úřadu, upozornit, že závazný právní výklad zákona o významné tržní síle podává Úřad pouze v rozhodnutích vydaných ve správním řízení po komplexním posouzení konkrétních skutkových a právních okolností případu. K našemu dotazu je tak poskytnuto pouze vyjádření, které není právně závazné a má obecný a informativní charakter.

Zákon o významné tržní síle stanovuje v § 3b formální a obsahové náležitosti smluv mezi odběratelem s významnou tržní silou a dodavatelem, jejímž předmětem je nákup, prodej, zpracování nebo distribuce zemědělských produktů nebo potravinářských výrobků nebo příjem nebo poskytování souvisejících služeb anebo zprostředkování některé z těchto činností. Dané ustanovení znamená především povinnost písemné formy smluv, které musí být uzavřeny před zahájením dodávek nebo zpracováním zemědělských produktů nebo potravinářských výrobků anebo přijetím nebo poskytnutím souvisejících služeb. Mimo to však § 3b zákona vyžaduje, aby smlouvy obsahovaly taktéž určité obsahové náležitosti, a to:

a) cenu, výši slevy z ceny nebo způsob jejího určení, je-li poskytována, způsob úhrady ceny

a lhůtu splatnosti ceny, která nesmí být delší než 30 dnů ode dne doručení faktury; § 1964 občanského zákoníku se použije obdobně,

b) jde-li o koupi, předmět koupě a určení jeho množství za stanovené období nebo určení množství jednotlivých dodávek předmětu koupě,

c) specifikaci související služby, je-li ujednána, která je přijímána nebo poskytována, co do předmětu a rozsahu, včetně ceny za tuto službu nebo způsobu jejího určení, způsobu její úhrady, doby splatnosti a odhadu nákladů a podklad, na jehož základě k takovému odhadu odběratel s významnou tržní silou dospěl, a

d) specifikaci nákupní akce, je-li ujednána, odhadované množství zemědělských produktů nebo potravinářských výrobků, kterých se bude nákupní akce týkat včetně kupní ceny za tyto produkty nebo výrobky a dobu trvání nákupní akce.

Na tyto povinnosti navazují přechodná ustanovení, která byla zavedena zákonem č. 359/2022 Sb. (Čl. II.). Přechodná ustanovení stanovují, že smlouvy uzavřené přede dnem nabytí účinnosti zákona (tzv. „staré“ smlouvy uzavřené před 1. 1. 2023) uvedou smluvní strany do souladu se zákonem nejpozději do 12 měsíců ode dne nabytí účinnosti této novely, tedy do 1. 1. 2024.

Přechodné ustanovení se dotýká pouze formálních a obsahových náležitostí dosavadních smluv, tedy náležitostí vymezených v § 3b odst. 1 písm. a) až d) zákona. Na případná faktická jednání odběratele s významnou tržní silou vykazující znaky nekalé obchodní praktiky ve smyslu § 4 zákona (např. uplatnění zalistovacího poplatku, plnění bez adekvátního protiplnění apod.) se dvanáctiměsíční přechodné období nevztahuje a tyto praktiky budou postihovány již ode dne účinnosti novely provedené zákonem č. 359/2022 Sb.

Modelovou situací je uzavření rámcové kupní smlouvy na zemědělské produkty a potravinářské výrobky v roce 2022 mezi obchodními partnery, jejichž smluvní vztah podléhá režimu zákona o významné tržní síle. Samotná rámcová smlouva nemusí po dobu přechodného období obsahovat všechny formální a obsahové náležitosti podle § 3b odst. 1 zákona, avšak smluvní strany by měly v přechodném období vyvinout dostatečné úsilí k jejímu přejednání tak, aby k 1. 1. 2024 byly výše jmenované náležitosti splněny.

To ale na druhou stranu nevylučuje povinnost odběratele s významnou tržní silou neuplatňovat vůči dodavateli ty smluvní podmínky (kupř. týkající se nedodržení stanovené lhůty splatnosti kupní ceny), jež od 1. 1. 2023 naplňují některou ze skutkových podstat nekalých obchodník praktik dle § 4 zákona. V případě realizačních smluv uzavřených po 1. 1. 2023 jde již o „nové“ smlouvy, které musí být v souladu s aktuálním zněním zákona.

Dovolujeme si Vás závěrem upozornit, že další stanoviska a jiné metodické materiály naleznete na internetových stránkách ÚOHS na adrese:

https://www.uohs.cz/cs/vyznamna-trzni-sila/metodicka-cinnost/vykladova-stanoviska-a-doporuceni.html